Βρέθηκαν αρχαία στην κεντρική πλατεία της Μάκρης…και θα καταχωθούν για να προχωρήσει η «ανάπλασή» της! - του Γ. Λεκάκη

Βρέθηκαν αρχαία
στην κεντρική πλατεία της Μάκρης…
και θα καταχωθούν
για να προχωρήσει
η «ανάπλασή» της…

Του Γιώργου Λεκάκη

Η Μάκρη Αλεξανδρουπόλεως Έβρου, της Θράκης μας...

με το νεολιθικό Σέρρειον... την Σαμοθρακική Περαία [ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Σαμοθράκη, ιερά νήσος"]... το Σπήλαιο του Κύκλωπα (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ)... τον θρόνο του Κύκλωπα... με παναρχαίο λιμάνι...

Το 2022 διαβάζαμε με χαρά:

«Την σύμβαση για την υλοποίηση του έργου “Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης», αρχικού προϋπολογισμού 374.436,75 € με ΦΠΑ υπέγραψε χθες Τετάρτη 28.9.2022 ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης με τον εκπρόσωπο του αναδόχου «Κ/Ξ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ», κ. Σταματόπουλο. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας (ΕΤΘΑ) και περιλαμβάνει εργασίες ανάπλασης και αναβάθμισης του κοινόχρηστου χώρου που αποτελεί την πάνω πλατεία της Μάκρης. Οι εργασίες αφορούν στην επίστρωση των επιφανειών με φυσικά υλικά, την δημιουργία καθιστικών διατάξεων, φυτεύσεις και βιοκλιματικά στοιχεία σχεδιασμού πλατείας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου αναψυχής ειδικά διαμορφωμένο στο σύνολό του, η χρήση του οποίου θα μπορεί να γίνει από όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, καθώς επίσης προβλέπεται και ανεμπόδιστη πρόσβαση από ΑμΕΑ. Ειδικότερα προβλέπονται: – κατασκευή νησίδας στο δρόμο και στάσης λεωφορείου με πέργκολα – ενημερωτική πινακίδα για την ιστορία του οικισμού – ηλεκτροφωτισμός με φωτιστικά LED – δάπεδα από φυσικά υλικά (κυβόλιθους, πλάκες πορφυρίτη) – φυτεύσεις – κατασκευή σιντριβανιού – αστικός εξοπλισμός (πέτρινα καθιστικά, κάδοι, πινακίδες κλπ). Το έργο προβλέπεται, σύμφωνα με τη σύμβαση, να υλοποιηθεί σε έξι μήνες. Υπενθυμίζεται ότι από το ίδιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτούνται η ανάπλαση της πλατείας Ανθείας και η πλατεία Λουτρού, η σύμβαση έργου για την οποία θα υπογραφεί στο προσεχές χρονικό διάστημα».

ΠΗΓΗ: «Αλεξανδρούπολη: Αναπλάθεται η πλατεία της Μάκρης», Ράδιο Έβρος, 29.9.2022.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Σήμερα:

«Μια βομβαρδισμένη Μάκρη συναντά κανείς, περνώντας από την κεντρική πλατεία και τη γύρω περιοχή, η οποία βρίσκεται σε αυτή την άθλια κατάσταση, εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον, όπως μας ενημερώνουν αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, με την κεντρική πλατεία να θυμίζει εργοτάξιο και τα αρχαία ευρήματα να παραμένουν εκτεθειμένα και απροστάτευτα από τις καιρικές συνθήκες και τα παιδιά που παίζουν καθημερινά εκεί.

Άλλο ένα τρανό παράδειγμα της ολιγωρίας των ιθυνόντων να συντονιστούν και να αναλάβουν δράση, μια δράση που είχαν υποσχεθεί ότι θα έχουν ολοκληρώσει μέχρι το Πάσχα και το Πάσχα πέρασε και η πλατεία παρέμεινε ένα εργοτάξιο.

Η αλήθεια βέβαια, αν την κοιτάξουμε κατάματα, είναι πικρή: ανάδοχοι έρχονται και φεύγουν, τα έργα παραμένουν ανολοκλήρωτα, το χάλι του χωριού διαιωνίζεται και η οργή των κατοίκων ξεπερνά κάθε προηγούμενο».

ΠΗΓΗ: «Εικόνες ντροπής από τη βομβαρδισμένη Μάκρη!», e-evros, 26.4.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.4.2023.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ βρέθηκε και εκεί... «Δεν είναι τίποτε, είπε ένας ειδήμων... ένας αρχαίος σταύλος, είναι - ίσως ούτε καν αρχαίος»...  Άλογα μυαλά... στον 40ό παράλληλο... (40°51′17″N 25°44′40″E) - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...


αρχαια κεντρικη πλατεια Μακρης καταχωση αρχαιων εργο αναπλασης Μακρη Δημος Αλεξανδρουπολεως Αλεξανδρουπολης Αλεξανδρουπολη Αλεξανδρουπολις νομος εβρου, εβρος Θρακη νεολιθικο Σερρειον νεολιθικη εποχη Σερρειο Σερειο Σερειον Σαμοθρακικη Περαια Σαμοθρακης Σαμοθρακη Σπηλαιο του Κυκλωπα θρονος Κυκλωπας αρχαιο λιμανι πλατεια Ανθειας Λουτρου 40ος παραλληλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ