Σχέση αρχαίας Κύπρου – αρχαίας Κίνας

Σχέση αρχαίας Κύπρου
– αρχαίας Κίνας

Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε από μια σουηδική αποστολή, η οποία κατέταξε τα ειδώλια αυτά στην κυπροαρχαϊκή εποχή (7ος αι. π.Χ.) και αποτελεί τεράστιο αρχαιολογικό εύρημα και ιστορικό θέμα, καθώς η συγκέντρωση χιλιάδων ειδωλίων σε ένα χώρο λατρείας δεν υπάρχει πουθενά παγκοσμίως εκτός από τους θαμμένους στρατιώτες στο Μαυσωλείο του Πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα [ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Τον οποίο φιλοτέχνησαν αρχαίοι Έλληνες καλλιτέχνες!].

Αριστερά: Ο κυπριακός πήλινος στρατός,
αποτελούμενος από 2.000 αρχαία ειδώλια,
από το ιερόν του (δυστυχώς ακόμη κατεχόμενου) χωριού Αγία Ειρήνη.
Δεξιά: Ο αντίστοιχος πήλινος στρατός της Κίνας,
επίσης έργο αρχαίων Ελλήνων.

Στον θησαυρό της Κύπρου, 2.000 πήλινα αγάλματα με ανδρικές κυρίως μορφές και βοοειδή ζώα, ήταν τοποθετημένα ως αναθήματα σε ημικύκλιο γύρω από τον βωμό του ιερού.

Οι ανδρικές μορφές είχαν πολεμική ενδυμασία αλλά δεν ήταν οπλισμένες.

Το πλήθος από αγαλματίδια, τα πολλά πολεμικά άρματα που τα τραβούν τέσσερα άλογα επανδρωμένα από ηνιόχους και πολεμιστές με πλήρη πανοπλία, μερικά μπρούντζινα αγαλματίδια καθώς και ένας μεγάλος αριθμός αγαλμάτων σε φυσικό μέγεθος τακτοποιημένα σε πλατιά ημικύκλια γύρω από έναν πέτρινο βωμό, καθιστούν την συγκεκριμένη ανακάλυψη τεράστιας πολιτιστικής αξίας.

Τα 2/3 περίπου από τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα "μεταφέρθηκαν" στην Σουηδία το 1931 και αποτελούν σήμερα τον πυρήνα των κυπριακών συλλογών του Μουσείου Μεσογειακών Αρχαιοτήτων (Medelhavsmuseet) της Στοκχόλμης. Περίπου 12.000 από τα συνολικά 18.000 κινητά ευρήματα, συσκευάστηκαν σε 771 ξύλινα εμπορευματοκιβώτια και μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς από την Λευκωσία στην Αμμόχωστο, και από εκεί με πλοίο στην Σουηδία. Στην Σουηδία βρίσκεται επίσης το σύνολο των διαγνωστικών οστράκων. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

[ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Το έχω ξαναγράψει, η Σουηδία στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς εθιμικού δικαίου, θα πρέπει να επιστρέψει στην Κύπρο τα κλαπέντα αρχαία ειδώλιαΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥΣ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ, ΕΔΩ]

Αυτήν την στιγμή τα 1.500 ειδώλια βρίσκονται στην Σουηδία, ενώ τα υπόλοιπα 500 ειδώλια που παρέμειναν στην Λευκωσία, αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πρωτεύουσας του νησιού.

ΠΗΓΗ: Archaeology of Cyprus, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.6.2022.

αρχαια Κύυρος Κινα αρχαιος Κυπριακος πηλινος στρατος ειδωλια, αρχαιο ιερο κατεχομενο χωριο Αγια Ειρηνη κατεχομενη κατεχομενα αρχαιολογικος θησαυρος σουηδικη αποστολη, ειδωλιο Κυπροαρχαικη εποχη αρχαιολογια ιστορια συγκεντρωση λατρεια θαμμενος στρατιωτης Μαυσωλειο α Πρωτος Κινεζος Αυτοκρατορας αρχαιοι Ελληνες καλλιτεχνες Κυπρου, πηλινο αγαλμα ανδρα βοοειδη ζωα, αναθηημα ημικυκλιο βωμος ιερο πολεμικη ενδυμασια οπλο οπλα οπλισμενος αγαλματιδιο, πολεμικο αρμα τεσσερα αλογα αλογο τεθριππο ηνιοχος πολεμιστες πανοπλια, μπρουντζινο αγαλματιδια αγαλμα φυσικο μεγεθος ημικυκλια πετρινος μοναδικο αρχαιολογικο ευρημα Σουηδια 1931 κυπριακη συλλογη Μουσειο Μεσογειακων Αρχαιοτητων Medelhavsmuseet Στοκχολμη κινητα συσκευασια ξυλινο εμπορευματοκιβωτιο σιδηροδρομος Λευκωσια Αμμοχωστος, διαγνωστικο οστρακο επιστροφη επαναπατρισμος Αρχαιολογικο Λευκωσιας 7ος αιωνας πΧ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ