Αρχαίο ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στην Πλατεία Θεάτρου Αθηνών

Αρχαίο ψηφιδωτό
αποκαλύφθηκε
στην Πλατεία Θεάτρου Αθηνών

Οι εκσκαφικές εργασίες που ξεκίνησαν την 7.10.2022 στο πλαίσιο έργου που εκτελεί ο Δήμος Αθηναίων για την ανάπλαση της περιοχής της Πλατείας Θεάτρου (*), έφεραν στο φως σημαντικές αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων.

Οι αρχαιότητες, η ανασκαφική έρευνα των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, αποκαλύφθηκαν στο νότιο τμήμα της πλατείας σε μέσο βάθος – 1 μ.

Από τα έως σήμερα δεδομένα, διαπιστώνεται ότι πρόκειται για τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κτηριακού συγκροτήματος, αρκετά εκτεταμένου. Συγκροτείται από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι έχουν αποκαλυφθεί μερικώς και διατηρούνται σε χαμηλό ύψος. Ο μεσαίος χώρος, με μήκος πλευράς 7,40 μ., οριοθετείται από μαρμάρινους λιθοπλίνθους εν είδει στυλοβάτου, με εντορμίες στην άνω επιφάνειά τους για την ένθεση κιγκλιδώματος ή θωρακίων. Τα δάπεδα των χώρων καλύπτονταν από μαρμαροθετήματα opus sectile και ψηφιδωτό με σχηματοποιημένο φυτικό και γεωμετρικό διάκοσμο, τμήματα των οποίων διασώθηκαν σε καλή κατάσταση και προφανώς μαρτυρούν τον πολυτελή χαρακτήρα του οικοδομήματος.

Παλαιότερες ανασκαφές σε όμορα ακίνητα έχουν αποκαλύψει αρχιτεκτονικά στοιχεία (τοιχοδομές, ψηφιδωτά δάπεδα) που φαίνεται να ανήκουν στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα.

Η περαιτέρω διερεύνηση των καταλοίπων αναμένεται να αποδώσει στοιχεία για την ταύτιση, την ακριβή χρονολογική τεκμηρίωση και την ενδεχόμενη ανάδειξή του.

Κύριο μέλημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι να φωτίσει και να διασώσει άγνωστες πτυχές της ιστορικής και αρχαιολογικής εξέλιξης του κέντρου της Αθήνας. Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθούν κατά το δυνατόν καθυστερήσεις του σημαντικού έργου που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων για την ανάπλαση της Πλατείας.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.11.2022.

(*) Ευρίσκεται στα νότια της της Ομόνοιας, κοντά στου Ψυρρή και στην πλατεία Κουμουνδούρου. Στην πλατεία δεσπόζει το επιβλητικό κτήριο της Διπλαρείου Σχολής (ανηγέρθη το 1932), και το Μέγαρο Εμπορείου, ένα από τα παλαιότερα εμπορικά κέντρα της Ελλάδος.

Αρχαιο ψηφιδωτο Πλατεια Θεατρου Αθηνων εκσκαφη 2022 Δημος Αθηναιων αναπλαση αρχαιοτητες υστερα ρωμαικα χρονια ανασκαφη αρχιτεκτονικα καταλοιπα κτηριακο συγκροτημα μαρμαρινος λιθοπλινθος στυλοβατης εντορμια ενθεση κιγκλιδωμα θωρακιο δαπεδο μαρμαροθετηματα opus sectile οπους σεκτιλε ψηφιδωτα φυτικος και γεωμετρικος διακοσμος, διακοσμηση πολυτελεια οικοδομημα αρχιτεκτονικη κτηριο μαρμαρο μαρμαροθετημα ανασκαφες αρχιτεκτονικα στοιχεια τοιχοδομη, αρχαιολογια Αθηνα Αθηναι Ομονοιας, Ψυρρη Ψυρη Κουμουνδουρου Διπλαρειος Σχολη 1932, Μεγαρο Εμπορειου, παλαιοτερα εμπορικα κεντρα Ελλαδα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ