ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ, που φορούσαν παπούτσια, πριν 130.000 χρόνια στο σπήλαιο Θεόπετρας Καλαμπάκας Τρικκάλων, στην Θεσσαλία!

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ,
που φορούσαν παπούτσια,
130.000 χρόνων
στο σπήλαιο Θεόπετρας
Καλαμπάκας Τρικκάλων,
στην Θεσσαλία!

Τα αποτυπώματα ανθρώπινων πελμάτων, που βρέθηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας, αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα της περιόδου στον ελλαδικό χώρο, ενώ η σπανιότητά τους εκτείνεται στην πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Το αργιλικό στρώμα στο οποίο αποτυπώθηκαν, χρονολογείται στα 115.000 - 130.000 χρόνια πριν, καθιστώντας τα ως τα δεύτερα αρχαιότερα αποτυπώματα της ηπείρου μας!

Από τις μελέτες που έγιναν σε αυτά προκύπτει ότι πιθανότατα πρόκειται για τα ίχνη που άφησαν πίσω τους δύο παιδιά, των οποίων το ύψος δεν θα ξεπερνούσε το 1 μ. Τα ίχνη δημιουργήθηκαν, όταν τα παιδιά πάτησαν σε νωπό αργιλικό στρώμα (σαν πηχτή λάσπη), με αποτέλεσμα να βυθιστούν τα πέλματά τους αφήνοντας πίσω ένα καλοσχηματισμένο αποτύπωμα.

Στην συνέχεια μια κοντινή εστία φωτιάς στέγνωσε το αργιλικό στρώμα στερεοποιώντας τα «καλούπια» των πελμάτων.

Κατά την διάρκεια των ανασκαφικών ερευνών η διαφορά στην υφή και στο χρώμα των στρωμάτων, αλλά και η παρατηρητικότητα της ανασκαφικής ομάδας, έφεραν στο φως αυτό το σπουδαίο εύρημα!

Το εύρημα είναι σπανιότατο και για έναν επί πλέον λόγο: Φαίνεται ότι ο άνθρωπος εκείνης της Μεσολιθικής Εποχής δεν κυκλοφορούσε ξυπόλητος, με γυμνά πόδια, αλλά τα είχε καλυμμένα με… παπούτσια!(*) - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Τα 105 είδη αρχαίων υποδημάτων των Ελλήνων".

ΠΗΓΗ: ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ. Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.8.2016.

(*) ΠΗΓΗ: Ο προϊστάμενος του γραφείου Βορείου Ελλάδος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, Φώτης Γεωργιάδης στο «Έθνος της Κυριακής», και Τρίκκη Πρες, 18.5.2020: «Η αποκάλυψη στο σπήλαιο της Θεόπετρας – Με ανθρώπινα ίχνη 130.000 χρόνων».

 

Αρχαια ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ, 130.000 χρονια πριν σπηλαιο Θεοπετρας Καλαμπακας Τρικκαλων, Θεσσαλια Θεοπετρα Καλαμπακα Τρικαλων, Θεσσαλιας τρικαλα τρικκαλα αποτυπωμα ανθρωπινο πελμα σπουδαιοτερα ευρηματα ελλαδα σπανιο ευρωπη αργιλικο στρωμα 115.000 120.000 αρχαιοτερο αποτυπωμα ιχνη ιχνος παιδι αργιλος λασπη πελμα φωτια καλουπι ανασκαφη υφη χρωμα ανασκαφες ευρημα ανθρωπος Μεσολιθικη Εποχη ξυπολητος, ποδια, ποδι παπουτσια! Εφορεια Παλαιοανθρωπολογιας Σπηλαιολογιας, Γεωργιαδης ανθρωπινα αρχαιοτερα υποδηματα υποδημα παπουτσι παλαιολιθικη ΠΑΤΗΜΑΣΙΑ ΠΑΤΗΜΑΣΙΕΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ