Σπάνιος αρχαίος ενεπίγραφος θρόνος, κλεμμένος κι αυτός από τον Έλγιν! Από το αρχαίο θέατρο Διονύσου;

Σπάνιος αρχαίος
ενεπίγραφος θρόνος,
κλεμμένος κι αυτός από τον Έλγιν

Από το αρχαίο θέατρο Διονύσου;

Του Γιώργου Λεκάκη


Είναι ποτέ δυνατόν οι κλέφτες να έχουν… θρόνο στο όνομά τους;;;

Όχι φυσικά…

Κι όμως είναι…

Και μάλιστα στον επίσημο χώρο των μουσείων!

Που έχουν ιδρυθεί για να λένε σωστά την Ιστορία!

Αυτός ο αρχαίος επίσημος θρόνος, είναι γνωστός διεθνώς ως… «ο θρόνος του Έλγιν»!!! Και ευρίσκεται στο Μουσείο Γκεττύ (αρ. 74. ΑΑ.12)…

Είναι ένα «σπάνιο δείγμα ελληνικών μαρμάρινων… επίπλων», λένε!!! Και ήταν κάποτε, στην συλλογή του 7ου λόρδου του Έλγιν, Τόμας Μπρους, στο Broomhall House στην Σκοτία…

Ο θρόνος έχει μια υψηλή, κυρτή πλάτη και συμπαγείς πλευρές (81,5 × 70 × 66 εκατ.). Το κάθισμα είναι «γυαλισμένο» από την χρήση... Πόδια λιονταριού στολίζουν το εμπρός μέρος του θρόνου! Στην αριστερή πλευρά, σε ανάγλυφο, απεικονίζεται ο Θησέας - γυμνός και με ασπίδα και κράνος – να σκοτώνει την βασίλισσα των Αμαζόνων![1] Στέκεται επάνω από την πεσμένη βασίλισσα, για να κτυπήσει, καθώς εκείνη καλύπτει το κεφάλι της. Δεξιά, εικονίζονται δύο γυμνοί ξιφομάχοι, που πρόκειται να επιτεθούν. Είναι οι τυραννοκτόνοι, Αρμόδιος και Αριστογείτων, δύο Αθηναίοι που προσπάθησαν να σκοτώσουν τον δεσποτικό ηγέτη των Αθηνών, το 514 π.Χ.[2]

Στο πίσω μέρος του θρόνου υπάρχουν δύο συμμετρικά στεφάνια ελιάς - σύμβολα τιμής ή νίκης. Επιγραφή που τρέχει κατά μήκος του άνω άκρου πίσω, γράφει ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΟ […}. Η ταυτότητα του άνδρα είναι άγνωστη. Η επιγραφή δεν διατηρείται αρκετά καλά. Άγνωστο εάν ο Βοηθός έφτιαξε ή αφιέρωσε τον θρόνο. Η τοποθέτηση λέξεων στο σημείο αυτό των θρόνων είναι ασυνήθιστη. Σε άλλους παρόμοιους θρόνους, οι επιγραφές είναι συνήθως χαραγμένες στο εμπρός μέρος, για να είναι ορατές εύκολα, όταν είναι άδειος.

Ο θρόνος μπορεί αρχικώς να είχε τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο στην Αθήνα, όπου θα χρησίμευε ως έδρα τιμής. Η διακόσμηση στις πλευρές του θρόνου φαίνεται να συνδέεται με αυτήν την επίσημη λειτουργία. Οι δύο συμπληρωματικές παραστάσεις απεικονίζουν μύθους για την απελευθέρωση των Αθηνών, μία ιστορική και μία μυθολογική.

Ένας παρόμοιος θρόνος περιγράφεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, από τον Γάλλο πρόξενο - και γνωστό αρχαιοκάπηλο Louis François Sébastien Fauvel / Φωβέλ (σε ένα σημειωματάριο που χρονολογείται μεταξύ 1786-1792) στην εκκλησία Σωτείρα Λυκομήδου / Αγία Σωτήρα, στην οδό Φιλελλήνων (νυν γνωστή ως Ρώσικη Εκκλησία, του 11ου μ.Χ. αιώνα, κτισμένη επί ναού του Λυκείου Απόλλωνος)…

Άλλη λένε πως είναι κλεμμένος από το αρχαίο θέατρο του Διονύσου, κάτω από τον ιερό χώρο της Ακροπόλεως Αθηνών…

Η ιστορία κατοχής του εν λόγω «θρόνου» είναι μια ιστορία παράνομων κληρονομιών, κληρονόμων, αρχαιοκαπήλων και κλεπταποδόχων…

Το 1805 – 1841 ο θρόνος ευρίσκεται στην κατοχή του Thomas Bruce, 7ου λόρδου του Elgin, ο οποίος τον αφήνει… κληρονομιά στον υιό του, James Bruce, 1841, ο οποίος τον κατέχει έως το 1863… Ο 8ος κόμης του Elgin τον αφήνει… κληρονομιά στον γιο του, Victor Bruce, 9ο κόμη του Elgin, το 1863, ο οποίος το 1917 τον… κληροδοτεί στον υιό του, Edward Bruce, 10ος κόμη του Elgin, το 1917, ο οποίος με την σειρά του τον αφήνει… κληρονομιά στον γιο του, 11ο κόμη του Elgin, Andrew Bruce, 1968, από τον οποίο, μέσω του γνωστού και μη εξαιρετέου Robin Symes επωλήθη στο Μουσείο J. Paul Getty, το 1974… όπου και ευρίσκεται έως σήμερα, χωρίς κανείς να ενδιαφερθεί να τον ζητήσει πίσω…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.10.2019.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Πρόκειται για μια θρυλική εισβολή στην πόλη των Αθηνών, από τις Αμαζόνες, - θεωρητικά μυθική φυλή πολεμιστριών γυναικών – οι οποίες κατάγονταν από τον ολύμπιο θεό Άρη και ζούσαν στην περιοχή του Πόντου, στον Καύκασο. Ο Θησέας συνέτριψε αυτήν την εισβολή. Εικόνες του Θησέως (και άλλων ηρώων) που νίκησαν τις Αμαζόνες ήταν διαδεδομένες στην αθηναϊκή τέχνη. Οι πιο σημαντικές απεικονίσεις αυτών των μαχών ήταν στον Παρθενώνα, στον ναό της Αθηνάς στην Ακρόπολη Αθήνας, στην ασπίδα της θεάς Αθηνάς Παρθένου, του κολοσσιαίου χρυσελεφάντινου αγάλματος που ευρίσκετο μέσα στον ναό, κ.α.

[2] Η εικόνα των τυραννοκτόνων υπάρχει σε διάσημα χάλκινα αγάλματα, από τον Κριτία και τον Νησιώτη (500-460 π.Χ.). Το 477 π.Χ., γλυπτό τους σύμπλεγμα, ιδρύθηκε στην Αθηναϊκή Αγορά, όπου ετιμάτο η απελευθέρωση της πόλεως των Αθηνών. Τα αγάλματα αυτά είναι τώρα γνωστά μόνο από ρωμαϊκά αντίγραφα. Μαρμάρινα αντίγραφα των τυραννοκτόνων ανατέθηκαν από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό στην βίλλα του. στο Tivoli της Ιταλίας.

Σπανιος αρχαιος ενεπιγραφος θρονος, κλεμμενος θρονος, Ελγιν, αρχαιο θεατρο Διονυσου, κλεφτες, μουσειο, θρονος του Ελγιν, Μουσειο Γκεττυ, Γκετι, Γκεττι, Γκετυ, μαρμαρινο επιπλο, συλλογη, 7ος λορδος του Ελγιν, Μπρουμχαλλ Χαουζ, Broomhall House, Σκοτια, καθισμα, Ποδια λιονταριου, αναγλυφο, Θησεας, γυμνος, ασπιδα, κρανος, βασιλισσα, Αμαζονες, βασιλισσα Αμαζονων, γυμνοι ξιφομαχος, τυραννοκτονοι Αρμοδιος Αριστογειτων, Αθηναιοι, δεσποτης, τυραννος, Αθηνα, 514 πΧ, στεφανι ελιας, ελια, τιμη, νικη, επιγραφη, ΒΟΗΘΟΣ ΔΙ, αφιερωμα, επιγραφες, Αθηνα, εδρα τιμης, διακοσμηση, καρεκλα, μυθος, απελευθερωση Αθηνων, Γαλλος προξενος, Louis François Sébastien Fauvel / Φωβελ, σημειωματαριο, αρχαιοκαπηλος, αρχαιοκαπηλια, 1786 1792, εκκλησια Σωτειρα Λυκομηδου / Αγια Σωτηρα, οδος Φιλελληνων, Διονυσος, Ακροπολις Αθηνων, κληρονομια, κληρονομος, αρχαιοκαπηλος, κλεπταποδοχος, 1805 – 1841, Τομας Μπρους, Thomas Bruce, Elgin, κληρονομια, James Bruce, 1863, 8ος κομης του Ελγιν, Victor Bruce, 9ος κομης του Ελγιν, 1863, 1917, κληροδοσια, Edward Bruce, 10ος κομης του Ελγιν, 11ος κομης του Ελγιν, Andrew Bruce, 1968, Robin Symes, Σαιμς, Μουσειο J. Paul Getty, 1974, θρυλικη εισβολη, Αμαζονα, μυθικη φυλη, πολεμιστρια, θεος Αρης, Ποντος, Καυκασος, Θησευς, αθηναικη τεχνη, μαχη, Παρθενωνας, ναος Αθηνας, Ακροπολη Αθηνων, ασπιδα Αθηνας, Παρθενος, κολοσσιαιο χρυσελεφαντινο αγαλμα, τυραννοκτονος, χαλκινο αγαλμα, Κριτιας, Νησιωτη 500 πΧ, 460 πΧ, 477 πΧ, γλυπτο συμπλεγμα, Αθηναικη Αγορα, ρωμαικο αντιγραφο, Μαρμαρο, μαρμαρινος θρονος, Ρωμαιος αυτοκρατορας Αδριανος, βιλα. Τιβολι, ρωσικη εκκλησια, 11ος μΧ αιωνας, Λυκειος Απολλων, Λυκειο, Tivoli Ιταλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ