Η ΣΥΜΒΟΛΗ των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821 - Χωρίς αυτούς η Ελληνική Επανάσταση θα κινδύνευε να συντριβεί στο ξεκίνημά της… - του Ν. Χ. Ασημακόπουλου

Η ΣΥΜΒΟΛΗ των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ
στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821
Χωρίς αυτούς η Ελληνική Επανάσταση
θα κινδύνευε να συντριβεί
στο ξεκίνημά της…

Του Νίκου Χαρ. Ασημακόπουλουasimakon@gmail.com 

Ένα πόνημα στο οποίο τεκμηριώνεται με αδιάσειστα στοιχεία από τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές ότι, χωρίς τους αγώνες και τις θυσίες των Σουλιωτών η Ελληνική Επανάσταση θα κινδύνευε να συντριβεί στο ξεκίνημά της ή κατά τους πρώτους χρόνους της.

Τον Δεκέμβριο του 1820, οι Σουλιώτες συμμάχησαν με τον Αλή πασά και από τις 7 έως το τέλος του ίδιου μήνα, κατανίκησαν τη μεγάλη στρατιά των Τσάμηδων στα βουνά του Σουλίου και τη στρατιά δύο πασάδων στα Πέντε Πηγάδια, εξοργίζοντας σε τέτοιο βαθμό τον σουλτάνο, ώστε αντικατέστησε τον αρχιστράτηγο Πασόμπεη με τον Χουρσίτ πασά, τον οποίον από τον Νοέμβριο του 1820 είχε διορίσει Διοικητή της Πελοποννήσου. Η απομάκρυνση όμως του Χουρσίτ και της στρατιάς του απ’ την Πελοπόννησο είχε καταλυτικές επιπτώσεις στο επιτυχημένο ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης και αυτό το οφείλουμε στους Σουλιώτες.

Οι νίκες αυτές, που συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της Επανάστασης, ισχυροποίησαν τον Αλή πασά, ο οποίος κατάφερε να αντέξει 12 μήνες ακόμη, καθηλώνοντας την τουρκική στρατιά στα Γιάννενα την κρισιμότερη χρονική περίοδο που, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στη Στερεά Ελλάδα, δινόταν ο υπέρ πάντων αγών, για την εδραίωση της Ελληνικής Επανάστασης. Αλλά και μετά την καρατόμηση του Αλή πασά, στις 24 Γενάρη του 1822, όταν ο Χουρσίτ, τον Μάιο του 1822, εξεστράτευσε εναντίον τους για να τους εξοντώσει, εκείνοι κατανίκησαν τα πολυάριθμα στρατεύματά του σε όλες τις μάχες γύρω από το Σούλι. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΣΟΥΛΙ, ΕΔΩ.

Οι νίκες αυτές εξόργισαν πολύ τον σουλτάνο, με αποτέλεσμα να αναθέσει τη μεγάλη εκστρατεία κατά της Πελοποννήσου στον Δράμαλη και σύμφωνα με τον Κόκκινο: «αν ο έμπειρος Χουρσίτ ήταν επί κεφαλής τόσου στρατού, τα αποτελέσματα της εκστρατείας πιθανόν να ήσαν διαφορετικά από εκείνα που είχεν ο Δράμαλης».

Στις 2 του Σεπτέμβρη του 1822, οι Σουλιώτες, εξ αιτίας της πείνας και του λοιμού που μάστιζε το στρατόπεδό τους, αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και να μεταφερθούν στην Κεφαλονιά χωρίς να έχουν ηττηθεί σε καμία μάχη. Αργότερα όμως επέστρεψαν από τα Επτάνησα και από το 1823 έως το 1829 έλαβαν μέρος σε όλες τις κρίσιμες μάχες της Ρούμελης και της Αττικής και λόγω της απαράμιλλης ανδρείας τους, ήταν εκείνοι που έγερναν την πλάστιγγα της νίκης υπέρ των Ελλήνων.

Το τίμημα σε αίμα, που πλήρωσαν οι Σουλιώτες για την ελευθερία της Ελλάδας, ήταν τεράστιο. Στο τέλος της Επανάστασης, οι μάχιμοι που είχαν απομείνει ζωντανοί, δεν ξεπερνούσαν τους διακόσιους.

Ας σκύβουν ευλαβικά οι επερχόμενες γενιές και ας αποτίουν τον πρέποντα φόρο τιμής στη μνήμη του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Επιστροφή των Σουλιωτών από την Κέρκυρα και σύμπραξη με τον Ισμαήλ Πασόμπεη κατά του Αλή πασά

Πρώτη κατάληψη Βαριάδων

Μάχη των Σουλιωτών με τους Τσάμηδες στα βουνά του Σουλίου

Μάχη στο χωριό Θεριακίς

Νίκη του Μάρκου Μπότσαρη στους Κομψάδες

Πρώτη μάχη στα Πέντε Πηγάδια

Αντικατάσταση του Πασόμπεη από τον Χουρσίτ πασά

Νυχτερινό γιουρούσι του Αλή πασά εναντίον του σουλτανικού στρατοπέδου

Ο Αλή πασάς παραδίνει το φρούριο της Κιάφας στους Σουλιώτες

Μάχη στα Γρατζενά και Τζεριτζανά

Οργή του Ισμαήλ Πασόμπεη κατά των Σουλιωτών και απάντηση των

Σουλιωτών

Προσπάθειες του Τούρκου ναυάρχου για την επαναφορά των Σουλιωτών στο σουλτανικό στρατόπεδο

Ο Χουρσίτ πασάς φτάνει στα Γιάννενα

Ο Χριστόφορος Περραιβός στο Σούλι

Μάχη της Μπογόριτσας

Πολιορκία και συνθηκολόγηση των Τσάμηδων στο φρούριο της Γλυκής. Κυρίευση του χωριού Περιχάτες

Μάχη του Καντζά

Προσπάθεια των Σουλιωτών για την κατάληψη της Πρέβεζας

Πολιορκία και άλωση Λελόβων

Πολιορκία και άλωση Βαριάδων

Κατάληψη του φρουρίου της Ρινιάσσας

Οι Σουλιώτες χαρίζουν τη ζωή στους επίορκους Τσάμηδες

Μάχη στους Δραμασούς

Μάχη στον Κασμηρά

Η μάχη της Πλάκας

Μάχη στο Τόσκεσι

Μάχη στα Πέντε Πηγάδια (2η μάχη)

Αποτυχημένη εκστρατεία των Παργίων για ανακατάληψη της Πάργας

Πολιορκία και άλωση των Δερβιζανών

Αναφορά του Χριστόφορου Περραιβού στους αρχηγούς των Σουλιωτών για την εσωτερική διοίκηση του Σουλίου

Πανούργο σχέδιο του Αλή πασά να συμπράξει με τις ελληνικές δυνάμεις της Ρούμελης και της Πελοποννήσου κατά των σουλτανικών στρατευμάτων

Εκστρατεία κατά της Άρτας

Θάνατος του Αλή πασά

Προετοιμασίες του Χουρσίτ πασά για την εκστρατεία κατά της Πελοποννήσου

Εκστρατεία του Χουρσίτ κατά του Σουλίου

Μάχη του Μαμάκου

Μάχη της Στρέθιζας

Μάχη του Ζαβρούχου

Μάχη Αγίου Δονάτου

Μάχη Ναβαρίκου, Χωνίων και φρουρίου της Κιάφας

Ο Μάρκος Μπότσαρης αποτυγχάνει να βοηθήσει το πολιορκημένο Σούλι. Η δεύτερη μάχη της Πλάκας

Μάχη της Σπλάντζας

Οι τελευταίες μέρες της πολιορκίας της Κιάφας. Συνθηκολόγηση

Πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου και η μεγάλη συμβολή του Μάρκου Μπότσαρη στην περιφανή νίκη

Ο Μάρκος Μπότσαρης σχεδιάζει τη νυχτομαχία του Κεφαλόβρυσου και σκίζει το δίπλωμα στρατηγίας στο Μεσολόγγι

Η ένδοξη νυχτομαχία του Κεφαλόβρυσου και ο ηρωικός θάνατος του

Μάρκου Μπότσαρη

Η Μάχη της Καλιακούδας

Η μάχη της Άμπλιανης

Η Μάχη της Πανάσαρης

Η μάχη του Κρεμμυδίου

Μάχη στη Μονή του Προφήτη Ηλία Σαλώνων

Μάχη της Σκάλας Σαλώνων

Δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου

1. Πολεμικές συγκρούσεις και έξοδοι της φρουράς

2. Η μεγάλη νυχτομαχία κατά του στρατοπέδου του Κιουταχή έξω από το πολιορκημένο Μεσολόγγι

Συνέχιση της Πολιορκίας

3. Η μάχη της Κλείσοβας

4. Η Έξοδος του Μεσολογγίου

Η μάχη της Αράχωβας και η μεγάλη συμβολή των Σουλιωτών στη θρυλική αυτή μάχη

Μάχη μεταξύ Τουρκοχωρίου και Φοντάνας

Μάχες του Καραϊσκάκη και των Σουλιωτών στο Δίστομο

Η μάχη του Ανάλατου

Μάχη στη Λομποτινά Κραβάρων και απελευθέρωση του Καρπενησίου

Η μάχη της Κορωνησίας

Κατάληψη του Αντιρρίου και απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Απελευθέρωση του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού

Βιβλιογραφία

Ευρετήριο Ονομάτων

Ευρετήριο Τοπωνυμίων

Ευρετήριο Εικόνων

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

O Νίκος Χαρ. Ασημακόπουλος, με οικογενειακή ρίζα από τα Λαγκάδια Γορτυνίας Αρκαδίας, γεννήθηκε στο Αλποχώρι Πύργου Ηλείας, στις 26.10.1949.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, ιστοριοδίφης και ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Βεργίνα».

Ασχολείται με τις εκδόσεις βιβλίων από το 1977, αρχίζοντας από φροντιστηριακά βοηθήματα που καλύπτουν όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Από το 1995 επιμελείται και εκδίδει ιστορικά βιβλία για την Αρχαιότητα, την άνοδο και πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και ανανεωμένη έκδοση όλων των απομνημονευμάτων των αγωνιστών του 1821, προσθέτοντας σπάνιες γκραβούρες πορτραίτα αγωνιστών και πίνακες. Από το 2000 επιμελείται και εκδίδει λογοτεχνικά βιβλία που καλύπτουν όλα τα είδη της πεζογραφίας και της ποίησης.

Επίσης έχει γράψει ένα μυθιστόρημα με τίτλο: «Νικηφόρος Μονομάχος (ανέκδοτο).

Το βιβλίο του Νίκου Χαρ. Ασημακόπουλου κυκλοφορεί «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 - Ιστορική καταγραφή των αγώνων των Σουλιωτών, από τις 6.12.1820 έως τις 2.5.1829, βάσει των ιστορικών πηγών» εκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Βεργίνα», το 2021. Έχει 576 σελ. σε σχήμα 17 Χ24. ISBN: 978 - 960 - 651 - 010 – 6. Φειδίου 14-16, Αθήνα, Τ.Κ.: 106 78 τηλ. 210 3830663 | 210 3833725.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.12.2021.

ΣΥΜΒΟΛΗ Σουλι, ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, Ελληνικη Επανασταση Ασημακοπουλος, Λαγκαδια Γορτυνιας Αρκαδιας, Αλποχωρι Πυργου Ηλειας Γορτυνια Αρκαδια, Πυργος Ηλεια ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ, θυσια Δεκεμβριος 1820, Αλη πασας στρατια Τσαμηδες πασαδες Πεντε Πηγαδια, σουλτανος, αρχιστρατηγος Πασομπεη Χουρσιτ πασας, Διοικητης Πελοποννησου Πελοποννησος, νικες Αληπασας, τουρκικη Γιαννενα Στερεα Ελλαδα, καρατομηση 24 Γεναρη Ιανουαριου 1822, Μαιος Ιανουαριος εκστρατεια στρατευματα Δραμαλης Κοκκινος στρατος 2 Σεπτεμβριου 1822, σεπτεμβριος πεινα λοιμος στρατοπεδο συνθηκολογηση Κεφαλονια Κεφαλλονια ηττα μαχη Επτανησα 1823 1829 Ρουμελη Αττικη ανδρεια Ελληνες ελευθερια μαχιμοι Κερκυρα Ισμαηλ Πασομπεης καταληψη Βαριαδων Τσαμουρια Θεριακις, Θεριακι, Μποτσαρης Κομψαδες νυχτερινο γιουρουσι φρουριο Κιαφας Γρατζενα Τζεριτζανα, Τουρκος ναυαρχος Ιωαννινα, Περραιβος Μαχη της Μπογοριτσας πολιορκια φρουριο της Γλυκης Περιχατες μαχη του Καντζα, καταληψη της Πρεβεζας, αλωση Λελοβων, Βαριαδων Ρινιασσας επιορκος Δραμασους Κασμηρα, Πλακας Τοσκεσι, αποτυχημενη Παργα Δερβιζανων Περραιβος αρχηγος εσωτερικη διοικηση πανουργο σχεδιο αρτας Μαμακου, Στρεθιζας, Ζαβρουχου, Αγιου Δονατου, Ναβαρικου, Χωνιων Κιαφα, αποτυχια Πλακα, Σπλαντζας, Μεσολογγιου νυχτομαχια Κεφαλοβρυσου διπλωμα στρατηγιας νυκτομαχία Κεφαλοβρυσο ηρωικος θανατος Καλιακουδας Αμπλιανης Πανασαρης Κρεμμυδιου ιερα Μονη Προφητη Ηλια Σαλωνων, Σκαλας Σαλωνων εξοδος φρουρα Κιουταχης Κλεισοβας Αραχωβας Τουρκοχωριου Φοντανας Καραισκακης Διστομο βοιωτιας Αναλατου Λομποτινα Κραβαρων Καρπενησιου, Κορωνησιας Αντιρριου απελευθερωση Ναυπακτου Αιτωλικου Βαριαδες Θεριακιδος Γρατζενων Τζεριτζανων, Τουρκοι Μπογοριτσα, Γλυκη Περιχατων Καντζα, καντζας, Πρεβεζα Λελοβα Ρινιασσα, Ρηνιασσα, επιορκοι Δραμασοι Κασμηρα Δερβιζανα Αρτα Μαμακος, Στρεθιζα, Ζαβρουχο, Ζαβροχο, αγιος Δονατος, Ναβαρικο, Χωνια Σπλαντζα, Μεσολογγι Κεφαλοβρυσο ευρυτανιας, ευρυτανια, Καλιακουδα Αμπλιανη, Πανασαρη, Κρεμμυδιον κρεμμυδι, Προφητης Ηλιας Σαλωνα Αμφισσα Κλεισοβα Αραχωβα Τουρκοχωρι Φοντανα Διστομου Αναλατος Λομποτινων Κραβαρα Καρπενησι Κορωνησια Αντιρριο Ναυπακτος Αιτωλικο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ