80 χρόνια από τον εκτοπισμό και την εξόντωση των Ελλήνων εβραίων της Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης στο Στρατόπεδο Εξόντωσης της Τρεμπλίνκα – Και πορεία μαθητών

80 χρόνια από τον εκτοπισμό
και την εξόντωση
των Ελλήνων εβραίων
της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης
στο Στρατόπεδο Εξόντωσης
της Τρεμπλίνκα
Και πορεία μαθητών

Το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, τον Δήμο Ξάνθης, τον Δήμο Κομοτηνής, τον Δήμο Δοξάτου, το Europe Direct ΑΜΘ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, και το Μουσείο της Τρεμπλίνκα (Πολωνία), με τη συνεργασία και άλλων φορέων, διοργανώνουν αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 80 ετών από τον εκτοπισμό και την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης στο Στρατόπεδο Εξόντωσης της Τρεμπλίνκα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, προσεκλήθη και θα συμμετάσχει ο Διευθυντής του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, Δρ. Edward Kopówka, και ο συνεργάτης του Μουσείου, κ. Paweł Maliszewski, καθώς και η Δρ. Susy Gruss, από το Ινστιτούτο Salti του Πανεπιστημίου Bar-Ilan του Τελ Αβίβ.

Θα συμμετάσχουν επίσης, ειδικοί και επιστήμονες, μεταξύ των οποίων η ιστορικός, Δρ. Οντέτ Βαρών-Βασάρ, και η ψυχαναλύτρια, κ. Αριέλλα Ασέρ, ιδρυτικά μέλη της Εταιρίας Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού.

Το αφιέρωμα, θα τιμήσουν με την παρουσία τους συγγενείς του Έλληνα Εβραίου, Γιουδά Χαΐμ Περαχιά (1886-1970), ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της ΑΜΘ ως διοικητικός υπάλληλος στο καπνεμπόριο και προσωρινός θρησκευτικός λειτουργός (ραβίνος). Ο Περαχιά, διασώθηκε από τη μεταφορά στην Τρεμπλίνκα χάρη και στις ενέργειες χριστιανών Ελλήνων της Καβάλας.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως και τις 5 Μαρτίου, και περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και επισκέψεις στις πόλεις της Καβάλας, της Κομοτηνής, της Ξάνθης και του Δοξάτου.

Θα ανοίξει με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Νίκου Κοσμίδη, «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου», στη Μεγάλη Λέσχη, στην Καβάλα.

Στην Ξάνθη οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

ΠΕΜΠΤΗ 02.03

Συναντήσεις με εκπροσώπους θεσμών και φορέων

Συναντήσεις των προσκεκλημένων από το εξωτερικό με τους αξιότιμους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχη, Κωσταντίνο Κουρτίδη, Δήμαρχο Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελη, και Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Δημήτρη Πολυχρονόπουλο.

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, στο Μέγαρο του Ισαάκ Ντανιέλ (Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι») και στο Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης. Υποδοχή στο ΙΘΤΠ από τον Διευθυντή, κ. Ανδρέα Ματζάκο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.03 / 11:00

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ & ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

 Τελετή μνήμης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος (διοργάνωση ΠΑΚΕΘΡΑ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρχών, φορέων και πολιτών. Κατάθεση λουλουδιών από μαθητές.

Μαθητική πορεία μνήμης του 3ου Γυμνασίου και του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης, με τη σύμπραξη του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και του ΙΘΤΠ. Θα συμμετάσχουν, επίσης, ο Διευθυντής του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, το Europe Direct ΑΜΘ και προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Η πορεία θα συνδέσει χώρους οι οποίοι σχετίζονται με την προπολεμική εβραϊκή παρουσία και τα γεγονότα του Μάρτη του 1943, και θα καταλήξει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ξάνθης, μετά από ευγενική παραχώρηση του ΟΣΕ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.03 / 21:00-22:30

ΕΚΔΗΛΩΣΗ & PERFORMANCE ΜΝΗΜΗΣ

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ «Π», ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

 Παρουσίαση τεκμηρίου σχετιζόμενου με τον Γιουδά Χαΐμ Περαχιά και performance. Την εκδήλωση προετοίμασαν και θα παρουσιάζουν τα μέλη του εργαστηρίου «Μια ντουλάπα, Τρεις πόλεις, Μια ιστορία» που διοργανώθηκε από το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού στον διατηρητέο χώρο «Παστάλι» (Παλιά Χρύσα). 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: κ. Ανδρέας Ματζάκος, Διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: κ. Paweł Maliszewski, Επιστημονικός Συνεργάτης του Μουσείου της Τρεμπλίνκα

ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ: Δρ. Susy Gruss, Ινστιτούτο Salti του Πανεπιστημίου Bar-Ilan του Τελ Αβίβ

Θα ακολουθήσει σύντομη σιωπηλή πορεία μέχρι την καπναποθήκη της οδού Σαλαμίνος, όπου κρατήθηκαν τα μέλη της ελληνο-εβραϊκής κοινότητας Ξάνθης από τις φασιστικές βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις.

Δηλώσεις συμμετοχής: draseisculturalproject@gmail.com

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.03 / 11:30

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ «Π», ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

«Μνήμες μαρτυρίου, μνήμες ζωής, μνήμες μαρτυρίας»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:

· Διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, κ. Ανδρέας Ματζάκος

· Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης

· Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Εμμανουήλ Τσέπελης

· Διευθυντής του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, Δρ. Edward Kopowka

· Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, κα. Μαρία Πετρά

ΟΜΙΛΙΕΣ:

        - Η οικογένεια Βαρών από την Καβάλα: εκτόπιση, εξόντωση, Αντίσταση, επιβίωση και η μεταβίβαση της μνήμης - Δρ. Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ιστορικός, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

            - Θραύσματα οικογενειακών ιστοριών - Αριέλλα Ασέρ, κλινική ψυχολόγος

        - Μνήμες Δικαίων των Εθνών - Νίκος Κοσμίδης, Υπ. Διδ. Αρχιτεκτονικής (ΔΠΘ), ΜΑ Ορθόδοξης Θεολογίας (ΕΑΠ)

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: κ. Παναγιώτης Μπαρδάκης, Επικεφαλής Europe Direct ΑΜΘ

Δηλώσεις συμμετοχήςdraseisculturalproject@gmail.com

ΠΗΓΗ: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης28.2.2023.

ΕΠΙΣΗΣ:

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ: ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ' Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ώρα Έναρξης: 12:00

Δηλώσεις συμμετοχής: Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


εκτοπισμος εξοντωση Ελληνες εβραιοι Ανατολικη Μακεδονια Θρακη στρατοπεδο Εξοντωσης Τρεμπλινκα πορεια μαθητης Ιστορια Μνημη Πολιτισμς ιδρυμα Θρακικης Τεχνης & Παραδοσης, Περιφερεια Ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης, Δημοκριτειο Πανεπιστημιο Θρακης, Δημος Καβαλας, Ξανθης, Κομοτηνης, Δοξατου, Europe Direct ΑΜΘ, Εφορεια Αρχαιοτητων Ροδοπης, Μουσειο Πολωνια Ινστιτουτο σαλτι Salti Bar Ilan Τελ Αβιβ μπαρ ιλαν ιστορικος, Βαρων Βασαρ, ψυχαναλυτρια, Ασερ, Εταιρια Μελετης Ελληνικου Εβραισμου ελληνας Εβραιος, Περαχια καπνεμποριο ΔΠΘ θρησκευτικος λειτουργος ραββινος ραβινος μεταφορα χριστιανοι Καβαλα καβαλλα Καβαλλας, Κομοτηνη, Ξανθη Δοξατο δραμας δραμα Κοσμιδης, Μεγαλη Λεσχη, Μεγαρο Ντανιελ Οικια Μανου Χατζιδακι Μνημειο Ολοκαυτωμα μαθητες μαθητικη Ελλαδα Ισραηλ προπολεμικη εβραικη Μαρτις 1943, Πασταλι Παλια Χρυσα ελληνοεβραικη κοινοτητα φασιστικες βουλγαρικες κατοχικες δυναμεις οικογενεια Βαρον εκτοπιση, εξοντωση, Αντισταση, επιβιωση Εβραικο Μουσειο Ελλαδος οικογενειακες ιστοριες Δικαια των Εθνων εθνη ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αρχαιολογικο Μουσειο Θεσσαλονικης ΑΜΘ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ