ΕΞΩ τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ από τον ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ της ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ στην ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ - ΨΗΦΙΣΤΕ

ΕΞΩ τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
από τον ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ
της ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ
στην ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ
ΨΗΦΙΣΤΕ

"Ο εορτασμός των 2.500 χρόνων της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας’’

Τάφος Σαλαμινομάχου ήρωος, στον Τύμβο της Κυνόσουρας...
Ο σκελετός του, και τα κτερίσματά του...

Ιστορικά είναι γνωστό ότι  οι Αθηναίοι για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες είχαν προηγούμενα τοποθετήσει ένα επαναστατικό για την εποχή Πολίτευμα την Ισονομία ή αλλιώς Δημοκρατία, συμμάχησαν με τους πρώην εχθρούς τους (Σπαρτιάτες, Αιγινήτες, Μεγαρείς κ.α.).

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας διδάσκει Διαχρονικές & Διαπολιτισμικές Αξίες. Στα στενά της Σαλαμίνας θα γεννηθεί & θα σφυρηλατηθεί η ιδέα & η Αξία της Δημοκρατίας ως Θρίαμβος της Θέλησης & ως Θεμέλιος Λίθος του Δυτικού Πολιτισμού που διαμόρφωσαν την Ελλάδα την Ευρώπη αλλά & ολόκληρο τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Σε μια κρίσιμη, δραματική θα έλεγα στιγμή της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, οι Σαλαμινομάχοι δώσανε με το παράδειγμα & την γενναιότητά τους αφορμή για εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας & αναγέννηση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τώρα μετά από 2500 χρόνια ως ελεύθεροι πολίτες συμμετέχουμε σε ένα κοινό Δημοκρατικό εγχείρημα (ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) το οποίο μας δίνει την Δύναμη & την Αίσθηση Ελευθερίας. Ως Ελεύθεροι άνθρωποι μπορούμε  σήμερα να ψηφίζουμε ανεξαρτήτως Καταγωγής – Φυλής – Φύλου & αυτό το οφείλουμε στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Δυστυχώς όμως αντί ενός Πανευρωπαικού Εορτασμού της Ναυμαχίας του 480 π.χ. το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την απόφαση 20-7-2020(ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/ 68813/4143) χορήγησε νέα άδεια λειτουργίας διαλυτηρίου πλοίων στην Εταιρεία «Ναυπηγεία Κυνόσουρας Α.Ε.»  επί του αρχαιολογικού χερσαίου και ενάλιου χώρου για τα επόμενα 15 χρόνια , Αγνοώντας το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την υπουργική απόφαση του Μαΐου 2019, επίσης αγνοήθηκαν & οι δύο εξαιρέσεις παραχώρησης από τον ΟΛΠ και το Υπερταμείο.

Με αυτό τον πανηγυρικό τρόπο, ξεκίνησαν οι εορτασμοί για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας μετατρέποντας τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων και τον αρχαίο λιμένα σε χαβούζα για σκράπ και ρυπογόνα απόβλητα διαλυτηρίων.

Κάποτε οι τάφοι των Σαλαμινομάχων, κατά την ανασκαφή...

..Και ο ίδιος χώρος, σήμερα!!!

Το διαλυτήριο πλοίων «Ναυπηγεία Κυνόσουρας Α.Ε.» στη Σαλαμίνα που δραστηριοποιείται στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας, λειτουργεί σε αρχαιολογική ζώνη απολύτου προστασίας, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, με πρώτη αδειοδότηση επί χούντας το 1971, δίπλα και γύρω από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες άδειες λειτουργίας. Η τελευταία δόθηκε το 1998 με αόριστη διάρκεια. Το 2007 ο ΟΛΠ παραχώρησε χώρο στο διαλυτήριο και το 2018 η Cosco ανανέωσε τη σύμβασή του έως το 2052. Το 2010 η Εταιρεία προσπάθησε εκ νέου να ανανεώσει τους περιβαλλοντικούς όρους αλλά το Υπουργείο Πολιτισμού τους απέρριψε δεδομένου ότι: “το συγκεκριμένο ναυπηγείο προκαλεί σοβαρή άμεση και έμμεση βλάβη στον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο και κυρίως στο παρακείμενο μνημείο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων”. (ΥΠΠΟΤ/Γ∆ΑΠΚ/Α1/Φ26/125027/5240/23-12-2011).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΕΔΩ.

Το 2007 η Εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με τον ΟΛΠ για την παραχώρηση χερσαίας λιμενικής ζώνης η οποία προήλθε από επιχωμάτωση της θάλασσας έμπροσθεν της ιδιοκτησίας της. Η Σύμβαση αφορά έκταση 21.000 τ.μ., με θαλάσσιο μέτωπο 251 μέτρων και διάρκεια χρήσης 25 ετών. Η παραχώρηση βασίστηκε στο δικαίωμα το οποίο επικαλείται ο ΟΛΠ για χρήση και εκμετάλλευση της περιοχής, δυνάμει της από 13-2-2002 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ. Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στη ανωτέρω Σύμβαση, δεν προκύπτει το δικαίωμα το οποίο επικαλείται ο ΟΛΠ. Για όλους τους ανωτέρω λόγους υποβλήθηκαν ερωτήματα από το Δήμο Σαλαμίνας στον ΟΛΠ, για τη νομική τεκμηρίωση του δικαιώματος το οποίο ισχυρίζεται ότι κατέχει σε Σαλαμίνα και Ψυττάλεια. Το πρώτο αίτημα υπεβλήθη τον Μάιο του 2015 και το δεύτερο τον Δεκέμβριο του 2019. Και τα δύο παραμένουν αναπάντητα (10014/15-5-15 και 148α/23-12-19). Κατόπιν των ανωτέρω εξελίξεων και δεδομένου ότι ο ΟΛΠ εκμεταλλεύεται εκτάσεις για τις οποίες δεν αποδεικνύει τη νόμιμη δικαιοδοσία του, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στις 8.1.2020 για παράνομη κατοχή και εκμετάλλευση εκτάσεων που δεν του ανήκουν.

Το 2016 η Κυνόσουρα εξαιρέθηκε από την παραχώρηση στην Cosco και πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο. Τον Μάϊο του 2019 με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού απορρίφθηκε η χρήση ναυπηγοεπισκευής στον χερσαίο και ενάλιο χώρο Κυνόσουρας και Αμπελακίων που ζητούσε η Cosco με το Master Plan και απαιτήθηκε η δρομολόγηση της απομάκρυνσης όλων των ναυπηγείων από την αρχαιολογική ζώνη λόγω της ύψιστης σημασίας του τοπίου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Η ίδια θέση μεταφέρθηκε και σε όλες τις σχετικές συνεδριάσεις της ΕΣΑΛ για το Master Plan του ΟΛΠ. Επιπλέον ο χώρος του ναυπηγείου-διαλυτηρίου περιελήφθη στα 2.330 ακίνητα του Δημοσίου που εξαιρέθηκαν από το Υπερταμείο. Για αυτά ισχύει το άρθρο 123 του νόμου 4611/2019 για τα ακίνητα μνημεία που είναι εκτός συναλλαγής και Ανεπίδεκτα χρησικτησίας.


Η αγωνιώδης προσπάθεια διάσωσης του μνημειακού θαλασσινού και στεριανού τοπίου της Κυνόσουρας διαρκεί χρόνια. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα προσπαθεί να σώσει την Κυνόσουρα, τον αρχαίο Λιμένα Αμπελακίων και τον Τύμβο των νεκρών της ναυμαχίας.

Χάρη στους αρχαιολόγους, η Κυνόσουρα, ο Λιμένας Αμπελακίων και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων αποτελούν αρχαιολογικό χώρο (Ζώνη Α’ Προστασίας) με απόλυτη προστασία.

Κάτι πολύ σημαντικό για την Ευρωπαική Ιστορία είναι να φυτευτεί ο σπόρος μιας Ενιαίας Πολιτιστικής Πολιτικής για Διάσωση τέτοιων αξιομνημόνευτων Μνημείων απέναντι σε έναν "εχθρό" εν προκειμένω τον ΟΛΠ που έχει ισοπεδώσει τα πάντα στην Κυνόσουρα & μάλιστα σε εδάφη στα οποία αμφισβητείται η Κυριότητα.

Εκσκαφές στον ιερό χώρο, για να γίνουν ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων...
Τα αρχαία μέλη των ιερών τάφων είναι (ακόμη) ορατά...

Το αίμα αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν για να βρισκόμαστε σήμερα όλοι μας ελεύθεροι, εσείς στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, οι Σαλαμινομάχοι & ο υπόλοιπος κόσμος απαιτούν όχι "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" αλλά "ΕΝ ΣΤΕΝΩ ΝΑΥΜΑΧΕΙΝ" με άμεση απομάκρυνση των Ναυπηγοεπισκευαστικών Μονάδων από την ως άνω Αρχαιολογική περιοχή, την Ανάδειξη του μνημείου & προστασίας του συνόλου των Αρχαιολογικών καταλοίπων στην περιοχή <Μαγούλα> της Κυνόσουρας καθώς & την αποκατάσταση του φυσικού & πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής ,σύμφωνα με την Ευρωπαική Σύμβαση για την προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς.

Δια της παρούσης επιστολής-ψήφισμα λέμε ΟΧΙ σε άδειες Ναυπηγείων & διαλυτηρίων στην Αρχαιολογική Περιοχή της Κυνόσουρας απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους Φορείς, και τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς, να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και ο χαρακτήρας του Μνημείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας , δεδομένου ότι η προστασία των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι χρέος όλων μας.

α) H Ευρωπαϊκή επιτροπή ερωτάται:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε ένα Κράτος μέλος της να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αξίες που την διέπουν;

Θα εφαρμόσει τις αξίες αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού μνημείων προστατευόμενης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς;

β) Η UNESCO καλείται να αποτρέψει τη μετατροπή του status quo της περιοχής της Κυνόσουρας, ή θα εξετάσει τις κατάλληλες λύσεις με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου των πεσόντων της Ναυμαχίας του 480 π.χ.;

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.2.2022. 

Κοινοποίηση :

1. Ευρωπαϊκή επιτροπή - Μέλη κοινοβουλίου Ε.Ε

2. UNESCO

3. Μέλη βουλής Ελλάδας

 

ΕΞΩ τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ, ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ, ΨΗΦΙΣΜΑ, Ναυμαχιας Σαλαμινας, αρχαιοι Αθηναιοι Περσες επαναστατικο Πολιτευμα Ισονομια Δημοκρατια, συμμαχια 480 πΧ Σπαρτιατες, Αιγινητες, Μεγαρεις Σπαρτη, Αιγινα, Μεγαρα Αττικης, σαλαμις, σαλαμινα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ