Η «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ» του Ευριπίδη

Η «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ» του Ευριπίδη

Η "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη είναι ένα κατά βάση αντιπολεμικό έργο. Μέσα από τα δεινά που αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ηρωίδα διαφαίνονται οι καταστρεπτικές συνέπειες του πολέμου, ο χαμός των αγαπημένων προσώπων, ο ξεριζωμός, η σκλαβιά και η αλαζονεία των νικητών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΕΥΡΙΠΙΔΗ, ΕΔΩ.

Η αιχμαλωσία της Ανδρομάχης….. η αιχμαλωσία της αρετής και της αξιοπρέπειας της Ανδρομάχης… η πορεία της και η συντροφικότητά της…το αντίπαλον δέος της “Ωραίας” Ελένης.

Η Ανδρομάχη γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και της αιχμαλωσίας, την κατάλυση της αξιοπρέπειας που καθορίζει η ελευθερία, γι αυτό καταριέται τους αίτιους κατονομάζοντάς τους άμεσα και σκληρά.

Το έργο έχει όντως έναν ιδιαίτερα πολυσήμαντο χαρακτήρα (κοινωνικό, προσωπικό, θρησκευτικό, φιλοσοφικό, πολιτικό και ερωτικό).

Στοχοποιεί ταυτόχρονα πολλά δεινά: τον πόλεμο αυτό καθαυτό, την απληστία, την προδοσία, τις προσωπικές αδυναμίες, την εν τυφλώ υποταγή στους θεούς (χωρίς και να τους απορρίπτει όμως) και τη γυναικεία απιστία χωρίς να απορρίπτει τον καλό γάμο ο οποίος στηρίζεται στη σωφροσύνη της γυναίκας και του άνδρα.

«Και των καλών δεν τα σβήνει τα χνάρια ο καιρός.

Και να πεθάνουνε, λάμπ’ η αρετή τους».

(Ευριπίδης).

Το 2022 ανέβηκε σε:

Σκηνοθεσία-Φωτισμοί-Κίνηση: Γιάννης Νικολαΐδης

Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαΐδης

Σκηνικά:Μιχάλης Αγγελάκης

Κοστούμια: Όλγα Σχοινά

Η δομή του cast:

Ανδρομάχη:Φωτεινή Φιλοσόφου

Πηλέας: Γιάννης Νικολαϊδης

Μενέλαος: Νίκος Γιάννακας

Ερμιόνη: Κατερίννα Φελλά

Ορέστης-Αγγελιαφόρος:Γιάννης Τσιώμου

Τροφός-Κορυφαία:Έφη Θανοπούλου

Ο Δήμος Μεγαλόπολης και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, σας προσκαλούν στη θεατρική παράσταση «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ» του Ευριπίδη, από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή, στον προαύλιο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022, στις 21:00.

Είσοδος Ελεύθερη

Υποσημείωση: Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών η θεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεγαλόπολης.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.8.2022.

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ Ευριπιδη αντιπολεμικο εργο δεινα ηρωιδα καταστρεπτικες συνεπειες πολεμος, χαμος ξεριζωμος, σκλαβια αλαζονεια νικητης ξερριζωμος αιχμαλωσια Ανδρομαχης αιχμαλωτος αρετη αξιοπρεπεια συντροφικοτητα αντιπαλον αντιπαλο δεος Ωραια Ελενη αιχμαλωτη καταλυση ελευθερια, καταρα κοινωνικο, προσωπικο, θρησκευτικο, φιλοσοφικο, πολιτικο και ερωτικο απληστια, προδοσια, προσωπικες αδυναμιες, εν τυφλω υποταγη θεοι γυναικεια απιστια γαμος σωφροσυνη γυναικα ανδρας καλος χναρι καιρος θανατος Ευριπιδης καλοι, Πηλεας Μενελαος Ερμιονη Ορεστης Αγγελιαφορος Τροφος Κορυφαια χορου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ