ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - του Κ. Κουσκούκη

ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 

βασικοί πυλώνες της στρατηγικής του βιώσιμου τουρισμού είναι η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και η διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, για την προώθηση ενός τουριστικού μοντέλου με πρωταρχικό στόχο τον σεβασμό και τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Oι κοινωνικές παροχές αφορούν την δίκαιη κατανομή των οικονομικών οφελών και την επίλυση κοινωνικών ζητημάτων, όπως ο υποτουρισμός των αγροτικών περιοχών και ο υπερτουρισμός των μεγάλων πόλεων. Απαιτούμενα όμως είναι η συλλογική συμμετοχή στη διάρθρωση των μηχανισμών διακυβέρνησης όπου οι πολίτες και η τοπική αυτοδιοίκηση να εργάζονται με ίσους όρους σε όλα τα επίπεδα.

H καθιέρωση μιας ενιαίας ταυτότητας αναδεικνύει τις βιώσιμες αναπτυξιακές προοπτικές στις προστατευόμενες περιοχές με την ψηφιακή πύλη του «Nature Greece», σε διασύνδεση και με τις περιφερειακές μονάδες διαχείρισης, όπου θα δίνονται εκτός από τις βασικές πληροφορίες και προτάσεις για εναλλακτικές δραστηριότητες. Παράλληλα θα προβάλλονται πιστοποιημένες τοπικές επιχειρήσεις όπως καταλύματα, εστίαση κ.λπ., αλλά και εταιρείες υπηρεσιών εθνικής εμβέλειας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του οικοτουρισμού, ενώ θα είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν και δράσεις εθελοντισμού.

H νέα ταυτότητα Φύση Ελλάδα (Nature Greece) και ως διεθνές διαβατήριο φιλοδοξεί να προσεγγίσει τους απανταχού φυσιοδίφες, οι οποίοι αναζητούν έναν ταξιδιωτικό προορισμό με μοναδικό περιβάλλον, εναλλακτικές δραστηριότητες, ξεναγήσεις, καταλύματα, μοναδικές εμπειρίες από τα τοπικά προϊόντα, στο ασφαλές περιβάλλον της Ελλάδας με το εξαίρετο βιοκλίμα. H αξιοποίηση της ενιαίας εταιρικής ταυτότητας για την Ελληνική φύση από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (OΦYΠEKA), γίνεται με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. H Ελληνική οικονομία θα μπορούσε να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ ετησίως και 15.000 θέσεις εργασίας από το 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας που καταλαμβάνει συνολικά το 27,59% της χερσαίας έκτασης και το 19,6% της θαλάσσιας επιφάνειας. H Ευρώπη επίσης δημιούργησε το Ινστιτούτο για την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική (Institute for European Environmental Policy), το οποίο αφορά την απασχόληση στους παραγωγικούς τομείς στην EE, υπολογίζεται δε ότι 1,3 εκατ. από 9,6 εκατ. εργαζόμενους στη γεωργία που απασχολούνται στις προστατευόμενες περιοχές.

H ταυτότητα Nature Greece μπορεί να δημιουργήσει μία νέα σήμανση τοπικών προϊόντων, η οποία θα τα προσδώσει προστιθέμενη αξία, προερχόμενα από μια προστατευόμενη περιοχή τα οποία θα αναδεικνύονται με ένα σύστημα πιστοποίησης παραγωγής του προϊόντος που θα χρηματοδοτηθεί από δράσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από 2023.

Oι HΠA πρώτες δημιούργησαν τον θεσμό των περιοχών άνευ δρόμων, «roadless rule», ενώ στην Ευρώπη είμαστε οι πρώτοι που επιχειρούμε το πρώτο βήμα, για να ανασχεθεί στην Ελλάδα ο κατακερματισμός των παρθένων περιοχών και η κάλυψή τους με τεχνητές επιφάνειες.

• Στην Ελλάδα περαιτέρω θεσπίζονται 6 προστατευόμενες περιοχές ως απάτητα βουνά όπως τα Λευκά Όρη (έκταση 355,86 τ.χλμ.), η Τύμφη (202,75), ο Ταΰγετος (143,23), ο Σμόλικας (102,89), το Σάος (97,3) και το Χατζή (46,61), καθώς και το βουνό Όλυμπος. Eπιβάλλεται όμως ο ρυθμός χρήσης των ανανεώσιμων πόρων να μην υπερβαίνει τον ρυθμό ανανέωσής τους και ο ρυθμός εκπομπών ρυπογόνων ουσιών να μην υπερβαίνει την αφομοιωτική ικανότητα του περιβάλλοντος με σκοπό τη δημιουργία νέων βιώσιμων τομέων της οικονομίας για πράσινο μετασχηματισμό και εξανθρωπισμό των κοινωνιών.

Oι πρωτοβουλίες GrecoIslands του Εδαφικού Σχεδίου με έργα AΠE σε 39 νησιά του Αιγαίου, με σοβαρές δημογραφικές, οικονομικές και διοικητικές αδυναμίες αξιοποιούν την δυνατότητα της εκταμίευσης των Ευρωπαϊκών κονδυλίων από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, το InvestEU και το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υλοποίηση δημόσιων υποδομών.

Οικονομική ανάπτυξη στα νησιά αποτελεί και η προγραμματισμένη ηλεκτρική διασύνδεση έως το 2028 στο Αιγαίο και την Κρήτη για επιχειρήσεις της ενέργειας, του τουρισμού και της γαλάζιας οικονομίας με εργαζόμενους 140.000, εκ των οποίων το 90%-95% να απασχολούνται στον τουρισμό.

Tο νέο τουριστικό μοντέλο θα οδηγήσει στην επόμενη δεκαετία σε αύξηση των αφίξεων έως και 20% καθ’ όσο ο οικοτουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 της ταξιδιωτικής αγοράς, με ετήσια αύξηση 20%-34% αφήνοντας μάλιστα έως και 95% των δαπανών τους στην τοπική οικονομία, έναντι 20% από τα all-inclusive πακέτα.

Oι ανθρωπογενείς ήχοι που βαίνουν αυξανόμενοι με την ηχορύπανση από την αστικοποίηση, την εντατικοποίηση της γεωργίας και την απώλεια ενδιαιτημάτων και αναδεικνύουν την σημασία της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με την φύση για την διατήρηση της ψυχικής του υγείας βιώνοντας μια παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση με εκτεταμένη και συνεχιζόμενη απώλεια της βιοποικιλότητας με καθοριστικό αρνητικό αποτύπωμα στον άνθρωπο.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.4.2022.


οικοτουρισμος τουρισμος απατητα βουνα Λευκα Ορη Κρητης Τυμφη Ταυγετος ορος Σμολικας Σαος Σαμοθρακη Χατζη βουνο Ολυμπος Κουσκουκης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ