Η γιορτή της αγίας Βαρβάρας στην Ελευσίνα στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος

Η γιορτή της αγίας Βαρβάρας
στην Ελευσίνα
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
της Ελλάδος

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με ιδιαίτερα χαρά, ανακοινώνει την εγγραφή 21 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως και την επικαιροποίηση δύο εγγεγραμμένων, το 2013, στο Εθνικό Ευρετήριο. Το ΥΠΠΟ μέσω της καθ' ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Τα Δελτία για τα 21 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υποβλήθηκαν το 2021. Έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και, φυσικά, τις ίδιες τις κοινότητες των  φορέων:

Ανάμεσά τους:

Η Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στην Ελευσίνα

Το έθιμο της αγίας Βαρβάρας επιτελείται ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκεμβρίου, στην Ελευσίνα από τις γυναίκες-μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών(*) και της κοινότητας των Μικρασιατών(*) της Ελευσίνας. Το απόγευμα ο ιερέας ευλογεί τα παρασκευάσματα του εθίμου (λουκουμάδες, τηγανίτες και κρέμα με στάρι και ξηρούς καρπούς) για να έχουν την ευλογία της Αγίας Βαρβάρας (προστατεύει τα παιδιά από τις ασθένειες) και για καλή σοδειά. Κατόπιν, οι γυναίκες της κοινότητας μοιράζουν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς, σε όλους όσοι παρακολουθούν την τελετή και φυλάσσουν ένα μέρος της, για να το προσφέρουν σε εκείνους που, ενώ ήθελαν να παρευρεθούν, προβλήματα υγείας δεν τους το επέτρεψαν.

Το έθιμο κρατάει από την αρχαία Ελλάδα, όπως ακριβώς τότε, την ίδια εποχή, έκαναν προσφορές στην αρχαία θεά Ενοδία ή Τριοδίτιδα[1] Εκάτη, η οποία λατρευόταν ιδιαιτέρως στην Μικρά Ασία(*).

ΠΗΓΗΥΠΠΟΑ, Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». Γ. Λεκάκης «Τάματα και Αναθήματα»ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.7.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Τριοδίτιδα = αυτή που μένει σε τρεις οδούς, στα τρίστρατα.

Η τριοδίτιδα θεότητα πέρασε και στην μυθολογία των σλάβων. Πρόκειται για την τρικέφαλη Τρίγκλαβ (< τρία + γκλάβα = τρία κεφάλια), η οποία ήταν σημαντική θεότητα στους Πολάβους, με πολλούς ναούς, εικόνες και αγάλματα δικά της που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές.


γιορτη αγιας Βαρβαρας Ελευσινα αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια Ελλαδος εορτη αγια Βαρβαρα Ελευσις εθιμο ανημερα 4 Δεκεμβριου, δεκεμβριος γυναικα Συλλογος Μικρασιατων κοινοτητα Μικρασιατες Ελευσινας ιερεας ευλογια παρασκευασματα εθιμα λουκουμας, τηγανιτα κρεμα σταρι ξηροι καρποι προστατις παιδι ασθενεια καλη σοδεια γυναικες προσφορα τελετη προβληματα υγειας υγεια αρχαια Ελλαδα, προσφορες θεα Ενοδια Τριοδιτιδα Εκατη, λατρεια Μικρα Ασια Τριοδιτις τρεις οδοι οδος τριστρατο τρια 3 θεοτητα μυθολογια σλαβοι σλαβικη τρικεφαλη Τριγκλαβ γκλαβα κεφαλια κεφαλι Πολαβοι ναος, εικονα αγαλμα ανασκαφες ανασκαφη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ