Εγκαίνια έκθεσης: ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21: ΘΡΑΚΗ

Εγκαίνια έκθεσης:
«ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21: ΘΡΑΚΗ»

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, παρουσιάζουν την έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21: ΘΡΑΚΗ». Η έκθεση εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και αποτελεί δορυφόρο της κεντρικής έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21: Η ΕΚΘΕΣΗ», που παρουσιάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, την έδρα του ΕΙΜ.

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε ιστορικό ορόσημο για την εξέλιξη της Ευρώπης, προπομπό και πηγή έμπνευσης για πολλά κινήματα εθνικής απελευθέρωσης του 19ου αι. Στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας χρωστάμε την ελευθερία μας ως έθνος. Στον απολυταρχικό κόσμο των αρχών του 19ου αιώνα, οι Έλληνες ζήτησαν την απελευθέρωση του έθνους και κράτος δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Αμφισβήτησαν δηλαδή την ίδια την έννοια της αυτοκρατορικής εξουσίας.

Η Θράκη, τόπος σύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και των Βαλκανίων με το Αιγαίο, βρισκόταν υπό το άγρυπνο βλέμμα της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, πρωτοστάτησε στην Φιλική Εταιρεία και το 1821 στην Επανάσταση στη Μολδοβλαχία, ενώ οι τοπικές εστίες εξέγερσης καταπνίγηκαν με άμεση βιαιότητα. Πολλοί Θράκες συμμετείχαν σε επιχειρήσεις ξηράς και θάλασσας σε όλον τον Ελληνικό χώρο και βοήθησαν στην υπόθεση της ανεξαρτησίας, παρόλο που η Θράκη θα έπρεπε να περιμένει ακόμα έναν αιώνα προτού γνωρίσει την απελευθέρωσή της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

Η έκθεση ακολουθεί την Ελληνική Επανάσταση με έμφαση στη συνεισφορά της Θράκης. Παρουσιάζονται εμβληματικά εκθέματα που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή της: Έργα του καλλιτέχνη και Φιλικού Γεράσιμου Πιτζαμάνου, που «συνομιλούν» με την μόνιμη ενδυματολογική συλλογή του μουσείου και μιλούν για τα κοινωνικά προβλήματα της Κωνσταντινούπολης στις παραμονές της Επανάστασης. Η μοναδική σωζόμενη στολή του Ιερού Λόχου του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που ανήκε στον Θρακιώτη Κωνσταντίνο Ξενοκράτη.

Ο τόμος του Ευαγγελίου από τη Σαμοθράκη - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Σαμοθράκη, ιερά νήσος" - λογχισμένος από Τούρκους κατά την καταστροφή του νησιού, που διέσωσε ο Ίων Δραγούμης

Αλληλογραφία των Χατζή-Αντώνη και Δόμνας Βισβίζη, καθώς και του Εμμανουήλ Παπά, κορυφαίων υπερασπιστών της Θράκης και της Μακεδονίας. Η πρώτη έκδοση του Ύμνου Εις Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού από το Μεσολόγγι. Εντυπωσιακά δείγματα όπλων καθώς και σειρά βίντεο για διάφορα θέματα, μαζί με διαδραστικό έκθεμα για τις εφημερίδες του ’21.

Η έκθεση κλείνει με αναφορά στην αλύτρωτη Θράκη του 19ου αιώνα αλλά και στην απελευθέρωσή της το 1920, με σημαντικά εκθέματα από τις συλλογές του ΕΙΜ και του ΕΜΘ, όπως η σημαία του Τούρκου διοικητή Ανατολικής Θράκης Τζαφέρ Ταγιάρ, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε κατά την ελληνική προέλαση.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, στις 7 μ.μ. και θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 31 Μαΐου 2022.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλία 1821-2021» με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και των Ιδρυμάτων: Ευγενίδου, Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Λαμπράκη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και Μποδοσάκη.

Διάρκεια έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου 2021 - 31 Μαΐου 2022.

ΠΗΓΗ: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Αλεξανδρούπολη. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.9.2021.

Εκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21 ΘΡΑΚΗ, Εθνολογικο Μουσειο Θρακης Εθνικο Ιστορικο Μουσειο, ΕΠΑΝΑΣYΣΤΑΣΗ 1821 ΕΙΜ, Παλαια Βουλη Αθηνα, Ευρωπη, κινημα εθνικη απελευθερωση 19ος αιωνας, Αγωνας Εθνικη Παλιγγενεσια, ελευθερια, εθνος, απολυταρχια Ελληνες απελευθερωση κρατος δικαιοσυνη δημοκρατια, αυτοκρατορια Ασια Βαλκανια, Αιγαιο, Οθωμανικη Κωνσταντινουπολη Φιλικη Εταιρεια Μολδοβλαχια, γενοκτονια, εξεγερση, Θρακες εργα καλλιτεχνης Φιλικος Γερασιμος Πιτζαμανος, ενδυμασια, μουσειο, κοινωνια Κωνσταντινουπολις στολη Ιερος Λοχος Υψηλαντης, Θρακιωτης Κωνσταντινος Ξενοκρατης τομος Ευαγγελιο Σαμοθρακη, λογχη, Τουρκοι, καταστροφη Ιων Δραγουμης Αλληλογραφια ΧατζηΑντωνης Βισβιζη, Βιζβιζη Εμμανουηλ Παπας, Μακεδονια, πρωτη εκδοση υμνος Εις Ελευθεριαν Σολωμος Μεσολογγι, οπλο, εφημεριδα του ’21, 1920, σημαια Τουρκος διοικητης Ανατολικη Θρακη Τζαφερ Ταγιαρ, αιχμαλωτος, ελληνικη προελαση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ