Οι πλημμύρες του Νείλου απειλούν τις αρχαίες πυραμίδες του Σουδάν - κέντρο λατρείας του Διός και του Διονύσου!

Οι πλημμύρες του Νείλου
απειλούν τις αρχαίες πυραμίδες
του Σουδάν! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Η Al-Bajrawiya, η 2.000 χρόνων πρωτεύουσα του Σουδάν, της Αυτοκρατορίας της Μερόης, απειλείται να κατακλυσθεί με το ύψος-ρεκόρ της στάθμης των υδάτων του Μπλε Νείλου!

Οι πλημμύρες του Μπλε Νείλου...


Ο κ. Marc Maillot της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Σουδάν εδήλωσε ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι λίγο πάνω από 500 μέτρα μακριά από το ποτάμι, αλλά ομάδες εργατών δημιουργούν τώρα τείχη, με σάκκους και αντλούν νερό, σε μια προσπάθεια προστασίας των αρχαίων ερειπίων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι πυραμίδες της Μερόης / Meroe!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ για τις ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ του ΣΟΥΔΑΝ, ΕΔΩ.

Η τοποθεσία, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαρτούμ, και ανήκε στην πρωτεύουσα μιας Αυτοκρατορίας που έλεγχε τεράστιες εκτάσεις γης από το 350 π.Χ. έως το 350 μ.Χ.

«Η κατάσταση αυτήν την στιγμή είναι υπό έλεγχο, αλλά εάν το επίπεδο του Νείλου συνεχίσει να αυξάνεται, τα ληφθέντα μέτρα ενδέχεται να μην είναι επαρκή», δήλωσε ο κ. Maillot.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΣΟΥΔΑΝ, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Agence France-Presse, 8.9.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.9.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: πλημμυρες, Νειλος, αρχαια πυραμιδα, Σουδαν, αλ Μπαιραβιγια, Αυτοκρατορια Μεροης, Μπλε Νειλος, Γαλλικη Αρχαιολογικη Σχολη, ποταμι, Μεροη, Χαρτουμ, 350 πΧ, 350 μΧ, Διας, Ζευς, Διονυσος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ