Ο τεράστιος αρχαίος τεχνητός λόφος του Old Sarum, κοντά στο Στόουνχεντζ… - ΔΕΙΤΕ βίντεο

Ο τεράστιος αρχαίος τεχνητός λόφος
του Old Sarum,
κοντά στο Στόουνχεντζ…

Του Γιώργου Λεκάκη

Το Old Sarum, στο νυν Wiltshire της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, ένα τεράστιο τεχνικό έργο (λόφος), που δημιουργήθηκε περίπου το 500 π.Χ. από αποίκους της Εποχής του Σιδήρου…

Έχουν ανακαλυφθεί ενδείξεις «προϊστορικού» οικισμού, με κατοίκηση ήδη από το 3000 π.Χ. και αρκεί να σκεφτεί κανείς πως βρίσκεται μόλις λίγα μίλια από το Στόουνχεντζ.

Ο αρχαιολόγος sir R.C. Ο Hoare το συνέδεσε με τους δύο μεγαλύτερους πέτρινους κύκλους στην Αγγλία: Δηλαδή το Stonehenge και το Avebury.

Το 400 π.Χ. κατά την Εποχή του Σιδήρου, δημιουργήθηκαν τεράστια τεχνικά έργα, όπως τάφροι που περιέβαλλαν τον λόφο. Ο λόφος έχει σχήμα οβάλ, με μήκος 400 μ. και πλάτος 360 μ. Αποτελείται από διπλή τάφρο, και ενδιάμεσο αυλάκι, με είσοδο στην ανατολική πλευρά. ΔΕΙΤΕ βίντεο ΕΔΩ.

Δεν είναι μόνο του στην περιοχή. Πολλά άλλα τέτοια έργα υπάρχουν, της ίδιας περιόδου:

- Το Figsbury Ring στα ανατολικά και

- του Βεσπασιανού (Vespasian's Camp) στα βόρεια. 

Το όνομα Sarum (< Sarisburie, Salisbury) του 13ου αι. μ.Χ. προέρχεται από την ελληνική λέξη αλς (= θάλασσα) > σαλ > αλάτι, salt, salz, κλπ.

Αργότερα η περιοχή κατελήφθη από Ρωμαίους, Σάξονες και Νορμανδούς. Τότε περιελάμβανε ένα κάστρο και ένα βασιλικό παλλάτι. Στα μέσα του 12ου αιώνα ήταν μια πολυσύχναστη πόλη, με έναν υπέροχο νέο καθεδρικό ναό, το περίγραμμα του οποίου μπορεί να δει κανείς σήμερα στην κορυφή του.

Αλλά η έλλειψη νερού και οι διαφωνίες μεταξύ εκκλησίας και στρατού οδήγησαν στην οικοδόμηση ενός νέου οικισμού, δίπλα στο ποτάμι, που σήμερα είναι γνωστός ως Σάλσμπερι / Salisbury. Η διαφωνία του σερίφη του Wiltshire και του επισκόπου του Salisbury οδήγησαν τελικά στην απομάκρυνση της εκκλησίας προς την κοντινή πεδιάδα, και καθώς το New Salisbury μεγάλωνε, τον 13ο αιώνα, τα κτήρια του Old Sarum διαλύθηκαν για να γίνει η πέτρα τους δομικό υλικό για την νέα πόλη… Το παλαιό Σάρουμ εγκατελείφθη και κατεστράφη...

Το από καιρό παραμελημένο κάστρο του εγκαταλείφθη από τον Εδουάρδο Β' το 1322. Πουλήθηκε από τον Ερρίκο Η' το 1514. ΔΙΑΒΑΣΤΕ το μυθιστόρημα του Έντουαρντ Ράδερφουρντ, «Σάρουμ» (1987).

Το Old Sarum είναι ένα από τα Μεγαλιθικά Μυστήρια της Αγγλίας…

Αν και ο οικισμός ήταν ουσιαστικά ακατοίκητος, οι γαιοκτήμονές του συνέχισαν να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, μέχρι τον… 19ο αιώνα! Ήταν ένας από τους πιο διαβόητους «κενούς δήμους», που υπήρχαν πριν από τον νόμο της μεταρρύθμισης του 1832. Το Old Sarum χρησίμευε ως… «δήμος τσέπης» της οικογένειας Pitt…

(*) Old Sarum είναι επίσης το όνομα ενός σύγχρονου οικισμού στα βορειοανατολικά του μεγαλιθικού μνημείου…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.3.2022.

αρχαιος τεχνικος λοφος Old Sarum, Στοουνχεντζ, Wiltshire Αγγλια τεχνικο εργο λοφος 500 πΧ αποικοι Εποχη Σιδηρου προιστορικος οικισμος 3000 π.Χ. Στοουνχετζ, 5.000 χρονια πριν, 400 αρχαια τεχνικα εργα, ταφρος οβαλ, φιγκσμπουρι, φιγκσμπουρυ ρινγκ, Figsbury Ring Βεσπασιανος Vespasian's Camp αρχαιολογος σερ sir R.C. Ο Hoare, πετρινος κυκλος πετροκυκλος Stonehenge ειβμπουρι, ειβμπουρυ, Avebury σαριμπουρι σαλισμπουρι Sarisburie, Salisbury 13ος αιωνας μΧ ελληνικη λεξη αλς θαλασσα αλατι, salt, salz, Ρωμαιοι Σαξονες Νορμανδοι καστρο βασιλικο παλλατι 12ος καθεδρικος ναος, νερο εκκλησια στρατος ποταμι, προιστορια Σαλσμπερι σεριφης Γιλτσαιρ Γουιλτσαιρ Wiltshire επισκοπος πετρα δομικο υλικο παλαι παλιο αρχαιο Σαρουμ εγκαταλειψη καταστροφη Εδουαρδος Β 1322 Ερρικος Η 1514 μυθιστορημα Ραδερφορντ, Μεγαλιθικα Μυστηρια Αγγλιας Μεγαλιθικο Μυστηριο ακατοικητος, γαιοκτημονας κοινοβουλιο 19ος νομος μεταρρυθμιση 1832 δημος τσεπης» οικογενεια Pitt, πιτ πιττ μεγαλιθικο μνημειο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ