Θερινό Ηλιοστάσιο, εγίνοντο και οι γιορτές των αλχημιστών και ακόμα γίνονται… - του Ιω. Πηλιούνη

Θερινό Ηλιοστάσιο,
εγίνοντο και οι γιορτές
των αλχημιστών
και ακόμα γίνονται…

Του Ιωάννη Πηλιούνη 

Με αφορμή το Θερινό Ηλιοστάσιο, και με την βοήθεια του οποίου να έχουμε όλοι ένα όμορφο καλοκαίρι, να θυμηθούμε ότι τέτοιες ημέρες, παλαιά, αλλά και μέχρι και μετά τον Μεσαίωνα, εγίνοντο και οι γιορτές των αλχημιστών. [Και ακόμα και σήμερα γινονται. Μέσα από τα απόκρυφα τάγματα των Ροδοσταύρων, και πολύ ειδικών κλάδων του Τεκτονισμού, η «τέχνη» συνεχίζει να ασκείται, είτε χημικά, είτε συμβολικά  / ενεργειακά].

Δύο από αυτούς, ο Robert Boyle, δάσκαλος του Νεύτωνα, αλλά και ο ίδιος ο Newton, μεγάλοι και αφιερωμένοι δια βίου στην τέχνη της αλχημείας, ονομαζόμενη και «βασιλική οδός», θεμελιωτής της σύγχρονης χημείας ο ένας, και ο άλλος, ο γνωστός Isaac Newton, την ασκούσαν με εξαιρετική αφοσίωση, και κυρίως την ΗΛΕΓΧΑΝ.

Δια νόμου, που βρίσκεται στα αρχεία της Βρετανικής Βασιλικής Βιβλιοθήκης, εύκολα προσπελάσιμη από το internet, το 1404 ο βασιλιάς Ερρίκος ο 4ος απαγόρευσε το ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ, φοβούμενος την αλχημεία μην και διαταράξει τον κύκλο του πλούτου.

ΔΕΙΤΕ: The Day England Outlawed Alchemy, 13.1.2018.

 Ο Boyle, το 1689, επιστήμων με κύρος, κατάφερε την κατάργηση του νόμου διότι ο ίδιος και ο μαθητής του Νεύτων, και πολλοί άλλοι του "Κοινού της Σιών", ασκούσαν την αλχημεία συστηματικά.

ΔΕΙΤΕ πολύ ενδιαφέρον το άρθρο της wikipedia.

Εξ άλλου και ο Νεύτων ήταν διορισμένος ισόβιος δ/της του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, που ήλεγχε όλο τον χρυσό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

 Μάλιστα o Boyle έγραψε και σχετικό βιβλίο για την ΣΠΑΓΕΙΡΙΑ παραφράζοντας την ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ του εκ Σταγείρων Αριστοτέλη και διδάξαντα).

 Περί των αλχημικών ζητημάτων και το πως διαμόρφωσαν την ιστορία του σύγχρονου κόσμου υπάρχει πολύ καλή βιβλιογραφία για όποιον και όποια ενδιαφέρονται.

 Μερικά ΒΙΒΛΙΑ:

1) Στα Ελληνικά, εξαιρετικό το βιβλίο του μεγάλου Γάλλου Χημικού Marcellin Berthelot «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛΧΗΜΕΙΑΣ», εκδ. ΚΟΡΟΝΤΖΗ.

2) «The Aspiring Adept. Robert Boyle and his Alchemical Quest» (Ο επίδοξος μύστης) του Lawrence M. Principle, 1998, Princeton University Press.

3) "THE FOUNDATIONS OF NEWTON'S ALCHEMY", Betty Jo Teeter Dobbs, 1975, Cambridge University Press,

4) «Νεύτων και αλχημεία», Μ. Παπαθανασίου, εκδ. Ουτοπία - 5ος & 6ος, 1995.

Μερικοί ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

1) Ο Ισαάκ Νεύτων και η Αλχημεία.

2) Το Βήμα.

3) "Αλχημεία - Χημεία: Συνέχειες και Ασυνέχειες", Πανεπ. Αθηνών - Διπλωματική Εργασία.

Και πολλά άλλα...

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.6.2022.

Θερινο Ηλιοστασιο, γιορτες αλχημιστες Πηλιουνης Θερος Ηλιος καλοκαιρι, Μεσαιωνας, εορτες αλχημεια αποκρυφα ταγματα Ροδοσταυροι ειδικος κλαδος Τεκτονισμος τεχνη χημικα, συμβολικα ενεργειακς Robert Boyle, μποιλ, μπουλ δασκαλος Νευτωνας, Newton, αφιερωμενος βασιλικη οδος θεμελιωτης χημεια Isaac Newton, νευτων νιουτον νομος αρχεια Βρετανικη βασιλικη βιβλιοθηκη 1404 βασιλιας Ερρικος 4ος απαγορευση ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ, χρυσος, πλουτος Alchemy 1689, επιστημων καταργηση Κοινο της Σιων Βασιλικο Νομισματοκοπειο χρυσο Βρετανικη Αυτοκρατορια ΣΠΑΓΕΙΡΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ Σταγειρα σπαγειρα σταγιρα χαλκιδικης χαλκιδικη Αριστοτελης βιβλιογραφια Γαλλος Χημικος Μπερθελοτ Marcellin Berthelot ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛΧΗΜΕΙΑΣ μυστης καιμπριτζ 1975, Παπαθανασιου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ