Η αγγειοπλαστική παράδοση του Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος - του Γ. Λεκάκη

Η αγγειοπλαστική παράδοση
του Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
της Ελλάδος

Του Γιώργου Λεκάκη

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με ιδιαίτερα χαρά, ανακοινώνει την εγγραφή 21 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως και την επικαιροποίηση δύο εγγεγραμμένων, το 2013, στο Εθνικό Ευρετήριο. Το ΥΠΠΟ μέσω της καθ' ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Τα Δελτία για τα 21 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υποβλήθηκαν το 2021. Έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και, φυσικά, τις ίδιες τις κοινότητες των  φορέων:

Ανάμεσά τους:

Η αγγειοπλαστική παράδοση του Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης


Ο αγγειοπλάστης ενυδατώνει τον πηλό,
με την χρήση βρεγμένου σφουγγαριού.
Ταυτοχρόνως, τον πιέζει, ώστε να απομακρύνει τυχόν φυσαλίδες
και να λειάνει την επιφάνεια του τοιχώματος.
Θραψανό, 2021.

Η πλούσια και μακραίωνη παράδοση της αγγειοπλαστικής τέχνης στο χωριό Θραψανό Ηρακλείου το έχει αναδείξει ως το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στην Κρήτη, σταθμό για την ιστορία της νεότερης ελληνικής κεραμικής τέχνης. Σήμερα, στο χωριό εξακολουθούν να λειτουργούν εργαστήρια που κατασκευάζουν ακόμα μικρά και μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία, γνωστά ως «θραψανιώτικα πιθάρια», τα οποία διακινούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό..

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.7.2023.

αγγειοπλαστης ενυδατωση πηλος βρεγμενο σφουγγαρι φυσαλιδα λειανση Θραψανο, 2021 παραδοση αγγειοπλαστικη τεχνη χωριο Θραψανος Ηρακλειου κρητης μεγαλυτερο κεντρο αγγειοπλαστικης Κρητη, ιστορια νεοτερη ελληνικη κεραμικη τεχνη εργαστηριο αποθηκευτικο αγγειο θραψανιωτικα πιθαρια θραψανιωτικο πιθαρι αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια Ελλαδος ελλαδας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ