Τα αρχαία τείχη του Καματερού Αττικής: Έχουν εξαφανιστεί τα ίχνη του τείχους του Γεροβουνού! - του Δ. Μπουρίκου

Τα αρχαία τείχη
του Καματερού Αττικής:
Έχουν εξαφανιστεί τα ίχνη
του τείχους του Γεροβουνού!
Του Δημήτρη Μπουρίκου,
πολιτικού - κοινωνικού επιστήμονος,
μελετητή τοπικής και κοινωνικής ιστορίας
Δυτικής Αθήνας & Δυτικής Αττικής

Το όρος Αιγάλεω / Ποικίλο Όρος, οι νότιες υπώρειες της Πάρνηθας στον Δήμο Φυλής και το πέρασμα του «Δέματος» από το Θριάσιο στο Αχαρνικό Πεδίο, συνιστούσαν σημαντικούς τόπους άμυνας με πολλά οχυρωματικά και φρουριακά έργα, μέρος των οποίων διασώζεται μέχρι σήμερα (βλ. Μελέτη 2/2019, «Τείχος Δέμα: Το αρχαιολογικό παράδοξο της Δυτικής Αττικής» και συναφή βιβλιογραφία). Σε αυτό το ευρύτερο αμυντικό πλέγμα, εντάσσονται δυο τείχη, που βρίσκονται στην σημερινή Δημοτική Ενότητα Καματερού του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού:

        - Το τείχος του Καματερού

και

        - το τείχος του Γεροβουνού [σ.σ.: Ιερό βουνό].

Ελάχιστα αλλά διακριτά φαίνεται να είναι τα απομεινάρια της βάσης του τείχους του Καματερού, ενώ έχουν εξαφανιστεί τα ίχνη του τείχους του Γεροβουνού.

Και τα δυο αμυντικά έργα έτυχαν της προσοχής εγνωσμένου κύρους αρχαιολόγων και ιστορικών ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, η ιστορία δε της μη προστασίας και ανάδειξής τους εντάσσεται στο μεταπολεμικό πρότυπο οικιστικής ανάπτυξης (αυθαίρετα, έλλειψη εφαρμογής οργανωμένης πολεοδομίας), αλλά και της μη βιώσιμης εκμετάλλευσης πόρων της περιοχής (λατομεία) και της συγκέντρωσης οχλουσών δραστηριοτήτων (χωματερές) με μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για την τοπική ταυτότητα και την ποιότητα ζωής.

 Επίσης, η βαρύτητα του μητροπολιτικού κέντρου της Αθήνας είχε επίπτωσηκαι στην προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών με τα ευρήματα στηνπεριφέρεια του λεκανοπεδίου να αγνοούνται και να παραμελούνται.

 Τυχόν απομεινάρια του τείχους του Καματερού και τα χωρικά σημεία αναφοράς τους πρέπει να αναδειχθούν και να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα ανάπλασης στην περιοχή που γειτνιάζει με την Ζωφριά (Δ.Ε. Άνω Λιοσίων) έτσι ώστε να απομακρυνθούν όλες οι ασύμβατες χρήσεις του περιβάλλοντος χώρου σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της διερχόμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Πελοποννήσου, που βρίσκεται σήμερα σε«εγκατάλειψη». Η ιστορική σύνδεση της περιοχής με την μάχη του Βούρβαχη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και την προώθηση της ανάπλασης της περιοχής ως τόπου με διαχρονικό ιστορικό αποτύπωμα σε συνδυασμό με την δημιουργία πεζοπορικής πολιτιστικής διαδρομής.

ΠΗΓΗ: Δ. Μπουρίκος «Αρχαία Τείχη Καματερού: Ναι, υπήρξαν και αυτά! - ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ – ΑΤΤΙΚΗ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», Μελέτη 4/2019, ΖΕΦΥΡΙ, 2019, Academia. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.2.2020.

αρχαια τειχη Καματερο Αττικης τειχος Γεροβουνο Μπουρικος, ορος Αιγαλεω / Ποικιλο ποικιλον Παρνηθα Δημος Φυλης φυλη περασμα Δεμα Θριασιο πεδιο Αχαρνικο Πεδιο αχαρνες αχαρναι μενιδι αμυνα οχυρωση φρουριο αρχαιολογικο παραδοξο Δυτικη Αττικη Καματερου Δημος Αγιων Αναργυρων ιερο βουνο Αγιοι Αναργυροι απομειναρια βαση ιεροβουνο αρχαιολογος προστασια οικιστικη αναπτυξη αυθαιρετα, πολεοδομια εκμεταλλευση πορων λατομειο χωματερη Αθηνα αρχαιολογια ευρημα λεκανοπεδιο αττικης Ζωφρια ανω Λιοσια σιδηροδρομικη γραμμη Αθηνων – Πελοποννησου, μαχη του Βουρβαχη Βουρβαχης επανασταση του 1821 αναπλαση πεζοπορια πεζοπορικη πολιτιστικη διαδρομη ζεφυρι ΝΕΑ ΧΑΡΑΥΓΗ, ΙΛΙΟΝ, ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ, ΜΙΧΕΛΗ ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, ΑΝΑΛΗΨΗ, ΑΝΑΛΗΨΗ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ