Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο βακτήριο του κόσμου! Η θιομαργαρίτα, μήκους 1 εκατοστού!

Ανακαλύφθηκε
το μεγαλύτερο βακτήριο
του κόσμου
Η θιομαργαρίτα, μήκους 1 εκατοστού!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ένα βακτήριο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το Thiomargarita magnifica, αμφισβητεί τον ορισμό του… μικροοργανισμού! Το μονοκύτταρο, που ομοιάζει με νήμα, έχει μήκος έως και ένα εκατοστό! Πρόκειται για το μεγαλύτερο – έως τώρα γνωστό - βακτήριο του κόσμου!

Το T. magnifica πετυχαίνει το - άνευ προηγουμένου - μέγεθός του έχοντας μοναδικά κυτταρικά χαρακτηριστικά: 

Δύο μεμβρανικούς σάκκους. Ο ένας είναι γεμάτος με το γενετικό του υλικό. ο άλλος, που είναι πολύ μεγαλύτερος, βοηθά στο να διατηρείται το κυτταρικό του περιεχόμενο πιεσμένο στο εξωτερικό του κυτταρικό τοίχωμα, έτσι ώστε τα απαραίτητα μόρια να μπορούν να διαχέονται μέσα και έξω! 

Οι ερευνητές ονόμασαν αυτούς τους σάκκους «πεπίνες» / ‘pepins’ - εμπνευσμένοι από τα κουκκούτσια των φρούτων - και σημειώνουν ότι «θολώνουν» την γραμμή μεταξύ των μονοκύτταρων προκαρυωτικών και των ευκαρυωτικών (η τελευταία ομάδα περιλαμβάνει και τους ανθρώπους!), που «συσκευάζουν» το DNA τους σε έναν πυρήνα...

ΠΗΓΗ: K. Sanderson «Largest bacterium ever found is surprisingly complex - ‘Microorganism’ is a misnomer when it comes to centimetre-long Thiomargarita magnifica», Nature, 23.6.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.6.2022.

μεγαλυτερο βακτηριο του κοσμου θιομαργαριτα, θεομαργαριτα μαργαριτα Thiomargarita magnifica, μικροοργανισμος μονοκυτταρο, νημα, μεγεθος μοναδικο κυτταρο μεμβρανη μεμβρανικος σακκος γενετικο υλικο κυτταρικο τοιχωμα, μοριο μορια πεπινες πεπινας κουκκουτσι φρουτο γραμμη μονοκυτταρος οργανισμος προκαρυωτικος ευκαρυωτικα ευκαρυωτικος ομαδα ανθρωπος DNA πυρηνας Largest bacterium Microorganism
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ