Το υπ. Πολιτισμού υποβαθμίζει τις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Στην Σχολή Ομήρου στην Ιθάκη, ΔΕΝ υπάρχει ανεσκαμμένο ανακτορικό συγκρότημα», λέει…

Το υπ. Πολιτισμού
υποβαθμίζει τις ανασκαφές
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:
«Στην Σχολή Ομήρου στην Ιθάκη,
ΔΕΝ υπάρχει ανεσκαμμένο
ανακτορικό συγκρότημα», λέει…

Του Γιώργου Λεκάκη

«Απάντηση στην με αριθμό πρωτοκόλλου 8731/6.9.2021 ερώτηση, με θέμα: Αξιοποίηση και προβολή του “Παλατιού του Οδυσσέα” στην Ιθάκη», έδωσε η κ. Λ. Μενδώνη ΠΡΟΣ την Βουλή των Ελλήνων / Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων και προς τον ερωτώντα βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο. - Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΔΩ. 

Και η (ανορθόγραφη) απάντηση είναι η εξής:

«Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 8731/6.9.21 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η αναφερόμενη στην Ερώτηση θέση είναι γνωστή ως «Σχολή Ομήρου» από το 1807 και τη δημοσίευση της μονογραφίας του Sir William Gell, με τίτλο The Geography and Antiquities of Ithaca (Η Γεωγραφία και οι Αρχαιότητες της Ιθάκης). Με το ΦΕΚ 687/Β/24.5.1976 έχει χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός χώρος, αρχαίος οχυρωματικός πύργος «Σχολή Ομήρου» πλησίον του χωριού Εξωγή. Η θέση είναι γνωστή και ως «Άγιος Αθανάσιος», λόγω του ναϋδρίου που θεμελιώθηκε επί του ορθογωνίου πύργου.

Όλο αυτό το συγκρότημα, σε ένα νησί που λέγεται Ιθάκη,
κατά την Εφ. Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και το υπ. Πολιτισμού,
ΔΕΝ είναι ανάκτορο...
Ίσως είναι ένα αρχαίο... "περίπτερο"

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, στην περιοχή δεν υπάρχει ανεσκαμμένο ανακτορικό συγκρότημα, όπως προκύπτει από τη βιβλιογραφία. Σχετικά με το θέμα, αναμένονται δημοσιεύσεις της συστηματικής ανασκαφής που έλαβε χώρο στη συγκεκριμένη θέση με φορέα το Παν/μιο Ιωαννίνων. Σε κάθε περίπτωση ο χώρος είναι σημαντικός και για την ανάδειξή του υλοποιείται Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Ιθάκης, του Παν/μίου Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τίτλο: «Ανάδειξη και Προστασία των αρχαίων μνημείων στη θέση «Σχολή Ομήρου-Άγιος Αθανάσιος στη Βόρεια Ιθάκης». Η Προγραμματική υπεγράφη στις 24.6.2020, με στόχο την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, ώστε αυτός να καταστεί επισκέψιμος. Ειδικότερα, το αντικείμενο της Προγραμματικής αφορά στην εκπόνηση μελετών για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, σε εργασίες καθαρισμών και διαμορφώσεων, στη συντήρηση κινητών ευρημάτων, στη συντήρηση υποδομών επίσκεψης, σε τοπογραφικές, φωτογραφικές και σχεδιαστικές αποτυπώσεις, καθώς και στην παραγωγή ενημερωτικού υλικού. Οι ως άνω εργασίες έχουν ομαδοποιηθεί και κατανεμηθεί σε τρία υποέργα που θα υλοποιηθούν αντίστοιχα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Δήμο Ιθάκης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 103.667,62 ευρώ και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από τον Δήμο Ιθάκης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών την 31η Δεκεμβρίου τ.έ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΘΑΚΗ, ΕΔΩ.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση των προβλεπομένων στην Προγραμματική Σύμβαση, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης προχωρά ήδη στην τοπογράφηση των ορατών αρχαίων εντός των περιφραγμένων και απαλλοτριωμένων ακινήτων, αναμένοντας την επιτάχυνση της διαδικασίας διαλογής και καταχώρισης σε κατάλογο των ευρημάτων της ανασκαφής από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα του Παν/μίου Ιωαννίνων θα εκτεθούν στην νέα έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος. Ήδη προχωρεί η έγκριση χρηματοδότησης της μουσειογραφικής μελέτης και μελέτης φωτισμού, ενώ η Εφορεία θα εκπονήσει με ίδια μέσα τη Μουσειολογική Μελέτη.

Αναφορικά με το πρόπλασμα που εκτίθεται στην πλατεία του Σταυρού, διευκρινίζεται ότι αποτελεί μία διδακτική, όσον αφορά στην προσπάθεια αναπαράστασης του ανακτόρου του Οδυσσέα από την ομηρική αφήγηση, προσπάθεια. Όσον αφορά, όμως, στα δεδομένα του αρχαιολογικού χώρου, ακόμη και ως ερμηνεία των κατά χώρα τεκμηρίων, αποτελεί προσωπική προσέγγιση των επιμελητών τους».

Την απάντηση υπογράφει η υπ. Πολιτισμού, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ.

ΠΗΓΗ: Υπ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, 27.9.2021, Α. Π.: 421166, Ερ. Φ.: 506. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.9.2021.

ανασκαφη Πανεπιστημιο Ιωαννινων Σχολη Ομηρου Ιθακης, Ιθακη, ανακτορικο συγκροτημα, Παλατι Οδυσσεα Μενδωνη Βουλη των Ελληνων Βελοπουλος Ομηρος 1807 μονογραφια Sir William Gell, Τζελλ, Τζελ, The Geography and Antiquities of Ithaca Γεωγραφια και οι Αρχαιοτητες της Ιθακης 1976 αρχαιολογικος χωρος, αρχαιος οχυρωματικος πυργος Εξωγη, Αγιος Αθανασιος, ναιδριο ορθογωνιος πυργος, Εφορεια Αρχαιοτητων Κεφαλληνιας και Ιθακης, κεφαλονια, ανακτορο, βιβλιογραφια, ανασκαφες Ιωαννινα ΥΠΠΟΑ, Δημος Ιθακης, Ιονιο, 2020, Κεφαλληνια, Κεφαλλονια, ευρημα Αρχαιολογικο Μουσειο Βαθεος, Βαθυ, Σταυρος, ανακτορο του Οδυσσεα, Οδυσσεας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ