Ευρήματα 8.000 χρόνων στην νησίδα Κυρα-Παναγιά Αλοννήσου - ο πρωιμότερος βυθισμένος νησιωτικός οικισμός του Αιγαίου!

Ευρήματα 8.000 χρόνων
στην νησίδα Κυρα-Παναγιά
Αλοννήσου
Ο πρωιμότερος βυθισμένος
νησιωτικός οικισμός του Αιγαίου!

Ολοκληρώθηκε διερευνητική υποβρύχια έρευνα στο βυθισμένο τμήμα του Νεολιθικού οικισμού του Αγίου Πέτρου που βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο της Κυρά-Παναγιάς, βόρεια της Αλοννήσου. Πρόκειται για μια σημαντική θέση στο νησιωτικό Αιγαίο, τα ευρήματα της οποίας δίνουν ολοκληρωμένη αρχαιολογική εικόνα των πρώτων γεωργικών ομάδων στον ελλαδικό χώρο λίγο πριν το 6.000 π.Χ. 

[ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Γεωργία και γεωργικές ομάδες υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο, πολύ πριν το 6000 π.Χ.].

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος που υλοποιείται με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ και του Τομέα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Τεχνικοί λιθοσωροί, νεολιθικής εποχής,
στον βυθό του κόλπου Άγιος Πέτρος της Κυρα-Παναγιάς.
Βασικός στόχος της αρχαιολογικής υποβρύχιας διερεύνησης, ήταν η αποτύπωση της εικόνας που παρουσιάζει σήμερα το βυθισμένο, λόγω της σταδιακής ανόδου της θαλάσσιας στάθμης τμήμα του Νεολιθικού οικισμού, η καταγραφή των αρχαιολογικών καταλοίπων που διατηρούνταν μέχρι σήμερα και η εκτίμηση για τη μελλοντική ανασκαφική τους διερεύνηση. Τα αποτελέσματα της ενάλιας έρευνας τεκμηριώνουν το ερευνητικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η προγραμματισμένη για τα επόμενα χρόνια συστηματική υποβρύχια ανασκαφική διερεύνηση του χώρου.
Νεολιθική κεραμική από τον κόλπο Αγίου Πετρου
στην νησίδα Κυρα-Παναγιά...

Ήταν ιδιαίτερα σημαντικός ο εντοπισμός ορατών ανθρωπογενών καταλοίπων (τεχνικοί λιθοσωροί, τοίχοι και κεραμική, σε βάθος 5 - 7 μ., η φύση των οποίων αναμένεται να αποσαφηνιστεί στο πλαίσιο ανασκαφικής έρευνας που προγραμματίζεται για το 2022. Το ίδιο ενδιαφέρουσα ήταν και η διαπίστωση της διατήρησης αρχαιολογικών επιχώσεων, κυρίως κάτω από τον αμμώδη πυθμένα, όπως προκύπτει από τα δείγματα πυρηνοληψίας που λήφθηκαν.

Η δυνατότητα που προσφέρει η ενάλια έρευνα στον Αγ. Πέτρο, τον πρωϊμότερο [σ.σ.: ως τώρα] βυθισμένο νησιωτικό οικισμό του Αιγαίου, αναμένεται να αναδείξει σημαντικές πλευρές της ζωής των τότε κοινοτήτων και της ναυσιπλοΐας στα νησιά του Αιγαίου.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν, από το ΑΠΘ, οι Ν. Ευστρατίου, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, επικεφαλής, από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, οι Α. Σωτηρίου, αρχαιολόγος - δύτης, προϊστάμενος του ΤΕΑΕΤΔΑ της ΕΕΑ, διευθυντής  και Χ. Νιζαμίδης, οδηγός-δύτης, υπεύθυνος καταδύσεων. Επίσης, Α. Χαλκιώτη, Β.  Ιβρου, Λ. Γιατσιάτσου, Ό. Κουκουσιούρα, Π. Μπιτσικώκος, Θ. Μουρατίδης, Π. Τοκμακίδη, Κ. Παπαδημητρίου, Α. Κτίστης.

Γενική άποψη του Αγίου Πέτρου Κυρά-Παναγιάς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με χορηγία των Marco Bellacci (Κτήμα Μάρκο, Αλόννησος) και Merck Merkuriadis (Hipgnosis Songs Fund, UK).

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.6.2022.

Ευρηματα 8.000 χρονια νησιδα κολπος Αγιος Πετρος Αλοννησου πρωιμοτερος βυθισμενος νησιωτικος οικισμος Αιγαιο υποβρυχια ερευνα βυθισμενο τμημα Νεολιθικος οικισμος Αγιος Πετρος κολπος Κυρα Παναγια νησιωτικο Αιγαιο ευρημα αρχαιολογικη πρωτες γεωργικες ομαδες ελλαδικος χωρος 6000 πΧ Εφορεια Εναλιων Αρχαιοτητων ΥΠΠΟΑ αρχαιολογια ΑΠΘ αρχαιολογικη υποβρυχια βυθος ανοδος θαλασσια σταθμη Νεολιθικη ανασκαφη εναλια ερευνα υποβρυχια ανθρωπογενη καταλοιπα τεχνικος λιθοσωρος, τοιχος κεραμικη, αρχαιολογικες επιχωσεις αμμωδης πυθμενας, πυρηνοληψια ναυσιπλοια νησια νησακι μικρονησι, Κυρα-Παναγια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ