Η λέξη ΠΡΟΣΩΔΙΑ - της Μ. Στούπη

Η ΛΕΞΗ ΠΡΟΣΩΔΙΑ

Της μουσικού Μαρίας Στούπη,mariastoupi@gmail.com

ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΛΕΞΗ «ΠΡΟΣΩΔΙΑ». ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ. 

ΟΜΩΣ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΚΑΘ’ ΕΝΑΣ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ. ΚΑΘΕ ΛΕΞΙΚΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΛΥΣΗ. ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΠΩΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΦΩΝΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

ΟΜΩΣ ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ, Η ΠΡΟΣΩΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΙΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΙΛΗΣΕΙ. ΠΡΩΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΑΝΑΡΘΡΕΣ ΦΩΝΕΣ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΜΙΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ.

Η ΛΕΞΗ ΠΡΟΣ-ΑΔΩ, ΠΡΟΣ-ΩΔΕΙΟ, ΠΡΟΣ-ΩΔΕΙΑ

Η ΛΕΞΗ «ΠΡΟΣ» ΑΜΕΣΩΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΛΕΞΗ ΑΔΩ-ΩΔΕΙΟ. ΕΚΕΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΣ-ΜΙΛΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.

 ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΣΥΝΘΕΤΗ ΛΕΞΗ:

ΠΡΟ-Σ-ΩΔΙΑ! ΔΗΛ. ΠΡΟ Ή ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΔΩ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΤΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΓΗ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ. ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΑΚΟΥΓΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΗΧΟΥΣ, ΑΡΧΙΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΜΙΜΕΙΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΥΛΙΑ, ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ, ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ, ΤΟ ΚΟΤΣΥΦΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΟΗΜΩΝ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ! Ααα...Εεε…ιιιι… Οοο. ΑΝΑΨΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ - Φφφ! ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΗΧΟΥΣ! ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ…

 ΕΤΣΙ ΕΙΠΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ 5 ΦΩΝΗΕΝΤΑ! ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΣΙΓΑ ή ΔΥΝΑΤΑ ΕΚΑΝΕ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΟΥ!

Α - Ε - Ι - Ο - Υ

Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΣΕ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ! ΑΑΑΑΑ Α-ΔΩ Ω Ω Ω

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ... ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΟ ΦΩΝΑΞΕΙΣ!!! ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.

ΠΡΟΣΩΔΙΑ = ΠΡΙΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΦΩΝΕΣ ΣΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ. ΜΕΤΑ ΕΜΑΘΕ.

ΘΑ ΩΦΕΛΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ! ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΑΡΧΑΙΑ - ΟΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ.

ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΓΙΑ ΜΑΣ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΗΤΑΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΟΤΕ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΣΚΟΤΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΙ ΟΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ. ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ; ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ, ΝΑΙ! ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.3.2023.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ