ΕΘΙΜΑ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ: Οι Καμήλες και οι Ντιβιτζίδες Φιλιππούπολης Λάρισας στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος

Οι Καμήλες και οι Ντιβιτζίδες
Φιλιππούπολης Λάρισας
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
της Ελλάδος

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με ιδιαίτερα χαρά, ανακοινώνει την εγγραφή 21 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως και την επικαιροποίηση δύο εγγεγραμμένων, το 2013, στο Εθνικό Ευρετήριο. Το ΥΠΠΟ μέσω της καθ' ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Τα Δελτία για τα 21 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υποβλήθηκαν το 2021. Έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και, φυσικά, τις ίδιες τις κοινότητες των  φορέων:

Ανάμεσά τους:

Καμήλες και Ντιβιτζίδες στην Φιλιππούπολη Λάρισας

Πρόκειται για την αναπαράσταση ευετηρικού εθίμου του Δωδεκαημέρου από την Ανατολική Ρωμυλία, που πραγματοποιείται στη Φιλιππούπολη, στον Δήμο Λάρισας, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Η αναπαράσταση τελείται από το 2014 με πρωτοβουλία της Μορφωτικής Λέσχης. Η αναβίωση του εθίμου συμβάλλει στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας των Φιλιππουπολιτών Λάρισας που κατάγονται από Ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες. 

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». Γ. Λεκάκης «Τάματα και Αναθήματα». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.7.2023.

ΕΘΙΜΑ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ Καμηλες Ντιβιτζιδες Ντιβιτζηδες Φιλιππουπολη Λαρισας αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια της Ελλαδος Καμηλα Ντιβιτζης Φιλιππουπολις Λαρισα αναπαρασταση ευετηρικο εθιμο Δωδεκαημερο Ανατολικη Ρωμυλια, Φιλιππουπολης, Δημος προσφυγες 2014 Μορφωτικη Λεσχη αναβιωση συλλογικη μνημη ταυτοτητα Φιλιππουπολιτες Ανατολικοθρακιωτες προσφυγας Ανατολικοθρακιωτης Ανατολικη θρακη θρακιωτες θρακιωτης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ