Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ: Μόνον ο Έλλην αντιλαμβάνεται το εννοιολογικόν τε και ποιητικόν εύρος του Έρωτος - του Π. Τ. Ζαχαρίου

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ:
Μόνον ο Έλλην αντιλαμβάνεται
το εννοιολογικόν τε και ποιητικόν εύρος
του Έρωτος

Του Παναγιώτη Τερπάνδρου Ζαχαρίου 

Τα προθέματα που ερεθίζουν, διεγείρουν και δημιουργούν είναι το Ερ- και το Ορ-

Έρως, Ερωτεύομαι, Ερεθίζω, Εργον, Οργιάζω, Οργανώνω, Οργασμός.

Το 1997, υπό την επήρεια του έρωτος
ζωγράφισα μια έκφανση του Ελληνικού Ερωτισμού
προτού εκπνεύσει κατά την αρχή της δεύτερης χιλιετίας.

Αυτός που ερεθίζει / διεγείρει οδηγώντας τον / το ερεθιζόμενον / ο εις την συν-ένωσιν με το αντικείμενο του πόθου του. Τα συγγενή προθέματα "ερ" και "ορ" από μόνα τους δηλώνουν το "τσίγκλισμα" που κινεί τα πάντα.

Εξ αυτών απορρέουν το "έρ-γον", ο "ορ-γασμός", η "ορ-γάνωσις", το "ορ-γώνω" (ερεθίζω ίνα καταστήσω "γόνιμον" το έδαφος), το "έρ-ισμα", αλλά ακόμη και η "ερ-ώτησις" (η οποία "διεγείρει" την απάντησιν).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περι ΕΡΩΤΟΣ, ΕΔΩ.

Και ας μη ξεχάσομεν την λέξιν "ερ-υθρόν", χρώμα ον αντιπροσωπεύει τον έρωτα και ερ-εθίζει τον οφθαλμόν περισσότερον από κάθε άλλο χρώμα.

Ως εκ των προαναφερθέντων, μόνον ο σκεπτόμενος Έλλην αντιλαμβάνεται το εννοιολογικόν τε και ποιητικόν εύρος στο άκουσμα του «Έρωτος».

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.12.2022.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ ελλην εννοιολογικο ποιητικο ευρος ερωτος Τερπανδρου Ζαχαριου προθεμα ερεθισμος διεγερση δημιουργια ερως, Ερωτευομαι, Ερεθιζω, Εργον, εργο Οργιαζω, Οργανωνω, Οργασμος ερεθιζομενος συνενωση αντικειμενο του ποθου ποθος τσιγκλισμα οργανωσις οργωμα ερεθιζω γονιμον εδαφος ερισμα ερωτησις απαντησις ερωτηση απαντηση ερυθρο χρωμα οφθαλμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ