ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ τον «ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ» του ΑΙΣΧΥΛΟΥ από το ΧΑΡΒΑΡΝΤ! Από την τριλογία «ΟΡΕΣΤΕΙΑ», που όταν παίχθηκε στην δημοτική έγιναν... 4ήμερα επεισόδια!!!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ
τον «ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ» του ΑΙΣΧΥΛΟΥ
από το ΧΑΡΒΑΡΝΤ!
Από την τριλογία «ΟΡΕΣΤΕΙΑ»,
που όταν παίχθηκε στην δημοτική
έγιναν... 4ήμερα επεισόδια!!!

Στο πρόγραμμα «Reading Greek Tragedy Online» / «Διαβάζοντας ελληνική τραγωδία στο Διαδίκτυο», που γίνεται κάθε Τετάρτη, «ζωντανά» (live stream), από το Center for Hellenic Studies, του Χάρβαρντ, ΕΔΩ, σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, η τραγωδία ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ, από την τριλογία ΟΡΕΣΤΕΙΑ, του Αισχύλου.


 Το έργο επαρουσιάσθη στο κοινό το 458 π.Χ. στην εορτή των Διονυσίων.

Αποτελείται από τις τραγωδίες «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» και «Ευμενίδες».

Συνοδευόταν από το σατυρικό δράμα «Πρωτεύς» - ΔΕΙΤΕ την ομιλία του Γ. Λεκάκη για την ΣΑΤΥΡΑ, ΕΔΩ.

Είναι η μόνη αρχαία τριλογία, η οποία σώζεται ολόκληρη!!!

Τριλογία σημαίνει τρεις λόγοι που διηγούνται μία κοινή ιστορία, σε τρία διαφορετικά «μέρη» θα τα λέγαμε σήμερα. Η συγκεκριμένη ασχολείται με τα γεγονότα στο βασίλειο του Άργους, μετά την επιστροφή του Αγαμέμνονα σε αυτό, από την πολιορκία της Τροίας, την δολοφονία του από την Κλυταιμνήστρα (με την βοήθεια του Αιγίσθου), τον φόνο αυτών από τον Ορέστη (με την βοήθεια της Ηλέκτρας) και την τελική αθώωση / κάθαρση του Ορέστη, μετά την δίκη του.

Το 1903, μετά την πρεμιέρα της Ορέστειας για πρώτη φορά στην δημοτική γλώσσα, ξεκίνησαν έντονα επεισόδια διαμαρτυρίας εν Αθήναις, που διήρκεσαν 4 ημέρες, που έμειναν γνωστά ως «Ορεστειακά»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΘΕΑΤΡΟ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ΕΔΩ.

 ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.10.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ του ΑΙΣΧΥΛΟΥ, ΧΑΡΒΑΡΝΤ, ελληνικη τραγωδια, τραγωδια ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ, τριλογια ΟΡΕΣΤΕΙΑ Αισχυλου, 458 πΧ, Διονυσια, τραγωδιες, Χοηφοροι, Ευμενιδες, Ευμενιδαι, σατυρικο δραμα, σατυρα, Πρωτευς, τριλογια, λογος, Αργος, Τροια, δολοφονια, Κλυταιμνηστρα, Αιγισθος, φονος, Ορεστης, Ηλεκτρα, αθωωση, καθαρση, δικη, 1903, δημοτικη γλωσσα, επεισοδια διαμαρτυριας, Αθηνα, Ορεστειακα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ