Τα «Ηθικά» του Πλουτάρχου, σε έκδοση του 1615, με σχόλια προτεστάντη πάστορα!!!

Τα «Ηθικά» του Πλουτάρχου,
σε έκδοση του 1615,
με σχόλια
προτεστάντη πάστορα!!!

Του Γιώργου Λεκάκη


Η πρώτη μετάφραση των Ηθικών / Moralia του Πλουτάρχου από τον ανθρωπιστή Jacques Amyot (1513-1593) πραγματοποιήθηκε το 1565, λίγα χρόνια μετά τη δημοσίευση της γαλλικής του έκδοσης των Βίων / Lives, όταν ήταν Grand Almoner της Γαλλίας. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τον Vascosan το 1572. Ο Amyot συνέχισε να βελτιώνει την μετάφρασή του με την πάροδο των ετών, με τις εκφραστικές ιδιότητες της γαλλικής γλώσσας. Έκανε δύο νέες εκδόσεις, το 1575 και το 1581.

Τα «Ηθικά» / Les Oeuvres Morales et Meslées του Πλουτάρχου του Χαιρωνέως / Plutarque de Cheronee σε μετάφραση του Jacques Amyot, επανεκδόθηκαν από τον Paul Frellon εξεδόθησαν σε μια υπέροχη νέα έκδοση το 1615… με σχολιασμούς από τον προτεστάντη πάστορα Simon Goulart!!!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ, ΕΔΩ.

 

Η έκδοση ανοίγει με ένα όμορφο χάλκινο χαραγμένο εμπρόσθιο κομμάτι, με την ένδειξη "L. Gaultier sculpsit", που απεικονίζει τον Πλούταρχο, τον Απόλλωνα, τον Αριστοτέλη, τον Ορφέα, τις Χάριτες, τον Σενέκα, τις Μούσες, καθώς και το σήμα του Frelon, με το σύνθημά του "Matura".

Περιεχόμενα, μεταξύ άλλων:

- Comment il faut nourrir les enfants - Du vice et de la vertu

- Comment on pourra discerner un flatteur d'un ami

- de la mauvaise honte

- De la superstition

- Qu'il ne faut point emprunter à l'usure

- le banquet des sept sages

- Instruction pour ceux qui manient affaires d'état...

 

Αυτό το έργο είναι μια εκτενής περίληψη της αρχαίας ελληνικής σοφίας, που θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τους Δυτικούς, κατά την Αναγέννηση, και είναι μεταξύ των κειμένων που θα επηρεάσουν βαθειά τον Μονταίν / Montaigne και τους διαδόχους του.

Εξεδόθη στην Λυών / Lyon, Chez Paul Frelon, 1615, σχ. 8ο (19 x 12 εκατ.); [32], 1142, [58] σελίδες.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Ελληνική Βιβλιογραφία". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.4.2017. 


Ηθικα Πλουταρχου, εκδοση, 1615, σχολια, προτεσταντης παστορας Γκουλαρντ, μεταφραση, Moralia ανθρωπιστης Jacques Amyot Αμιοτ, Αμυοτ, 1513 1593, 1565, γαλλικα, Βιοι Παραλληλοι / Lives, Grand Almoner Γαλλια, Vascosan 1572, Βασκοσαν, γαλλικη γλωσσα, εκδοσεις, 1575 1581, Les Oeuvres Morales et Meslées, Πλουταρχος Χαιρωνευς / Plutarque de Cheronee, Χαιρωνεια, Paul Frellon Φρελλον, Φρελον, σχολιασμος, προτεσταντισμος, χαλκινο, Gaultier sculpsit, Απολλωνας, Αριστοτελης, Ορφεας, Χαριτες, Σενεκας, Μουσες, Matura, αρχαια ελληνικη σοφια, Δυτικοι, Αναγεννηση, Μονταιν, Μοντεν, Montaigne, Λυων Lyon
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ