ΔΕΝ ξέρει τίποτε η Μενδώνη για τον σκουπιδότοπο στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων!!!

ΔΕΝ ξέρει τίποτε η Μενδώνη
για τον σκουπιδότοπο
στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Σε απάντησή της, στην Βουλή των Ελλήνων / Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων, η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λ. Μενδώνη, στην με αριθμό πρωτοκόλλου 2417/18.1.2022 Ερώτηση με θέμα «Εικόνες ντροπής και θλίψης στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων», αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 2417/18.1.2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι της ανατολικής Σαλαμίνας, Κυνόσουρας και Αμπελακίων (*), αποτελούν τόπους μεγάλης ιστορικής αξίας, δεδομένου ότι τόσο το χερσαίο όσο και το θαλάσσιο τοπίο είναι οι χώροι διεξαγωγής της παγκοσμίου εμβέλειας ναυμαχίας. Για τους λόγους αυτούς, η Πολιτεία προέβη έγκαιρα στην κήρυξή τους (Κυνόσουρα ΦΕΚ 1459/Β/2001, Αμπελάκια ΦΕΚ 104/Β/1996, θαλάσσια περιοχή ΦΕΚ Β1324/2001) και εν συνεχεία στη θεσμοθέτησή τους με Ζώνες προστασίας Α΄ και Β΄ (ΦΕΚ 104 Β/1992, ΦΕΚ 456 Β/1995, ΦΕΚ Β 1459/2001, ΦΕΚ 889 Β/2006, ΦΕΚ 477/ΑΑΠ/2009). Με τις ως άνω κηρύξεις προστατεύεται θεσμικά τόσο ο χερσαίος αρχαιολογικός χώρος των Αμπελακίων και της Κυνόσουρας, όσο και η θαλάσσια περιοχή, όπου τοποθετείται ο χώρος διεξαγωγής της ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Διευκρινίζεται ότι στην περιοχή του «Τύμβου των Σαλαμινομάχων» δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ουδεμία χωματερή και ουδείς σκουπιδότοπος

..................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Τα σχετικά άρθρα στο ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κ.α. για το θέμα, ΕΔΩ.

...............................

"Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ουδεμία χωματερή
και ουδείς σκουπιδότοπος", είπε η υπουργός πολιτισμού της Ελλάδος,
για τον "μεγάλης ιστορικής αξίας" χώρο
της ναυμαχίας της Σαλαμίνος...
Τα παλαιά βυθισμένα πλοία που υπήρχαν στον θαλάσσιο χώρο και προκαλούσαν οπτική βλάβη, δεδομένου ότι ήταν ορατά από τον Τύμβο, ανελκύθηκαν το 2019, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ενιαίας Αρχής Λιμένος (**). Οι ως άνω εργασίες συνέβαλαν καθοριστικά στην εξυγίανση του ενάλιου και χερσαίου αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας.

Όσον αφορά στην αναφερόμενη στην Ερώτηση χωματερή, αυτή βρισκόταν στο χώρο του παλαιού λατομείου της Κυνόσουρας, 1,5χλμ. περίπου ανατολικά του Τύμβου, στην ανατολική άκρη της χερσονήσου. H χωματερή αυτή κατόπιν επίμονων και πολύχρονων ενεργειών του ΥΠΠΟΑ, καταργήθηκε και καθαρίστηκε, ήδη από το έτος 2009.

Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, όπου έλαβε χώρα η ναυμαχία της Σαλαμίνας, αποτελεί σήμερα προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Κατόπιν επίσκεψής μου στον χώρο, από κοινού με τον Δήμαρχο Σαλαμίνας και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟΑ, προτάθηκε από το ΥΠΠΟΑ μία σειρά έργων για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος αποτελεί Ζώνη Α απολύτου προστασίας, με την παράλληλη αξιοποίηση των ναυτικών οχυρών που σώζονται στην χερσόνησο της Κυνόσουρας. Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών έγινε η εκπόνηση, μέσω δωρεάς, μελέτης η οποία εγκρίθηκε στις 5-7-2021, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ 6383/5-7-2021, ΑΔΑ ΨΟΝ94653Π4- ΛΜΚ). Η εν λόγω μελέτη περιλαμβάνει την επανάχρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κτισμάτων των ναυτικών οχυρών και του παλαιού λατομείου, της σύνδεσής τους με τον «Τύμβο των Σαλαμινομάχων», καθώς και στη δημιουργία διαδρομών και δικτύου ενημέρωσης και εκθεσιακών χώρων για την περιοχή όπου έλαβε χώρα η ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το αντίστοιχο έργο θα προταθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Από τα ανωτέρω είναι προφανές ότι το ΥΠΠΟΑ έχει δρομολογήσει, τα τελευταία δύο έτη, σειρά έργων στην Κυνόσουρα, που στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη του ιστορικού χώρου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, με γνώμονα την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και την ένταξή του στη ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής».

Ερωτών ήταν ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ (διατηρήθηκε η ανορθογραφία του), 8.2.2022, Α. Π.: 22123, Ερ. Φ.: 141 (**). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.2.2022.

ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη:

(*) Ας μάθει η κ. Μενδώνη, πως το τοπωνύμιο λέγεται Αμπελάκι και όχι Αμπελάκια.

(**) Αυτά έγιναν από την ΔΑΛ, και όχι από την ΕΑΛ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μπορείτε να ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

Για την ιστορία, η ερώτηση ήταν η εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας της Σαλαμίνας, αγανάκτηση και προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των κατοίκων με αφορμή τις εικόνες ντροπής που θα αντικρίσει κανείς επισκεπτόμενος τον χώρο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων στην Κυνοσούρα. Μόλις πριν λίγο καιρό η Δημοτική Αρχή της Σαλαμίνας διοργάνωνε φιέστες και εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τα 2.500 χρόνια από την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Διθυραμβικοί λόγοι εκφωνήθηκαν για το ελληνικό μεγαλείο, τη σημασία για την παγκόσμια ιστορία της νίκης των Ελλήνων και άλλα πανηγυρικά. Δυστυχώς, λίγους μήνες αργότερα, αυτό που συναντά κανείς επισκεπτόμενος τον ιερό χώρο της ναυμαχίας μόνο θλίψη, ντροπή και όνειδο θα του προκαλέσει. Ένας απέραντος σκουπιδότοπος και μια απερίγραπτη χωματερή έχει καλύψει όλον τον χώρο, προκαλώντας τεράστια ερωτηματικά στον επισκέπτη. Οι εικόνες αυτές αφενός μεν μας ντροπιάζουν και μας θλίβουν για την κατάντια και τον κατήφορο του σύγχρονου Έλληνα, μαρτυρούν δε το διαχρονικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή. Εικόνες που μαρτυρούν την απαξίωση και αδιαφορία της Πολιτείας να αναδείξει καθετί που μας προσδίδει εθνική υπερηφάνεια και ψυχική ανάταση αλλά και τις τεράστιες ευθύνες της να επιτρέπει τέτοιες εικόνες να μας δυσφημίζουν διεθνώς. Οι πολίτες που σέβονται την ιστορία τους και που τιμούν τους ένδοξους προγόνους τους απαιτούν από την Πολιτεία, έστω και καθυστερημένα, να φροντίσει να καθαριστεί ο χώρος. Το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει όχι απλώς να τον βελτιώσει, αλλά και να τον προβάλλει διεθνώς. Επιτέλους, είναι καιρός ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων να πάψει να βρίσκεται σε ανυποληψία και αφάνεια και να του αποδοθεί αυτό που άλλωστε είναι στη συνείδηση όλων: ένα Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτισμού και Ιστορίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποκαταστήσετε την εικόνα του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, αλλά και τον αναδείξετε διεθνώς;

2. Για ποιους λόγους αφήνετε στην αφάνεια και ανυποληψία ένα μνημείο χαρακτηρισμένο από την Πολιτεία ως Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τόπο (συγκεκριμένα της Κυνόσουρας Ζώνη Α΄ «Αδόμητη») και μάλιστα σε μια χρονολογία ορόσημο (2.500 χρόνια από τη ναυμαχία);

 3. Συνειδητοποιείτε ότι ενέργειες υποβάθμισης και απαξίωσης ιστορικών ελληνικών μνημείων προσβάλλουν την εθνική συνείδηση και ιστορική μνήμη των Ελλήνων;

αρ. 2417, 18.1.2022.

(**) Εσωτερική Διανομή:

1. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού

2. ΓΔΑΠΚ

3. ΔΙΠΚΑ

4. ΔΠΑΝΣΜ

5. ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων

6. Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων

Μενδωνη σκουπιδοτοπος Τυμβος Σαλαμινομαχων, Σαλαμινομαχοι, Σαλαμινα, Σαλαμις, Αμπελακια, Αμπελακι, Κυνοσουρα, ναυμαχια Σαλαμινας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ