Ανοικτή επιστολή προς Σακελλαροπούλου-Μενδώνη, κ.ά. για την σωτηρία του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΡΟΔΟΥ

Ανοικτή επιστολή
προς Σακελλαροπούλου-Μενδώνη, κ.ά.
για την σωτηρία
του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΡΟΔΟΥ

Επιστολή Πολιτών

Προς: Εξοχότατη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων κ. Τασούλα

Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη

Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Μενδώνη

Κοινοβουλευτική ομάδα Νέας Δημοκρατίας

Κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία

Κοινοβουλευτική ομάδα ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Κοινοβουλευτική ομάδα ΚΚΕ

Κοινοβουλευτική ομάδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Κοινοβουλευτική ομάδα ΜΕΡΑ 25

Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο

Δήμαρχο Ρόδου κ. Καμπουράκη

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε. Συνεχίζοντας την προσπάθεια μας για την διάσωση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου και εκπροσωπώντας τους 1283 υπογραφόντων την διαμαρτυρία - ΔΕΙΤΕ την ΕΔΩ επικοινωνήσαμε και ενημερώσαμε το Ελληνικό Τμήμα του I.C.O.MO.S για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, πρώην Teatro Giacomo Puccini, το οποίο και με την διαχρονική στάση των Δημοτικών Αρχών αλλά και ενδεχομένως την αδιαφορία πολλών κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων, μοιάζει να εγκαταλείφθηκε.

Στις 13 Μαΐου 2021, γνωρίζοντας την βαρύτητα του I.C.O.MO.S Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών, Επίσημου Τεχνικού Συμβούλου της UNESCO και του Ελληνικού Τμήματος, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή, στείλαμε επιστολή, ενημερώνοντας για την παρούσα κατάσταση του Μνημείου ζητώντας την παρέμβασή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική επιστολή του ICOMOS, ΕΔΩ.

Ως γνωστόν το Ελληνικό Τμήμα του I.C.O.MO.S δηλώνει έντονα την παρουσία του, συμβάλλοντας στη διάσωση και την προστασία πολιτιστικών αγαθών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον Διεθνή χώρο. Η αντίδραση του I.C.O.MO.S αφού εξέτασε το θέμα ήταν ουσιαστική και πιστεύουμε καθοριστική για την πορεία της επίλυσης του προβλήματος. Στην απαντητική επιστολή την οποία επισυνάπτουμε αφού αναφέρεται στο ιστορικό δημιουργίας του προβλήματος καταλήγει προτείνοντας λύσεις για την απεμπλοκή της υπόθεσης.

Επισημαίνει: “Από τα συνοπτικώς προαναφερόμενα δεδομένα, προκύπτει ότι ο Δήμος Ρόδου, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το μνημείο, δεν έχει μπορέσει μέχρι τώρα να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης-επανάχρησης του κτηρίου. Όσον αφορά δε στη μέθοδο της μελετοκατασκευής, προς την οποία προσανατολίζεται, είναι προφανές ότι δεν αποτελεί την προσφορότερη μέθοδο αποκατάστασης μνημείων, με πολλά αρνητικά παραδείγματα, ως τώρα”. Και συνεχίζει προτείνοντας τρεις λύσεις καταλήγοντας…… “..Διαφορετικά, το θέατρο θα εξακολουθήσει να παραμένει κλειστό για πολλά χρόνια ακόμη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται έτι περαιτέρω η κατάστασή του και η πόλη της Ρόδου να μην έχει τη δυνατότητα χρήσης του εμβληματικού αυτού κτηρίου.” Η τοποθέτηση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής I.C.O.MO.S την οποία και ευχαριστούμε θερμά ενισχύει την θέληση και την αγωνιστικότητα μας. 

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των πολιτικών, αυτοδιοικητικών, πολιτιστικών και ενημερωτικών φορέων.

Σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας για την διάσωση του εμβληματικού Μνημείου της νεότερης ιστορίας όχι μόνο της Ρόδου αλλά ολόκληρης της χώρας μας, του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου για να αποκτήσουν και πάλι οι Παραστατικές Τέχνες, η Μουσική, η Όπερα, το Θέατρο, ο Χορός ο Κινηματογράφος έναν χώρο υψηλών προδιαγραφών για παραστάσεις υψηλού επιπέδου. Ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Δήμος της Ρόδου να μας απαντήσουν στα ερωτήματα που κατ’ επανάληψη τους έχουμε θέσει και να μας γνωστοποιήσουν για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν για την επίλυση του θέματος ώστε αφενός να σωθεί και να αποκατασταθεί το μνημείο, αφετέρου να σταματήσει η απαξίωση των πολιτών και η υποτίμηση της αγωνίας τους για τη διάσωση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου. Το δίκιο τού αιτήματός μας που είναι αίτημα του Δωδεκανησιακού λαού δεν δημιουργεί κόπωση και απογοήτευση, στοιχεία στα οποία προσδοκά η Δημοτική Αρχή για να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Ο δρόμος ξέρουμε ότι είναι μακρύς αλλά και οι δυνάμεις μας είναι πάρα πολύ μεγάλες μετά από την θετική συμπαράσταση του I.C.O.MO.S αλλά και των απλών πολιτών. Καθημερινά γινόμαστε και περισσότεροι.

Δημήτρης Γάκης, πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου,

Δημήτρης Γρηγοριάδης, αντιπρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου,

Ιρις Μαυράκη, μουσικός ερμηνεύτρια,

Παναγιώτης Αυγερινός, μέλος ΔΣ Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.7.2021.

Ανοικτη επιστολη Σακελλαροπουλου, Μενδωνη, ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΟΥ, Ροδος, δημος ροδου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ