ΨΗΦΙΣΤΕ για την ανάδειξη του Ελληνορθόδοξου νεκροταφείου του Λιβόρνο! Ανάμεσα σε άλλους, οι οικογενειακοί τάφοι των Ροδοκανάκη, Μαυροκορδάτου και της Πάλλη, που προσέφερε πολλά στον Αγώνα του 1821…

ΨΗΦΙΣΤΕ για την ανάδειξη
του Ελληνορθόδοξου νεκροταφείου
του Λιβόρνο!
Ανάμεσα σε άλλους, οι οικογενειακοί τάφοι
των Ροδοκανάκη, Μαυροκορδάτου
και της Πάλλη,
που προσέφερε πολλά στον Αγώνα του 1821…


Του Γιώργου Λεκάκη


Στον πλούτο, την καλαισθησία και την καλλιτεχνική αξία ενός κοιμητηρίου αντανακλάται ο πολιτισμός και ο πλούτος μιας πόλεως, μιας κοινότητος.

Στην Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα του Λιβόρνο, αφού έκτισε την εκκλησία της, della Rosa Bianca  το 1760, της εδόθη η άδεια να ιδρύσει και ένα πρώτο νεκροταφείο κοντά στο Cisternone, το 1773. Αυτός ο μικρός νεκροταφικός χώρος, ενέπνευσε ποιητές, όπως τον Giovanni Pascoli / Τζιοβάνι Πάσκολι (1855 – 1912).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΛΙΒΟΡΝΟ, ΕΔΩ.

Μέσα στο εκκλησάκι υπάρχουν οι τάφοι των οικογενειών Ροδοκανάκη / Rodocanacchi και Μαυροκορδάτου / Maurogordato. Η οικογένεια Μαυροκορδάτου  ήταν ιδιοκτήτες υπέροχης επαύλεως στους λόφους γύρω από την πόλη και ενός παλλατιού κατά μήκος του Fosso Reale! Ο Χιώτης Ροδοκανάκης στην περιοχή είχε την μεγάλη έπαυλη του Monterotondo, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα απ’ αυτήν της οικογένειας Μαυροκορδάτου.

Στο νεκροταφείο υπάρχει και ο τάφος της ποιήτριας Angelica Palli / Αγγελικής Πάλλη (1798 - 1875), Η Αγγελική Πάλλη υπήρξε Ελληνο-Ιταλίδα λόγια – ηπειρωτικής καταγωγής, εκ πατρός, λακωνικής εκ μητρός - με μεγάλη φιλελληνική δράση. Γεννήθηκε στο Λιβόρνο. Υπανδρεύθηκε τον ευγενή κορσικανικής καταγωγής Gian Paolo Bartolomei και εγκαταστάθηκε στην Φλωρεντία. (Ο υιός τους εγεννήθη στην Κέρκυρα). Για την ενίσχυση του απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων του 1821, προσέφερε μεγάλη οικονομική και κοινωνική συνεισφορά. Το σπίτι της ήταν το κέντρο συναντήσεων φιλελλήνων (1824 – 1826), όπου και έκανε φιλολογικές ημερίδες, μετατρέποντας τα «λογοτεχνικά σαλόνια» της, σε κέντρα συλλογής χρημάτων για τον Αγώνα! Έγραψε και ως Ζελμίρα, ενώ ονομάσθηκε «Νέα Σαπφώ» - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ, βλ. Γ. Λεκάκης "Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".

Στο νεκροταφείο υπάρχουν επίσης πολλά μαρμάρινα μνημεία, μερικά από τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από τον Ιταλό γλύπτη Paolo Emilio Demi (1798 - 1863) και τον επίσης Ιταλό γλύπτη Temistocle Guerrazzi (1806 – 1884), αδελφό του διάσημου Francesco Domenico (1804 – 1873).

Σας ζητάμε να βοηθήσετε τον σύλλογο «Borgo dei Greci» να καταφέρει να συμπεριλάβει το Ελληνορθόδοξο νεκροταφείο του Λιβόρνο και την εκκλησία του, στον κατάλογο «Μέρη της Καρδιάς μας» που προωθούνται από το FAI της Ιταλίας.

Εάν συγκεντρωθούν 2.000 ψήφοι, το FAI θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα έργο αποκατάστασης του ελληνικού νεκροταφείου.

Ψηφίστε με ένα κλικ, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.12.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Ελληνορθοδοξο νεκροταφειο Λιβορνο, Ροδοκανακης, Μαυροκορδατος, κοιμητηριο, πολιτισμος, πλουτος, Ελληνικη Ορθοδοξη κοινοτητα Λιβορνο, della Rosa Bianca 1760, Cisternone, 1773, ποιητης, Giovanni Pascoli, Τζιοβάνι Πάσκολι, Μαυρογορδατος, επαυλη, παλλατι, παλατι, Fosso Reale, Χιωτης, επαυλις, Monterotondo, Χιος, ποιητρια Angelica Palli, Παλλη, 1798, 1875, μαρμαρινα μνημεια, Paolo Emilio Demi, Ντεμι, Temistocle Guerrazzi, Francesco Domenico, Borgo dei Greci, Ελληνορθοδοξο κοιμητηριο Λιβορνο, FAI, Ιταλια, ΕλληνοΙταλιδα, λογια, ηπειρος, λακωνια, φιλελληνες, κορσικη, Gian Paolo Bartolomei, Φλωρεντια, Κερκυρα, απελευθερωτικος Αγωνας Ελληνων 1821, φιλελληνισμος, 1824, 1826, λογοτεχνικα σαλονια, Αγωνας 1821, Ζελμιρα, Νεα Σαπφω, Ιταλος γλυπτης

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ