Τουλάχιστον 100.000 χρόνων η κατοίκηση στις Μυκήνες Αργολίδος

Τουλάχιστον 100.000 χρόνων
η κατοίκηση στις Μυκήνες
Αργολίδος

Κλεισούρα καλείται το φαράγγι Μπερμπάτι, το οποίο βρίσκεται στην ΒΑ άκρη του αργολικού πεδίου και ενώνει το αργολικό πεδίο με το πεδίο των Λιμνών. Εντός του φαραγγιού έχουν εντοπισθεί μετά από έρευνα κλιμακίου της ΕΠΣΝΕ περισσότερα από 36 σπήλαια και βραχοσκεπές εννέα εκ των οποίων διασώζουν αρχαιολογικά κατάλοιπα. Η κυριότερη θέση είναι το σπήλαιο Κλεισούρα 1, στο οποίο διενεργήθηκε ανασκαφή από την ΕΠΣ ΝΕ υπό τη διεύθυνση της κ. Μ. Κουμουζέλη σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Κρακοβίας (Jagiellonian University).

Βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού Μπερμπάτι, και απέχει 4 χιλ. από το ομώνυμο χωριό και 7 χιλ. από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Διασώζει τη βαθύτερη ακολουθία αρχαιολογικών στρωμάτων στην Αργολίδα που χρονολογούνται από τη Μέση Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική εποχή.

Η αρχαιότερη μέχρι σήμερα χρονολόγηση τοποθετεί την έναρξη της χρήσης του σπηλαίου ήδη στα 100.000 έτη Πριν από Σήμερα.

Τα ευρήματα είναι πλούσια και περιλαμβάνουν λίθινα αποκρούσματα παλαιολιθικής και μεσολιθικής περιόδου, νεολιθική κεραμική, οστά ζώων και μαλακίων, φυτικά κατάλοιπα: σπόρους, γύρη, φυτόλιθους, ξυλάνθρακα και κατασκευασμένες εστίες από πηλό που χρησιμοποιούνταν για καύση και παρασκευή τροφής. Οι τελευταίες εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου. Ανασκάφθηκε επίσης μικρή, οριοθετημένη με πέτρες, κυκλική κατασκευή που παραπέμπει σε καλύβα, στο δάπεδο της οποίας εντοπίσθηκαν ίχνη από οργανικά κατάλοιπα και χάντρες από διάτρητα όστρεα.

ΠΗΓΗ: Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας –Σπηλαιολογίας. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.10.2020.


100.000 χρονια πριν, κατοικηση, Μυκηνες Αργολιδος, Κλεισουρα, φαραγγι Μπερμπατι, αργολικο πεδιο, αργος αργολιδα, Λιμνες, ΕΠΣΝΕ σπηλαια βραχοσκεπες αρχαιολογια σπηλαιο Κλεισουρα 1, ανασκαφη Κουμουζελη Κρακοβια Μπερμπατι, Μυκηνες, αρχαιολογια Αργολιδας Μεση Παλαιολιθικη Νεολιθικη εποχη σπηλια λιθινα αποκρουσματα μεσολιθικη περιοδος νεολιθικη κεραμικη, οστα ζωων μαλακια φυτικα καταλοιπα: σπορος, γυρη, φυτολιθος, ξυλανθρακας εστια πηλος καυση τροφη Αρχαιολογικο Μουσειο Ναυπλιου Ανασκαφες κυκλικη κατασκευη κυκλος, καλυβα, δαπεδο οργανικα καταλοιπα χαντρα διατρητα οστρεα, Εφορεια Παλαιοανθρωπολογιας Σπηλαιολογιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ