Βρέθηκε οικισμός 10.500 χρόνων στην Αγγλία - του Γ. Λεκάκη

Βρέθηκε οικισμός 10.500 χρόνων
στην Αγγλία

Του Γιώργου Λεκάκη

Ίχνη οικισμού μεσολιθικής εποχής (χρονολογείται πριν από περίπου 10.500 χρόνια) έχουν βρεθεί στο Βόρειο Γιορκσάιρ από τον Nick Overton (Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ) και τους συναδέλφους του.

Τα σφαγμένα κόκκαλα από άλκες, κόκκινα ελάφια, κάστορες και υδρόβια πουλιά, εργαλεία, διακοσμημένα όπλα από κόκκαλο και κέρατα, και στοιχεία ξυλουργικής είναι μεταξύ των ευρημάτων που έχουν ανακτηθεί...

Ο κ. Overton είπε ότι η τοποθεσία, η οποία έχει διατηρηθεί από παχειά στρώματα τύρφης, βρισκόταν κάποτε στις όχθες μιας λίμνης. Πιστεύει ότι τα οστά των ζώων και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για την θανάτωση των ζώων αποτέθηκαν σκόπιμα σε υγροτόπους στην όχθη της λίμνης, σύμφωνα με αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες.

Το μέλος της ομάδας Amy Grey Jones (Πανεπιστήμιο Τσέστερ) εξήγησε ότι αυτή η προσεκτική τοποθέτηση υπολειμμάτων ζώων και σημαντικών αντικειμένων, και οι διακοσμήσεις που βρέθηκαν στα τεχνουργήματα, υποδηλώνουν ότι οι κάτοικοι της Μεσολιθικής δεν πάλευαν να επιβιώσουν, αλλά κατανοούσαν και σέβονταν το τοπίο και τα ζώα που ζούσαν μέσα σε αυτό.

ΠΗΓΗ: «Rare finds offer insight into Stone Age life», BBC News, 19.1.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.1.2023.

οικισμος 10.500 χρονια πριν Αγγλια βρετανια μεσολιθικη εποχη 10.000 Βορειο Γιορκσαιρ North Yorkshire σφαγμενα κοκκαλα αλκη, κοκκινο ελαφι, καστορας υδροβια πουλια, εργαλεια, διακοσμηση οπλα κοκκαλο οστο κερατο ξυλουργικη ευρηματα σφαγη οστα καστωρ υδροβιο πουλι, εργαλειο, οπλο οστουν κερατα κερας ξυλο ευρημα τυρφη οχθες λιμνη ζωο θανατωση ζωων αποθεση σκοπιμα υγροτοπος οχθη αυστηρος κοινωνικος κανονας λειψανα σημαντικο αντικειμενο τεχνουργημα επιβιωση κατανοηση σεβασμος τοπιο ζωα παλαιολιθικη περιβαλλον οικολογια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ