Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ ΧΙΟΥ - της Μαρίας Αν. Βέργου

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ ΧΙΟΥ

Της Μαρίας Αν. Βέργου


Ο δικός μας Βροντάδος είναι ο Βροντάδος των παιδικών μας χρόνων, των νεανικών μας σκιρτημάτων, της Θύμησης και της Μνήμης, ο Βροντάδος της θάλασσας και της αρμύρας, του ανέμου και του μελτεμιού, της πέτρας και του βράχου, του αστερόεντος ουρανού.

Η Δασκαλόπετρα, η πέτρα του δάσκαλου (Ομήρου).

Για μας που ξενυχτήσαμε στα βότσαλα της Δασκαλόπετρας περιπλανώμενοι στον έναστρο ουρανό, παρέα με τα πεφταστέρια, περιμένοντας την Ηώ και την Ανατολή του Ήλιου από την Ιερή Γη της Ιωνίας, ο Βροντάδος είναι Νοσταλγία και Ψυχική Ανάταση, Νοητικό Ταξίδι και Πνευματική Αναζήτηση, πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων, αισθήσεων και συναισθημάτων.
Ο ήλιος ανατέλλει από την ιερά γη της Ιωνίας...

Για μας που περάσαμε τα καλοκαιρινά μας πρωινά και τα σούρουπα στον Αφανή Ναύτη και στην πέτρα του Ομήρου, με την αρμύρα της θάλασσας και τους στίχους του Ομήρου στα χείλη, ο δικός μας Βροντάδος χάραξε στην Ψυχή μας τον Νόστο της επιστροφής.

Στον δικό μας Βρονταδο επιστρέφουμε πάντα με το Σώμα, τον Νου, την Ψυχή και το Πνεύμα. Έτσι εξηγείται που οι Βρονταδούσοι, όπου κι αν είμαστε, πάντα σκεφτόμαστε, πάντα μιλάμε για τον τόπο μας, πάντα επιστρέφουμε. Είναι αυτό το κάτι, το ακατανίκητο βίωμα, που μας συνδέει με τον τόπο αυτόν.

Εδώ, στα νάματα αυτής της γης, συνδεόμαστε με τη βαθύτερη ουσία μας. Εδώ η μνήμη, με ασυγκράτητη ορμή, επαναφέρει όλες τις συνδέσεις και τότε μόνο είμαστε ολόκληροι.

Ο δικός μας Βροντάδος, ο Βροντάδος του σήμερα, του αέναου παρόντος, που εξελίσσεται δυναμικά σε εστία Γνώσης, Δύναμης και Φωτός, μετονομάστηκε σε Ομηρούπολη, με τον Θείο Όμηρο να ονοματίζει και να νοηματοδοτεί τον χαρακτήρα και τον προορισμό αυτού του τόπου.

Κι αν δεν είναι εξακριβωμένη η καταγωγή του Ομήρου, έτι σπουδαιότερον είναι, ότι ο Όμηρος, ο μεγαλύτερος ποιητής όλων των εποχών, που τα έργα του, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του BBC, τοποθετούνται στην πρώτη δεκάδα των έργων που έχουν επηρεάσει την παγκόσμια διανόηση και διαμόρφωσαν τον Κόσμο και τον Ανθρώπινο Πολιτισμό, με πρώτη την Οδύσσεια και δέκατη την Ιλιάδα[1],

αυτόν εδώ τον τόπο επέλεξε για να ιδρύσει τη Σχολή του και σύζυγο από αυτόν εδώ τον τόπο διάλεξε[2], και οι Ομηρίδες, ομάδα Ραψωδών με απ’ευθείας καταγωγή από τον Όμηρο και με κληρονομικό δικαίωμα να διατηρούν, να διδάσκουν και να ψάλλουν τα έπη του Ομήρου στις κοινές των Ελλήνων συνελεύσεις, σε αυτόν τον τόπο έζησαν και από αυτόν τον τόπο διέδωσαν τα έπη.

Κατά τον σοφό, Χίο κι αυτόν, διδάσκαλο του Γένους Αδαμάντιο Κοραή, κατά τον οποίον «Αλλ’ εάν η Χίος δεν γέννησε τον Όμηρον, αυτή χωρίς αμφιβολίαν εχρημάτισε η θετή του πατρίς, επειδή εις αυτή εύρηκε φιλοφρονεστέραν υποδοχήν, και εις αυτήν παρά εις καμμίαν άλλην επρόκρινε να διατρίψη τον βίον του» (Χιακής Αρχαιολογίας Ύλη, λήμμα Όμηρος).

Κι αυτός ο τόπος τον αγκάλιασε και τον έκανε δικό του, κι οι κάτοικοι αυτού του τόπου τον λογίζουν συγγενή και συμπατριώτη τους. Είναι συγκινητική η προσφώνηση του Χιώτη ιερέα στον «Παπατρέχα» που καταθέτει τον οβολόν του «διά να τυπωθή του συμπατριώτη ημών Ομήρου η ποίησις» - ΔΕΙΤΕ βιντεορεπορτάζ του Γ. Λεκάκη "Ο ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ, Ο ΟΜΗΡΟΣ, Ο ΚΟΡΑΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΟΒΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΙΣΣΟΥ ΧΙΟΥ", ΕΔΩ.

ενώ στο Πιτυός «του δασκάλου οι ελιές» μαρτυρούν ακόμη την διατήρηση της σύνδεσης με τον σπουδαίο Ποιητή. Ο Κοραής μάλιστα εξέδωσε το 1811, στο Παρίσι την «Βολισσία Έκδοση της Ιλιάδος», η οποία κοσμεί την Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής».

Η ίδρυση Ομηρικού Πάρκου και Κέντρου Ομηρικών Σπουδών στην Ομηρούπολη, που διαφημίστηκε από τους Περιηγητές, και όπου και σήμερα πνευματικοί άνθρωποι συρρέουν, συνιστά όραμα και αποτύπωση στο παρόν της διαχρονικής πνευματικής παρουσίας αυτού του τόπου στο παγκόσμιο στερέωμα.

Τον Όμηρο, τον ταξιδευτή, ναύτες τον έφεραν σε αυτήν εδώ την ακρογιαλιά της Δασκαλόπετρας, από την απέναντι ακτή της Ιωνίας, όπου μέχρι τότε, περιπλανώμενος, απήγγειλε τα έργα του. Ο Όμηρος, κι ο ήρωάς του, ο Οδυσσέας, συνιστούν διαχρονικά σύμβολα της ανθρώπινης περιπέτειας στη θάλασσα, της μάχης με τα κύματα και τα θεριά.

Έτσι οι διάσημοι Βρονταδούσοι ναυτικοί που κατακλύζουν τους ωκεανούς και τα πελάγη σε όλον τον κόσμο, οπωσδήποτε σηματοδοτούν με τον τρόπο αυτόν τον Όμηρο και τον Οδυσσέα που βρίσκεται μέσα τους.

Σύγχρονοι Οδυσσείς είναι κι οι περίφημοι Βρονταδούσοι επιστήμονες, όπως ο Σταμάτης Κριμιζής, ταξιδευτής του διαστήματος, που χάρι σ’αυτόν ονομάστηκε «Χίος» ένας από τους κρατήρες του αστεροειδούς «Έρως». Κι έτσι η Χιος μας καταστερίστηκε και ταξειδεύει στο διάστημα. - ΔΕΙΤΕ σχετικό βιντεορεπορτάζ του Γ. Λεκάκη, με τον Στ. Κριμιζή "ΧΙΟΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!!! "ΨΥΧΗ" ΚΑΙ "ΧΙΟΣ" ΟΙ ΚΡΑΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΟΥΣ "ΕΡΩΣ" ΕΔΩ.

Είναι συγκλονιστική η πολυσχιδής παρουσία του τόπου αυτού, όπου η δύναμη της ναυτοσύνης κι η δύναμη του πνεύματος συμπλέκονται αρμονικά σε ένα πρωτοφανές αμάλγαμα.

Και σήμερα εμείς, ως φυσικοί κληρονόμοι, καλούμαστε, στο δικό μας ταξίδι προς την Ιθάκη, να αποτυπώσουμε στον συγκλονιστικό αυτόν τόπο, τη δημιουργική μας παρουσία, με γενναιότητα και με «σκέψη υψηλή» και «εκλεκτή συγκίνηση», κατά τη ρήση του Καβάφη.

 

«..Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,

τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,

τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,

αν μέν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή

συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,

τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,

αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,

αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου…»

Κ.Π. Καβάφης, Ιθάκη

 

«…Τριποδίσματα ωραίων αλόγων θα με βοηθήσουν

Να πω την προσευχή μου πριν να κοιμηθώ

Στην ψάθα -όπως γεννήθηκα- με λίγες πιτσιλάδες

Ήλιου στο μέτωπο και την αρχαία καρδιά

Που ξέρει όλον τον Όμηρο γι 'αυτό και αντέχει ακόμη…»

Οδ. Ελύτης, Μικρός Ναυτίλος

 

 «Λαμπόμορφη γη της Ιωνίας

Με της ματιάς την αστραπή

Περιπλανιέμαι πάλι σε μυστικά περάσματα

και σε αστεροειδείς

που καθρεφτίζονται

στην διαύγεια

της εναλλασσόμενης Ιστορίας σου.

Η Μοίρα που με γέλασε

αναποδογύρισε

των αιώνων τους λυγμούς και τα χτυποκάρδια…

Τώρα πάνω στο γύρισμα του καιρού

Μόνη η σκέψη γέφυρες στήνει

Για την πολύποθη επανασύνδεση…

Μαρία Α. Βέργου, Ιωνία

 

 «Και μετά από αυτά

το ταξείδι συνεχίζεται

προς άγνωστη κατεύθυνση...

ένα ταξείδι λίγο διαφορετικό από τ' άλλα

γιατί τώρα δεν ανήκεις μόνο στον εαυτό σου

ανήκεις στον στόχο...

κι αν ήσουν από πάντα ταγμένος στον αγώνα

τώρα που το συνειδητοποίησες

δεν δικαιούσαι να επικαλεσθείς άγνοια...

γύρω σου βόλια,

φωτιά,

αντάρα κι ανεμοθύελλα,

κι εσύ γελάς...

ντυμένη τον Όμηρο

και με το βλέμμα στον Σείριο

σημαδεύεις τον στόχο...

Μαρία Α. Βέργου, Με το βλέμμα στον Σείριο.

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.10.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] ΠΗΓΗ: BBC.

[2] Ηρόδοτος ο Αλικαρνασσεύς «Περί της Ομήρου γενέσιος και βιοτής».


ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ ΧΙΟΥ Βεργου Δασκαλοπετρα Ιωνια μνημειο Αφανη Ναυτη Αφανης Ναυτης πετρα του Ομηρου, Ομηρος Βρονταδουσοι, Ομηρουπολη, ομηρουπολις καταγωγη ποιητης εργα παγκοσμια διανοηση Ανθρωπινος Πολιτισμος Οδυσσεια ιλιας Ιλιαδα Σχολη Ομηριδες, ομαδα Ραψωδοι κληρονομικο δικαιωμα επη κοινη Ελληνων συνελευση επος Ραψωδος Χιος διδασκαλος του Γενους Κοραης θετη πατρις, φιλοφρονηση Χιακη Αρχαιολογια υλη Χιακης Αρχαιολογιας Χιωτης ιερεας Παπατρεχας οβολος ποιησις Πιτυος χιου δασκαλου οι ελιες 1811, Παρισι Βολισσια εκδοση της Ιλιαδος Δημοσια Κεντρικη Ιστορικη Βιβλιοθηκη Ομηρικο Παρκο Κεντρο Ομηρικων Σπουδων Περιηγητες, Οδυσσεας, συμβολο ανθρωπινη περιπετεια θαλασσα, ναυτικοι Κριμιζης, διαστημα κρατηρας αστεροειδης ερως ναυτοσυνη Ηροδοτος ο Αλικαρνασσευς Περι της Ομηρου γενεσιος και βιοτης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ