Οι πρώτοι περιηγητές και η κλοπή της «Καρυάτιδας της Ελευσίνος» - Πότε θα επαναπατρισθεί;

Οι πρώτοι περιηγητές
και η κλοπή της «Καρυάτιδας
της Ελευσίνος»
- Πότε θα επαναπατρισθεί;

Η ζωή στην Ελευσίνα φαίνεται ότι δεν σταμάτησε μετά την παρακμή και το αναγκαστικό κλείσιμο του αρχαίου Ιερού με τα διατάγματα των βυζαντινών αυτοκρατόρων. Γνωρίζουμε ότι κατά τους βυζαντινούς χρόνους υπήρχε κατοίκηση στην περιοχή, κατόπιν ένας φράγκικος πύργος που υπήρχε ως το 1953 στον αρχαιολογικό χώρο μάς δείχνει ότι και οι Φράγκοι πέρασαν από την Ελευσίνα, ενώ γνωρίζουμε και για το πέρασμα των Βενετών, οι οποίοι, μάλιστα, είδαν το μεγάλο άγαλμα Κόρης που έστεκε μονάχο στο ελευσινιακό τοπίο και θέλησαν να το πάρουν, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν.

Αργότερα, το άγαλμα αυτό το βλέπουμε στα σχέδια του Βρετανού George Wheler, ο οποίος το 1676 επισκέφθηκε την περιοχή του Ιερού. Ο ίδιος περιγράφει και απεικονίζει την εγκαταλελειμμένη και έρημη περιοχή γύρω από αυτό.

Το 1801 ένας άλλος Βρετανός περιηγητής, ο E. D. Clarke, φτάνει στην Ελευσίνα και αποφασίζει να πάρει μαζί του το άγαλμα της Κόρης.

Πρόκειται για τη μία από τις δύο κολοσσικές Καρυάτιδες που κοσμούσαν τα Μικρά Προπύλαια των ρωμαϊκών χρόνων. Ήταν τρεις φορές περίπου το μέγεθος του ανθρώπου, σωζόταν μέχρι τη μέση, είχε το πρόσωπο φθαρμένο από τις λεηλασίες κι έφερε επάνω στο κεφάλι ένα κυλινδρικό κουτί, μια «κίστη», διακοσμημένη με στάχυα, ρόδακες και τελετουργικά αγγεία, τους λεγόμενους «κέρνους» - βλ. Αρρηφόρες.

Για τους χωρικούς της Ελευσίνας ήταν η «αγία Δήμητρα» που προστάτευε τη γη τους και τους έδινε καλή σοδειά. - Για την τροπή της θεάς Δήμητρας σε αγία Δήμητρα, κ.ά. επιβιώσεις βλ. Γ. Λεκάκης "Τάματα και αναθήματα".

Τελικά τα κατάφερε και το έκλεψε. Στον δρόμο της επιστροφής, σ’ ένα παράξενο παιχνίδι της τύχης, το πλοίο, στο οποίο ήταν φορτωμένο το άγαλμα, βούλιαξε λίγο έξω από τις ακτές της Αγγλίας.

Το άγαλμα ανασύρθηκε και την 1η Ιουλίου 1803 τοποθετήθηκε στο πιο προβεβλημένο σημείο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στο Μουσείο Fitzwilliam του Cambridge, ενώ η «αδελφή» της (δεύτερη Καρυάτιδα) εκτίθεται έως και σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας.

ΠΗΓΗ: ΕΦΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.3.2022.


περιηγητες κλοπη Καρυατιδα της Ελευσινος επαναπατρισμος Ελευσινα ελευσις παρακμη αναγκαστικο κλεισιμο αρχαιο Ιερο διαταγμα βυζαντινοι αυτοκρατορες βυζαντινα χρονια κατοικηση φραγκικος πυργος 1953 αρχαιολογικος χωρος Φραγκοι Βενετοι μεγαλο αγαλμα Κορης κορη ελευσινιακο τοπιο σχεδιο αρχαιοκαπηλια Βρετανος γουιλερ Wheler, 1676 17ος αιωνας μχ Ιερον απεικονιση ερημη 19ος 1801 Βρετανια γαλλια βενετια περιηγητης, κλαρκ Clarke, κολοσσικη Καρυατις Μικρα Προπυλαια ρωμαικα προσωπο λεηλασια κεφαλι κυλινδρικο κουτι, κιστη διακοσμηση σταχυ, ροδακας τελετουργικο αγγειο κερνος χωρικος Ελευσινας θεα αγια Δημητρα προστατις γη καλη σοδεια καληοσοδεια πλοιο, ναυαγιο Αγγλια 1η 1 Ιουλιου 1803 ιουλιος Δημοσια Βιβλιοθηκη Μουσειο Fitzwilliam φιτζγουιλιαμ καιμπριτζ Cambridge, αδελφη Αρχαιολογικο Μουσειο Ελευσινας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ