Ένα από τα 63.000 κλεμμένα έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από την Πολωνία, στο πλιάτσικο των ναζί, επέστρεψε στην Κρακοβία

Ένα από τα 63.000 κλεμμένα
έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν
κατά την διάρκεια
του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
από την Πολωνία,
στο πλιάτσικο των ναζί,
επέστρεψε στην Κρακοβία 

Του Γιώργου Λεκάκη


Μια πολύτιμη ζωγραφική, που εκλάπη από τον… επί κεφαλής (!!!) της κατεχόμενης Πολωνίας από την Ναζιστική Γερμανία, Χανς Φρανκ / Hans Frank, επέστρεψε στο Εθνικό Μουσείο της Κρακοβίας, μετά από 80 χρόνια - αφού βρέθηκε στην Βαρσοβία.

Η ζωγραφική με νερομπογιές «Νεκροταφείο της Μονμάρτρης στο Παρίσι» / «Montmartre Cemetery in Paris», του Τζούλιαν Φαλάτ / Julian Falat φιλοτεχνήθηκε το 1893…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ, ΕΔΩ.



Ήταν ένα από τα περισσότερα από 63.000 έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο τέχνης του υπουργείου Πολιτισμού που χάθηκαν από τις πολωνικές συλλογές, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλιάτσικο των Γερμανών ναζί στην Πολωνία…

Ευρέθη κρυμμένο στην συλλογή του αδελφικού ιδρύματος, του Εθνικού Μουσείου στην Βαρσοβία.

Το έργο τέχνης είχε ληφθεί από το μουσείο της Κρακοβίας για να… διακοσμήσει τα γραφεία του ναζί Γενικού Κυβερνήτη της Πολωνίας, Χανς Φρανκ, στις 25 Ιουνίου 1940. (*)

Δεν το είχε ξαναδεί κανείς μετά τον Πόλεμο… Και έτσι προστέθηκε στον κατάλογο των κλαπέντων από την Πολωνία έργων τέχνης κατά τον πόλεμο.

Στην πραγματικότητα, μετά τον Πόλεμο ο πίνακας είχε «εμφανιστεί» στο Βερολίνο, από όπου μεταφέρθηκε στο Λένινγκραντ, από μια ταξιαρχία του Ερυθρού Στρατού των Σοβιετικών. Μετά από πολλά χρόνια, κατέληξε σε ιδιωτικά χέρια. Εν τέλει επωλήθη στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας. Παρέμεινε στις αποθήκες του μέχρι πρόσφατα, χωρίς κανείς να ακολουθήσει τα ίχνη του…

 

ΠΗΓΗ: The First News, 2 Οκτωβρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.10.2020.

 (*) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την γερμανική Κατοχή βλ. βιβλία του Γ. Λεκάκη:

 

«Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής», εκδ. «Κάδμος», 2012.

«Ναζί: Οι βάρβαροι του 20ού αιώνα», εκδ. Κάδμος, 2013.

«Κατεστραμμένες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα επί Κατοχής», εκδ. Κάδμος, 2014.

 - «Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», 2016.

 - «Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξης Ελλάδας», 2016.

«Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.

 

Καιρός να επιστρέψουν και οι Γερμανοί και τα τουλάχιστον 600 έργα τέχνης, που έκλεψαν από γραφεία του ελληνικού Δημοσίου, από την Ελλάδα επί Κατοχής…

 

ΛΕΞΕΙΣ: κλεμμενα εργα τεχνης, λεηλασια, Β’ Παγκοσμιος Πολεμος, Πολωνια, πλιατσικο, ναζι, Κρακοβια, ζωγραφικη, κλοπη, Ναζιστικη Γερμανια, Χανς Φρανκ, Εθνικο Μουσειο Κρακοβιας, Βαρσοβια, νερομπογιες Νεκροταφειο της Μονμαρτρης στο Παρισι, Φαλατ, Μονμαρτρη, Μονμαρτρ, 1893, συλλογη, Γερμανοι, Εθνικο Μουσειο Βαρσοβιας, 25 Ιουνιου 1940, Βερολινο, Λενινγκραντ, ταξιαρχια, Ερυθρος Στρατος, Σοβιετικοι, ΕΣΣΔ

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ