Το Ιερό των Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης είχε μια αδιάλειπτη θρησκευτική προσφορά, τουλάχιστον 11 αιώνων!!!

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών
Σαμοθράκης
είχε μια αδιάλειπτη
θρησκευτική προσφορά,
τουλάχιστον 11 αιώνων!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ομάδα ερευνητών με επί κεφαλής την κ. Bonna Wescoat του Πανεπιστημίου Emory πραγματοποίησαν ανασκαφές στο δυτικό τμήμα του Ιερού των Μεγάλων Θεών στην Σαμοθρακης, στο Θρακικό Πέλαγος.

Η περιοχή που ερευνήθηκε περιλάμβανε το θέατρο, μια στεγασμένη κιονοστοιχία ή στοά, μήκους 120 μ., και τον περίβολο, ή αυλή, που περιβάλλεται από χαμηλό τείχος, όπου κάποτε έστεκε υπερήφανο το άγαλμα γνωστό ως η «Νίκη της Σαμοθράκης», πριν το κλέψουν οι Γάλλοι για το Μουσείο του Λούβρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, ιερά νήσος".

Η ανασκαφή αποκάλυψε μερικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του θεάτρου, το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά, κατά την διάρκεια ανασκαφών του 1923. Επίσης κομμάτια βάσεων αγαλμάτων από κόκκινο ρυόλιθο[1] και λευκό ασβεστόλιθο και θραύσματα κεραμικού σωλήνα, που περνούσε κάτω από το θέατρο!

Στην επάνω φωτογραφία, βλέπετε το αρχαίο θέατρο
του Ιερού των Μεγάλων Θεών στην Σαμοθράκη,
μετά την μερική ανασκαφή του...

Κάτω βλέπετε το ίδιο "θέατρο" όπως είναι σήμερα: Ένα... χωράφι...


Ο ρυόλιθος / rhyolite είναι ένα ηφαιστειακό εκρηξιγενές πέτρωμα, έκχυτο του γρανίτη, και στην Ελλάδα απαντάται στην Μήλο, την Χίο, την Ροδόπη και την Αλμωπία-Πέλλα Μακεδονίας! Έχει κι αυτό την σημασία του.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η στοά είχε χτιστεί από ασβεστόλιθο από το λατομείο του ακρωτηρίου, κοντά στην (νυν) Καμαριώτισσα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

Παρ’ όλο που δεν υπάρχει ούτε μια πέτρα στον αρχαίο τοίχο να σώζεται στην αρχική της θέση, έχουν βρεθεί πολλά αρχιτεκτονικά κομμάτια: Περισσότερα από 1.700 τεμάχια ασβεστόλιθου, 1.000 θραύσματα από την στέγη και πολλά θραύσματα από την διακόσμηση των εσωτερικών τοίχων!

Το πενταετές ερευνητικό έργο, πραγματοποιήθηκε μέσω της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα και εποπτεύτηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.

Το ιερόν ως γνωστόν ήταν αφιερωμένο στην ακόμη μυστήρια λατρεία των Μεγάλων Θεών. Ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1873 από Αυστριακούς. Τα ευρήματα δηλώνουν ότι υπήρχε θρησκευτική δραστηριότητα στον χώρο ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ., τουλάχιστον. Η κατασκευή των μνημειακών κτηρίων ξεκίνησε τον 4ο αιώνα π.Χ. και σχετίζεται με τον βασιλικό οίκο της Μακεδονίας. Το ιερόν απέκτησε την μεγαλύτερη δόξα του τον 3ο - 2ο αιώνα π.Χ. Εγκαταλείφθηκε δε προς το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. Δηλαδή είχε μια αδιάλειπτη προσφορά, τουλάχιστον 11 αιώνων!!!

ΠΗΓΗ: «Rich finds by excavation at Ancient Greek Sanctuary of Great Gods on Samothrace island» στο Tornos News, 29.9.2018. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.9.2018.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Το όνομα ρυόλιθος εισήχθη στην γεωλογία το 1860, από τον Γερμανό περιηγητή και γεωλόγο Ferdinand von Richthofen από την ελληνική λέξη ρύαξ (= ρυάκι, ρεύμα λάβας) + λίθος.

Ιερο των Μεγαλων Θεων Σαμοθρακης θρησκεια Wescoat ανασκαφη Ιερον Μεγαοι Θεοι, Σαμοθρακη, Θρακικο Πελαγος, αρχαιο θεατρο, στεγασμενη κιονοστοιχια στοα, περιβολος, αυλη, τειχος, αγαλμα Νικη Σαμοθρακης, κλοπη Γαλλοι Μουσειο Λουβρου, Λουβρο, ανασκαφες, αρχιτεκτονικη 1923 βαση αγαλματος κοκκινος ρυολιθος λευκος ασβεστολιθος θραυσμα κεραμικος σωληνας, rhyolite ηφαιστειακο εκρηξιγενες πετρωμα, εκχυτο γρανιτης, Ελλαδα Μηλος, Χιος, Ροδοπη Αλμωπια Πελλα Μακεδονιας λατομειο ακρωτηριο, Καμαριωτισσα, πετρα τοιχος στεγη διακοσμηση Αμερικανικη Σχολη Κλασσικων Σπουδων Αθηνα Εφορεια Αρχαιοτητων Εβρου, μυστηρια λατρεια μυστηριο, 1873 Αυστριακος αρχαιολογος, Αυστριακοι, Αυστρια, ευρηματα 7ος αιωνας πΧ μνημειακο κτηριο, 4ος αιωνας βασιλικος οικος Μακεδονια 3ος - 2ος 4ος μΧ Ancient Greek Sanctuary of Great Gods on Samothrace island γεωλογια 1860, Γερμανος περιηγητης γεωλογος Ριχτχοφεν Richthofen ρυαξ ρυακι, ρεεμα λαβας, λιθος, λαβα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ