ΟΤΑΝ ΟΙ «ΕΙΔΙΚΟΙ» ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ «ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΥΣ» - του Αντ. Α. Αντωνάκου

ΟΤΑΝ ΟΙ «ΕΙΔΙΚΟΙ»

ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ

ΤΟΥΣ «ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΥΣ»

Ο ακαδημαϊκός Νικόλαος Κονομής,

κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ακαδημίας,

Αντώνη Κουνάδη,

ότι δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί για την γλώσσα,

διότι τάχα «δεν είναι ειδικός»…

 

κλασσικού φιλολόγου, ιστορικού, συγγραφέως


Με έκπληξη διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», της 5ης Ιουλίου 2020, άρθρο τού Ακαδημαϊκού Νικολάου Κονομή, στο οποίο στρέφεται με απρεπείς και ανυπόστατους, κατά την γνώμη μου, ισχυρισμούς κατά άλλου Ακαδημαϊκού (προφανώς ομιλεί για τον αποχωρήσαντα Πρόεδρο Αντώνη Κουνάδη), κατηγορώντας τον ότι δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί για την γλώσσα, διότι τάχα «δεν είναι ειδικός».

Χαρακτηρίζει …«φαντασιώσεις» τις θέσεις του κ. Κουνάδη, ενώ τις αναφορές του σε αρχαίους συγγραφείς τις λέει …«εξεζητημένες». Τον κατηγορεί ότι έχει ανυπόστατες απόψεις, καθώς και ότι με τα γραφόμενά του «προσβάλλεται η νοημοσύνη τού κοινού». Γενικώς, ό,τι συμφωνεί με τις απόψεις τού κ. Κονομή χαρακτηρίζεται «επιστημονικό», ενώ ό,τι ανατρέπει αυτές τις απόψεις χαρακτηρίζεται «αντιεπιστημονικό, αυθαίρετο, εξεζητημένο κλπ».

Θέλω να απαντήσω κατ’ αρχάς, στον κ. Κονομή ότι η γλώσσα δεν είναι ιατρική ή μηχανική επιστήμη, ώστε να χρειάζεται κάποιος να έχει εξειδικευμένες γνώσεις, και να ακούει «ειδικούς». Η Γλώσσα είναι υπόθεση του κάθε ανθρώπου, που την αγαπά, ενδιαφέρεται και αγωνίζεται γι΄ αυτήν.

Του υπενθυμίζω εξ άλλου ότι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της γλώσσας τον 20ό αιώνα, η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Γραφής Β΄ έγινε όχι από κάποιον εκ των «ειδικών» (οι οποίοι σημειωτέον μέχρι τότε έλεγαν ότι αποκλεἰεται η γραφή αυτή να είναι ελληνική) αλλά από έναν αρχιτέκτονα, τον Μάικλ Βέντρις.

Και μιάς και μιλήσαμε για την Γραμμική Β΄, θα ήθελα ο «ειδικός περί την Γλώσσα» κ. Ν. Κονομής να μας πει γιατί το έτος 1997, ως Γραμματέας τότε της Ακαδημίας είχε προσυπογράψει την απαντητική επιστολή της Ακαδημίας προς τα ΕΛΤΑ, τα οποία ζητούσαν άδεια να εκδώσουν γραμματόσημο με την Γραμμική Β΄ (στο πλαίσιο εκδόσεως 5 γραμματοσήμων για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας), ότι δεν μπορεί να εκδοθεί ένα τέτοιο γραμματόσημο, διότι η Γραμμική Γραφἠ Β΄ πιθανόν να είναι ελληνική (το σχετικό έγγραφο ευρίσκεται στην διάθεσή μου). Δηλαδή, όταν η διεθνής κοινότητα των ειδικών από το 1952 είχε αποδεχθεί την ανακάλυψη ενός μη ειδικού, ότι δηλαδή η Γραμμική Β΄ είναι ελληνική Γραφή, 45 χρόνια μετά ο «ειδικός» κ. Κονομής υπογράφει επισήμως ως Γραμματέας τής Ακαδημίας ότι πιθανώς να είναι ελληνική.

Ακὀμη, ενώ παραδέχεται ότι η συγκριτική μελέτη τών γλωσσών άρχισε τον 19ο αιώνα, παραβλέπει να δει ότι ο δημιουργός αυτής τής θεωρίας δεν ήταν «ειδικός» γλωσσολόγος αλλά … δικαστής.

Όποιος καθηγητής δεν αρέσει στον κ. Κονομή (π.χ. Μιστριώτης) χαρακτηρίζεται αυτομάτως «αναξιόπιστος» ή «άσχετος». Όποιος καθηγητής είναι έγκυρος, όπως π.χ. ο κ. Αρβανιτόπουλος βρίσκει κάποια άλλη δικαιολογία (εδώ συγκεκριμένα ότι ο Αρβανιτόπουλος π.χ. δίδασκε επιγραφική, οπότε ήταν κι αυτός «μη ειδικός» λες και η Επιγραφική δεν έχει σχέση με την Γλώσσα).

Γράφει για τον ισχυρισμό τού κ. Κουνάδη, πως «οι πληροφορίες για την παραλαβή τού Αλφαβήτου από τους Φοίνικες στερούνται αξιοπιστίας» ότι αυτές είναι τάχα χωρίς επιχειρήματα, κάνει όμως λάθος. Είναι πολλά τα επιχειρήματα. Φαίνεται όμως ότι έχει διαβάσει μόνο όσους συμφωνούν με την κατεστημένη, τάχα επιστημονική, άποψη, την οποία υιοθετεί και ο ίδιος, ενώ υπάρχουν πάμπολλες πηγές και στους αρχαίους συγγραφείς και σε αξιόπιστους και σπουδαίους επιστήμονες. Υπενθυμίζω ότι στα Vaticana Scholia του Διονυσίου τού Θρακός μόνο, αναφέρονται 11 διαφορετικές απόψεις για τον όρο «φοινίκεια γράμματα». Ο κ. Κονομής, όμως ξέρει μόνο την άποψη τού Ηροδότου.

Οι αρχαίοι τραγικοί και άλλοι συγγραφείς βοούν για την ελληνικότητα της Φοινίκης, πριν τους Χαναναίους. Δεν έχει αναρωτηθεί γιατί; Οι τεχνικοί τής Γραμματικής Τέχνης (π.χ. Διονύσιος ο Θραξ, Γεώργιος Χοιροβοσκός και άλλοι) έχουν ανατρέψει την παράθεση των επιχειρημάτων «περί φοινικισμού». Παραδόξως, όμως, αυτοί, ενώ υπάρχουν τα κείμενά τους, «έχουν φονευθεί διά της σιγής».

Και κλείνω με δύο σοβαρές επισημάνσεις, τις οποίες θα ήθελα να λάβει υπ’ όψιν του ο κ. Κονομής και να προσπαθήσει να απαντήσει. Γράφει ότι τα «σήματα λυγρά» του Ομήρου «ήταν απλώς σύμβολα επικοινωνίας ή σύμβολα της Γραμμικής Β΄». Πόσο αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό συμπέρασμα. Φαίνεται ότι ο κ. Κονομής διαβάζει επιλεκτικά τον Όμηρο. Διότι η ακριβής φράση του μεγάλου ποιητού είναι «σήματα λυγρά θυμοφθόρα πολλά». Αυτά τα γραφόμενα, λοιπόν, εξέφραζαν ψυχικές καταστάσεις. Ήσαν θυμοφθόρα. Ήθελε ο Προίτος να φθείρουν τα λόγια αυτά τις αντιστάσεις τής ψυχής τού πεθερού του, ώστε εκείνος να σκοτώσει τον Βελερεφόντη. Είναι δυνατόν να τα χαρακτηρίζει σύμβολα; Είναι δυνατόν να παραβλέπει αυτήν την μοναδική λέξη και να ερμηνεύει το χωρίο κατά τον τρόπο, που τον εξυπηρετεί; Για όνομα του Θεού!

 

ΔΕΙΤΕ την βράβευση του κ. Αντ. Α. Αντωνάκου,

από το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΔΩ.


Τα γράμματα σε όλους τους αρχαίους συγγραφείς χαρακτηρίζονται ή Καδμήϊα (επειδή τα έφερε ο Κάδμος) ή Φοινικήϊα (επειδή τα έφερε από την Φοινίκη) ή Πελασγικά, (επειδή τα βρήκαν Πελασγοί). Το τελευταίο δεν το άκουσα από τον κ. Κονομή. Το διάβασα, όμως στο σημαντικώτερο Λεξικό τής Αρχαίας Ελληνικής, των H. Liddell και R. Scott.

Οι έγκριτοι, λοιπόν, αυτοί επιστήμονες και όντως οι πλέον ειδικοί στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, εφ’ όσον έγραψαν το σπουδαίο αυτό Λεξικό, στο λήμμα «Κάδμος», αναφέρουν ότι «ο Κάδμος έφερε στην Ελλάδα το παλαιόν Ελληνικόν Αλφάβητον εκ 16 γραμμάτων». Αλλά και ο Ακαδημαϊκός Ι. Σταματάκος στο αντίστοιχο Λεξικό του γράφει τα ίδια ακριβώς. Δεν μιλούν για κανένα φοινικικό αλφάβητο αλλά για για το πρώτο ελληνικό αλφάβητο εκ 16 γραμμάτων. Γιατί δεν αναφέρονται αυτοί και δεν σχολιάζεται η άποψή τους; Μήπως δεν είναι ειδικοί; Ή μήπως παραβλέπονται σκοπίμως, επειδή ακριβώς δεν συμφωνούν με το σημερινό «ειδικό επιστημονικό κατεστημένο»;

Θεωρώ ότι η επιστήμη δεν προάγεται με κατηγορίες, αφορισμούς και τέτοιου είδους απόψεις αλλά μόνο με την επιστημονική έρευνα των σωζομένων πηγών. Ευτυχώς για την Ακαδημία, που σε μία κρίσιμη εποχή υπήρξε στην κορυφή της ο Καθηγητής κ. Αντώνης Κουνάδης, ώστε να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα, να προσδώσει πραγματικό κύρος στην Ακαδημία και, κυρίως, να ξυπνήσει τους «ειδικούς» από τον επιστημονικό τους λήθαργο, καλώντας τους να ασχοληθούν σοβαρά με την έρευνα και να μη κάνουν απλώς «αντιγραφή-επικόλληση» των ιδίων κατεστημένων απόψεων.


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


ΛΕΞΕΙΣ: ΕΙΔΙΚΟΙ, ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΙ, ακαδημαικος Νικολαος Κονομης, Προεδρος της Ακαδημιας, Αντωνης Κουναδης, γλωσσα, Αντωνης Αντωνακος, Φιλολογια, ΤΟ ΠΑΡΟΝ, 2020, απρεπεια, φαντασιωση, αρχαιοι συγγραφεις, προσβολη, νοημοσυνη, επιστημονικο, αντιεπιστημονικο, αυθαιρεσια, ιατρικη, μηχανικη, αποκρυπτογραφηση Γραμμικη Γραφη Β, ελληνικη γραφη, αρχιτεκτονας, Μαικλ Βεντρις, Γραμμικη Β, 1997, ΕΛΤΑ, γραμματοσημο, ελληνικη γλωσσα, 1952, συγκριτικη μελετη γλωσσων, 19ος αιωνας, γλωσσολογος, δικαστης, Μιστριωτης, αναξιοπιστια, ασχετοσυνη, Αρβανιτοπουλος, επιγραφικη, Αλφαβητο, Φοινικες, Vaticana Scholia, Διονυσιος Θραξ, φοινικεια γραμματα, Ηροδοτος, αρχαιοι τραγικοι, ελληνικοτητα Φοινικης, Χαναναιοι, Γραμματικη Τεχνη, Διονυσιος ο Θραξ, Γεωργιος Χοιροβοσκος, φοινικισμος, σιγη, σηματα λυγρα, Ομηρος, συμβολα επικοινωνιας, συμβολο, ποιητης, σηματα λυγρα θυμοφθορα πολλα, ψυχικη κατασταση, θυμος, Προιτος, φθορα, λογια, αντισταση, ψυχη, Βελερεφοντης, γραμματα, γραμμα, Καδμηια, Καδμος, Φοινικηια, Φοινικη, Πελασγικα, Πελασγοι, Λεξικο Αρχαιας Ελληνικης, Liddell, Scott, Αρχαια Ελληνικη Γλωσσα, παλαιο Ελληνικο Αλφαβητον, αλφαβητα, 16 γραμματα, Σταματακος, φοινικικο αλφαβητο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ