Ο Ιταλο-Τουρκικός ή Λιβυκός Πόλεμος, και μια ΒΑΡΕΛΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ στην Λέρο! - του Fr. DiPierro

Ο Ιταλο-Τουρκικός
ή Λιβυκός Πόλεμος,
και μια ΒΑΡΕΛΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
στην Λέρο!

Του Frantsesko DiPierro

«Ο Ιταλοτουρκικός Πόλεμος, γνωστός και ως Λιβυκός Πόλεμος διεξήχθη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και το Βασίλειο της Ιταλίας, από τον Σεπτέμβριο του 1911 έως τον Οκτώβριο του 1912 και ο Β’ ΙΤΑΛΟ-ΛΙΒΥΚΟΣ από 1923 - 1932.

Ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης, η Ιταλία κατέλαβε τις οθωμανικές επαρχίες Τριπολίτιδας, Φεζάν και Κυρηναϊκής. Αυτές οι επαρχίες αργότερα σχημάτισαν τα εδάφη της σημερινής Λιβύης.

Κατά την διάρκεια της σύγκρουσης, οι ιταλικές δυνάμεις κατέλαβαν επίσης τα Δωδεκάνησα. Μετά το πέρας του πολέμου, η Ιταλία είχε συμφωνήσει να επιστρέψει τα νησιά στην οθωμανική διοίκηση, σύμφωνα με την Συνθήκη του Ουσύ (1912).

Η ιταλική σημαία υψώνεται στην Τρίπολη Λιβύης.

Ωστόσο, οι ασάφειες των κειμένων της συνθήκης επέτρεψαν να διατηρήσουν οι Ιταλοί την διοίκηση των νησιών, ενώ με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 η Τουρκία απαρνήθηκε κάθε δικαίωμα πάνω στα νησιά.

Μολονότι ο πόλεμος αυτός δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικός, αποτέλεσε προάγγελο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ευνόησε τον εθνικισμό των Βαλκανικών λαών. Οι Βαλκάνιοι βλέποντας πόσο εύκολα οι Ιταλοί νίκησαν την άλλοτε ισχυρή Οθωμανική Αυτοκρατορία, κήρυξαν τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο πριν ακόμα τελειώσει η ιταλοτουρκική σύρραξη.

Συμπέρασμα σε αυτήν την ταραγμένη εποχή τα Δωδεκάνησα περιήλθαν μετά από 390 χρόνια τουρκικής Κατοχής στην ιταλική διοίκηση για 31 χρόνια από το 1912 έως και το 1943 οπότε περιήλθαν στην γερμανική Κατοχή και στην συνέχεια μέχρι και στην απελευθέρωσή και ενσωμάτωσή τους με τον κορμό της Ελλάδας.

Με αφορμή το ξέσπασμα του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, οι βαλκανικές χώρες ξεκίνησαν να στρέφονται εναντίον των Οθωμανών. Οι Έλληνες αφού κατάφεραν να προσαρτήσουν μεγάλο μέρος της Μακεδονίας προσέγγισαν την Θεσσαλονίκη. Τα ελληνικά στρατεύματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας πήραν εντολή από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄ να κινηθούν ταχύτατα προς την Θεσσαλονίκη πριν φτάσουν οι Βουλγαρικές δυνάμεις… Στις 26 και 27 Οκτωβρίου του 1912 απελευθερώνεται και η Θεσσαλονίκη

Ο Ιταλοτουρκικός Πόλεμος υπήρξε σημείο επίδειξης σημαντικών τεχνολογικών επιτευγμάτων στο πεδίο της μάχης, με πιο σημαντικό από αυτά το αεροπλάνο.

 Στις 23 Οκτωβρίου του 1911, ένας Ιταλός, ο υπολοχαγός Giulio Gavotti πιλότος απογειώθηκε από την Λιβύη για να παρατηρήσει τις γραμμές του τουρκικού στρατού. Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως χρήση αεροσκάφους σε πόλεμο…». - βλ. επίσης: Γ. Λεκάκης "Παγκόσμια Ιστορία των Πτήσεων".

Εδώ ξεκινά η δική μας αναζήτηση…! Ο φίλος κ. Ιάκωβος Πλατύς μου παραχώρησε μια βαρέλα, η οποία βρέθηκε στο νησί της Λέρου και είναι συνυφασμένη άμεσα με τον Ιταλοτουρκικό / Λιβυκό πόλεμο. Στην βαρέλα επάνω αναγράφονται τα έξης:

 AVIAZONE DELLA 1284 TARAK TRIPOLITANIA

ΤΡΙΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ…

Σίγουρα δεν είμαι ο καταλληλότερος για να σας μεταφέρω όλα αυτά που μου διηγήθηκε η βαρέλα. Εκείνο που με σιγουριά μπορώ να σας πω είναι ότι, το ιστορικό αυτό αντικείμενο θα μεταφερθεί άμεσα μετά από συνεννόησή που ήδη έχω κάνει, στο υπόγειο Πολεμικό Τούνελ της Μερικιάς.

Εκεί οι επισκέπτες αυτού του τόπου θα μπορούν να μελετήσουν την ιστορική αξία αυτού του μοναδικού ευρήματος που από τύχη βρέθηκε στα χέρια μου. Βήμα το βήμα, μαθαίνω την ιστορία αυτού του νησιού.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.3.2023.

Ιταλοτουρκικος Λιβυκος Πολεμος, ΒΑΡΕΛΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ καυσιμα Λερος Ιταλο-τουρκικος Λιβυκος Οθωμανικη Αυτοκρατορια Βασιλειο Ιταλιας, Σεπτεμβριος 1911 Οκτωβριος 1912 Β ΙΤΑΛΟΛΙΒΥΚΟΣ 1923 - 1932 συγκρουση Τριπολιτιδα, Φεζαν Κυρηναικη επαρχια Λιβυη Τριπολιτις Τριπολις Κυρηνη τριπολη ιταλικες δυναμεις Δωδεκανησα ιταλια συμφωνια νησια οθωμανοι Συνθηκη του Ουσυ ουσι 1912 ασαφεια κειμενο Ιταλοι διοικηση νησι Λωζαννης λωζανης Λωζαννη λωζανη 1923 Τουρκια δικαιωμα νησι προαγγελος Α Παγκοσμιο Πολεμος εθνικισμος Βαλκανια Βαλκανιοι Βαλκανικος ιταλοτουρκικη συρραξη τουρκικη Κατοχη ιταλικη διοικηση 1943 γερμανικη Κατοχη γερμανια απελευθερωση ενσωματωση Ελλαδα Βαλκανικοι Πολεμοι, βαλκανικες χωρες επεκτατικη πορεια Οθωμανοι ελληνες προσαρτηση Μακεδονια Θεσσαλονικη ελληνικα στρατευματα Θεσσαλια Μακεδονια εντολη Βενιζελος Βασιλιας Γεωργιος Α Βουλγαροι βουλγαρια 26 και 27 Οκτωβριου 1912 οκτωβριος τεχνολογια πεδιο μαχης, μαχη αεροπλανο 23 Ιταλος, υπολοχαγος Giulio Gavotti γκαβοτι γκαβοττι πιλοτος γραμμη τουρκικος στρατος βαρελι ΤΡΙΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ιστορικο αντικειμενο υπογειο Πολεμικο Τουνελ Μερικια λερου ευρημα βασιλικη ιταλικη σημαια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ