Ο κρόκος εξημερώθηκε, για πρώτη φορά, στην Κρήτη, την 2η χιλιετία π.Χ. Ο άγριος χρησιμοποιήθηκε ως χρωστική, πριν 50.000 χρόνια…

Ο κρόκος εξημερώθηκε,
για πρώτη φορά, στην Κρήτη,
την 2η χιλιετία π.Χ.
Ο άγριος χρησιμοποιήθηκε ως χρωστική,
πριν 50.000 χρόνια…

Του Γιώργου Λεκάκη

Μερικές φορές αναφέρεται ως «κόκκινος χρυσός», ο κρόκος – γνωστός και ως σαφράν - είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο! Για χιλιάδες χρόνια, έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από πολλούς πολιτισμούς, σε όλον τον μεσογειακό κόσμο και την Εγγύς Ανατολή για την χρήση του ως χρωστική ουσία, ως άρωμα, ως πρόσθετο τροφίμων και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Ο κρόκος λαμβάνεται από τα στίγματα του φυτού crocus sativus, ή saffron crocus (κρόκου του σαφράν), που παράγεται μόνον με ανθρώπινη παρέμβαση. Μπορεί να χρειαστούν έως και 8,000 λουλούδια, τα οποία πρέπει να συγκομιστούν με το χέρι, για να παραχθεί ένα κιλό κρόκου!

Οι πρώτες ενδείξεις ότι άνθρωποι χρησιμοποίησαν άγριο κρόκο, προέρχονται από χρωστικές ουσίες, οι οποίες προέρχονται από κρόκο, και οι οποίες βρέθηκαν σε ζωγραφιές σπηλαίων 50.000 χρόνων στο Ιράκ.

Αλλά πότε και πού εξημερώθηκε για πρώτη φορά το φυτό;

Νέα έρευνα που βασίζεται τόσο στην αρχαία τέχνη, όσο και στην γενετική αλληλουχία του κρόκου, οδηγεί σε ένα μέρος: Την Ελλάδα της Εποχής του Χαλκού! Αυτή η έρευνα έδειξε ότι οι αρχαιότερες γνωστές απεικονίσεις εξημερωμένου κρόκου ευρίσκονται σε τοιχογραφίες της Μινωικής Εποχής στο ελληνικό νησί της Θήρας / Σαντορίνης, οι οποίες χρονολογούνται γύρω στο 1600 π.Χ.

«Οι απεικονίσεις κρόκου στα έργα τέχνης του Αιγαίου παρέχουν χρονοδιαγράμματα για το παρελθόν, υποδεικνύοντάς μας γεωγραφικές τοποθεσίες», λέει ο γενετιστής του TU Dresden, Tony Heitkam, «αλλά για να μάθουμε πού πρωτοεμφανίστηκε ο κρόκος, πρέπει επίσης να ξέρουμε πού να αναζητήσουμε τους άγριους γονείς του. Η γενετική ανάλυση απεκάλυψε ότι ο πλησιέστερος γνωστός συγγενής του εξημερωμένου C. sativus είναι ο άγριος C. cartwrightianus, ο οποίος απαντάται μόνον στην νότια Ελλάδα. Έτσι, είναι πιθανόν ότι το πολύτιμο φυτό εξημερώθηκε, για πρώτη φορά, εκεί, στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ.

ΠΗΓΗ: J. Urbanus «Spice Hunters», AJA, Ιουλ./Αυγ. 2022, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.6.2022.

κροκος εξημερωση Κρητη, 2η χιλιετια πΧ αγριος κροκκος χρωστικη υλη, 50.000 χρονια πριν, κοκκινος χρυσος σαφραν μπαχαρικο μπαχαρικα μεσογειος Εγγυς Ανατολη χρωμα ουσια, αρωμα, προσθετο τροφιμων φαρμακεο στιγμα φυτο Crocus sativus, saffron crocus σαφφραν λουλουδι, χερι, ζωγραφια σπηλαιο βραχογραφια Ιρακ αρχαια τεχνη, γενετικη αλληλουχια Ελλαδα Εποχη Χαλκου ερευνα απεικονιση εξημερωμενος τοιχογραφια Μινωικη Εποχη νησι Ακρωτηρι Θηρας / θηρα Σαντορινη 1600 πΧ 3.600 εργο τεχνης Αιγαιο γενετιστης αγριος C. cartwrightianus, νοτια Ελλαδα, κροκοσυλλεκτρια, κροκοσυλλεκτριες θεα των κροκων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ