Από το 1821 στο 1955 - το μουσικοθεατρικό έργο του Ν. Παπακλεοβούλου

Από το 1821 στο 1955
το μουσικοθεατρικό έργο
του Ν. Παπακλεοβούλου

Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023, ώρα 19:00 στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2α, Σύνταγμα, θα γίνει η παρουσίαση του Μουσικοθεατρικού έργου του Νίκου Παπακλεοβούλου «Από το ΄21 στο ΄55» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Χρήστου Κάλλοου και με τη συμμετοχή πληθώρας επωνύμων καλλιτεχνών.

Το έργο αποτελεί συνέχεια των μουσικών έργων «ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ» και «ΗΡΩΕΣΣΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ» τα οποία κυκλοφορούν σε βιβλία και ψηφιακούς δίσκους και αναφέρονται ατομικά ή ομαδικά σε 99 από τους 108 Ήρωες του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955. Περιλαμβάνει δύο ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΏΜΕΝΑ τα οποία αναφέρονται στη συμμετοχή των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την συνεισφορά Ελλαδιτών στον αγώνα του 1955 και Επιλογή Τραγουδιών από το μουσικό έργο «ΗΡΩΕΣΣΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΠΡΟ, ΕΔΩ.

Πρόκειται για βιβλίο που συνοδεύεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σε ψηφιακή μορφή με σκοπό να αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα για διοργάνωση ή εμπλουτισμό εκδηλώσεων για τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955.

Για το λόγο αυτό προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ σε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ σε κάθε ενδιαφερόμενο κατόπιν απλού αιτήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση του παραγωγού Νίκου Παπακλεοβούλου, nikos.papakle@gmail.com

Το πρώτο Θεατρικό Δρώμενο επικεντρώνεται στη συνεισφορά του Μιχάλη Κυπραίου στον απεγκλωβισμό του Στρατηγού Μακρυγιάννη από τη πολιορκία του Ιμπραήμ στο Φρούριο Νιόκαστρο στη Πύλο (θεατρικός διάλογος και τραγούδι) και το δεύτερο στη συνεισφορά του Ελλαδίτη από τη Σαλαμίνα καπετάνιου Ευάγγελου Λουκά Κουταλιανού στον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α 1955 - 1959 (θεατρικός διάλογος για τη σύλληψη και δίκη του και τραγούδι). Και για τα δύο Θεατρικά Δρώμενα υπάρχουν οπτικοακουστικά αρχεία από ζωντανή εκτέλεση προκειμένου να βοηθούν ερασιτέχνες ηθοποιοί να τα αποδώσουν

Τα 14 τραγούδια αναφέρονται ομαδικά ή ατομικά σε 38 Ηρωες του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α 1955-59, στους αγωνιστές του Αγώνα και στην Ιστορία της Κύπρου. Για τα τραγούδια αυτά υπάρχουν οι στίχοι, οι επαγγελματικές παρτιτούρες και αρχεία ήχου και βίντεο πρώτης και ζωντανής εκτέλεσης του. Έτσι είναι εύκολο να τα αποδώσουν μουσικοί, ερμηνευτές και χορωδίες.

Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνει ο κ. Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα ως φιλοξενών, ο οποίος και θα απευθύνει χαιρετισμό. Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος κ. Αγγελος Συρίγος.

Από τη Κύπρο ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος θα αποστείλει τις ευχές του και χαιρετισμό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από το έργο ζωντανά και σε οπτικοακουστική προβολή σε σύνθεση των:

            - Βαγγέλη Αυγέρη, Χρήστου Κάλλοου, Άκη Μελή,  Γιώργιου Παλαιοκαστρίτη, Αγγελικής Πρέζα, Τώνη Σολωμού.

Θα τα αποδώσουν οι καλλιτέχνες του έργου:

            - Ερμηνευτές: Όλγα Καμηλάρη, Νατάσα Παπαδοπούλου, Γεωργία Πολυνείκη, Αγγελική Πρέζα, Τώνης Σολωμού και ο Βασίλης Λέκκας, Νεανική χορωδία Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου (διδασκαλία Σταυρούλα Καμακάρη).

        - Ηθοποιοί: Δημήτρης Ασημάκης, Στέφανος Καρυδάκης, Βίκυ Μαραγκάκη, και ο Νικόλαος Τουρνάκης.

        - Μουσικοί: Βαγγέλης Αυγέρης, Κυριακή Καμακάρη, Σταυρούλα Καμακάρη, Αλέκος Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Μπάρλας

            - Παρουσίαση: Μαίρη Σταυρινίδου Ευθυμίου φιλόλογος, συγγραφέας

Επιμέλεια Βίντεο και Σχέδιο από τον Ευάγγελο Κάλλοου.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.1.2023.

 1821 1955 Κυπρου, Μουσικοθεατρικο εργο Παπακλεοβουλου Καλλοου μουσικο ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ ΗΡΩΕΣΣΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ βιβλιο ψηφιακος δισκος ηρωες Αγωνας ΕΟΚΑ 1955 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΏΜΕΝΟ Κυπριοι Ελληνικη Επανασταση 1821 Ελλαδιτες Τραγουδι ΗΡΩΑΣ οπτικοακουστικο υλικο ψηφιακη μορφη Εθνικη Επετειος 25 25η Μαρτιου 1821 1η Απριλιου 1955 1, συνεισφορα Κυπραιος απεγκλωβισμος στρατηγος Μακρυγιαννης πολιορκια Ιμπραημ Φρουριο Νιοκαστρο Πυλος μεσσηνιας μεσσηνια θεατρικος διαλογος Ελλαδιτης Σαλαμινα καπετανιος Κουταλιανος 1959 συλληψη δικη τραγουδια Σαλαμινιος Σαλαμις Κυπρος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ