Αρχαίος βωμός βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια της Τρωάδος!

Αρχαίος βωμός
βρέθηκε
στην Αλεξάνδρεια της Τρωάδος!

Του Γιώργου Λεκάκη

Βωμός ηλικίας 2.000 χρόνων ανακαλύφθηκε στην πόλη Ezine της επαρχίας Δαρδανελλίων / Canakkale, στον Μαρμαρά, στην Ανατολία, νυν βορειοδυτική Τουρκία.

Μια αίθουσα με βάθρο, ναό, ωδείο και λουτρό ήταν έως τώρα μεταξύ των λειψάνων που είχαν διασωθεί μέχρι σήμερα από την αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας Τρωάδος, μια περιοχή κοντά στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η Αλεξάνδρεια Τρωάδος είχε μια ισχυρή και ανθηρή οικονομία μεταξύ του 1ου και του 4ου μΧ αιώνα. Σημαντικό λιμάνι και της Ρωμαϊκής εποχής. Με πληθυσμό σχεδόν 100.000 κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, η αρχαία πόλη εγκαταλείφθηκε ως επί το πλείστον τον 9ο αιώνα μετά την επιδείνωση της οικονομίας της. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία".

Ο κ. Erhan Öztepe (Αρχαιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Άγκυρας) εδήλωσε ότι οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, συνέβαλαν στις αρχαιολογικές μελέτες στην περιοχή.

 «Μία από τις γεωφυσικές έρευνες βρήκε την υπόλοιπη δομή ενός πιθανού βωμού», είπε. «Ανασκάψαμε τον χώρο για να δούμε αν είχε την ίδια αρχιτεκτονική δομή και χαρακτηριστικά με τον ναό», δήλωσε ο αρχαιολόγος.

Ανέφερε ότι η δομή χρονολογείται πιθανότατα από τον 1ο αιώνα. Οι ανασκαφές έχουν φτάσει σε βάθος 7 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

«Έχασε ως επί το πλείστον όλες τις επικαλύψεις και τα αρχιτεκτονικά του στολίδια, αλλά είναι σημαντικό ότι μια δομή όπως ένας βωμός έχει αποκαλυφθεί μπροστά από τον ναό».

Επισήμανε ότι η δομή θα είναι ανοικτή για τους επισκέπτες μόλις ληφθούν μέτρα προστασίας της.

Πρόσθεσε ότι οι επισκέπτες θα βλέπουν τις απεικονίσεις του βωμού σε 3D, σε μια διαφανή πλάκα και ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τις δομές, σαρώνοντας έναν κωδικό QR στα smartphone τους.

ΠΗΓΗ: Πρακτ. ANADOLU, Daily Sabah, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.10.2021.

Αρχαιος βωμος Αλεξανδρεια Τρωαδος, Ezine Εζινε, Εζινη, Μαρμαρας, Δαρδανελλια, Τσανακαλε Canakkale, Ανατολια, Τουρκια, βαθρο, ναος, ωδειο λουτρο Αλεξανδρεια Τρωαδας, Αιγαιο Τρωαδα Τρωας, Τροια, 1ος 4ος μΧ αιωνας 9ος οικονομια, αρχαιολογια αρχιτεκτονικη αρχαιολογος, ανασκαφη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ