(*) Ο Αρχέστρατος ήταν αρχαίος Έλλην ποιητής στην Γέλα ή τις Συρακούσες της Σικελίας, όπου και έζησε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Θεωρείται ο πατέρας της γαστρονομίας – αν και ο διδάσκαλός του Τερψίων, έγραψε πρώτος «Γαστρολογία», για να πει στους μαθητές του τι να αποφεύγουν. Το πιο γνωστό του έργο είναι η «Ηδυπάθεια» ή «Γαστρονομία». Ήταν σε ποιητικό εξάμετρο και διασώζεται εξ ολοκλήρου (σε 62 τμήματα - 300 στίχοι) στο κείμενο των «Δειπνοσοφιστών» του Αθήναιου (2ος αιώνας μ.Χ.), όπως το αποδελτιοποίησε ο ο λεξικογράφος Πάμφιλος ο Αλεξανδρινός. Μεταφράστηκε και στα λατινικά τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον Έννιο.
Επισκέφτηκε πολλά μέρη από την Μεσόγειο, έως την Μαιώτιδα Λίμνη
(!), «με σχολαστικότητα για να βρει το καλύτερο φαγητό και ποτό»!
Γι’ αυτό λέγεται πως το έργο του είναι «το πρώτο γαστρονομικό ταξείδι
σε όλο τον κόσμο»!
Περιείχε πληροφορίες για διάφορους γαστρονομικούς κανόνες(**) ακόμη και
την διακόσμηση ενός εορταστικού τραπεζιού! Αφιερώθηκε εκτενώς στα ψάρια. Αναφέρεται
στις καλύτερες στιγμές για να τα αλιεύσει κανείς, τον πιο νόστιμο τρόπο για να
προετοιμάσει τα καλύτερα μέρη τους, κλπ. Σύμφωνα με τον Αρχήστρατο, το καλύτερο
κρασί είχε τότε η Λέσβος!
ΠΗΓΗ: Έκθεση ΣΕΙΡΗΝΙΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ, Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.10.2023.
(**) Οι χρυσοί κανόνες της γαστρονομικής τέχνης, κατά Αρχέστρατο:
- Αγνά υλικά για την παρασκευή φαγητού.
- Αρμονικοί συνδυασμοί των υλικών.
- Όχι στις βαρειές σάλτσες και στα καυτερά υλικά τα οποία καλύπτουν τις γεύσεις.
- Ελαφρές σάλτσες για μεγαλύτερη απόλαυση του ουρανίσκου.
- Καρυκεύματα με μέτρο έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία των γεύσεων και να αναδεικνύονται τα αρώματα του φαγητού.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- P. Brandt «Parodorum epicorum Graecorum et Archestrati reliquiae (= Corpusculum poesis epicae Graecae ludibundae» εκδ. Teubner, Λειψία 1888.
- W. Ribbeck «Archestrati Syracusii Sive Gelensis Quae Feruntur Apud Athenaeum Reliquiae», εκδ. Gustav Langenscheidt, Βερολίνο, 1877. Επανέκδ. εκδ. Kessinger, 2009.
- J. Wilkins, S. Hill «Archestratus: The
life of luxury», εκδ. Totnes, Prospect Books, 1994.
- Alb. Rapp «The Father of Western Gastronomy», στο The Classical Journal, vol. 51, αρ. 1, σελ. 43-48, Οκτ., 1955.
- «Ορισμός της γαστρονομίας - Ακαδημία κρητικής γαστρονομίας και
πολιτισμού».
- Getty Museum «At the Sicilian Table:
Culinary Pleasures of Ancient Sicily», 2013.
- Γ. Λεκάκης "Λεξικό των παραδόσεων των λαών του κόσμου".
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook