ΤΡΑΓΙΚΟ: Σε Έβρο και Ροδόπη έχουν καταγραφεί 563 περιστατικά πρόσκρουσης πτηνών στις ανεμογεννήτριες!

Σε Έβρο και Ροδόπη
έχουν καταγραφεί
563 περιστατικά πρόσκρουσης
πτηνών
στις ανεμογεννήτριες!

Έως σήμερα, στον Έβρο και την Ροδόπη έχουν καταγραφεί 563 περιστατικά πρόσκρουσης πτηνών και νυχτερίδων στις ανεμογεννήτριες στις Π.Ε. Έβρου και Ροδόπης.

Από αυτά:

            • 35 είναι αρπακτικά πουλιά (16 γύπες)

            • 198 είναι πουλιά άλλων ειδών

            • 330 είναι νυχτερίδες

Φωτ.: Δ. Βασιλάκης - WWF Ελλάς.
Δεδομένης της δυσκολίας εντοπισμού των θυμάτων όταν αυτά πέφτουν σε μεγάλη απόσταση από τις ανεμογεννήτριες ή σε περιοχές με πυκνή βλάστηση, στην πραγματικότητα τα θύματα είναι ακόμη περισσότερα. Επί πλέον της θανάτωσης των πουλιών λόγω πρόσκρουσης, οι ανεμογεννήτριες επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις (είτε μεμονωμένα είτε σωρευτικά) και σε άλλα προστατευόμενα είδη (π.χ. νυχτερίδες) και οικοτόπους.

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι σαφώς μεγαλύτερος από τα καταγεγραμμένα, αφού όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη (δορυφορικοί πομποί και έρευνες), σε πολλές περιπτώσεις τα πουλιά μετά την πρόσκρουση πέφτουν σε μεγάλη απόσταση από τις ανεμογεννήτριες, ή σε περιοχές με πυκνή βλάστηση, ή τραυματίζονται και έως ότου πεθάνουν μετακινούμενα στο έδαφος και απομακρύνονται από τις ανεμογεννήτριες ή καταναλώνονται από θηλαστικά στο μεσοδιάστημα των ερευνών.

Σημειώνεται ότι τρία αρπακτικά πουλιά (ένας μαυρόγυπας, ένας γερακαετός και ένας σφηκιάρης) προσέκρουσαν σε ανεμογεννήτριες που είχαν εγκατεστημένο αυτοματοποιημένο σύστημα αποτροπής προσκρούσεων και ενώ το σύστημα εντόπισε μέσω των καμερών την προσέγγιση των πουλιών, οι ανεμογεννήτριες δεν κατάφεραν να σταματήσουν εγκαίρως με αποτέλεσμα τα πουλιά να προσκρούσουν σε αυτές. Τα περιστατικά πρόσκρουσης σε ανεμογεννήτριες που είχαν εγκατεστημένο αυτοματοποιημένο σύστημα για την αποτροπή πρόσκρουσης, καθώς και άλλα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό καταδεικνύουν πως τα συστήματα αυτά δεν είναι πλήρως αποτελεσματικά και ως εκ τούτου δεν μπορούν να διασφαλίσουν τον μετριασμό των επιπτώσεων στα προστατευόμενα είδη.

ΠΗΓΗ: Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδος – Λευτ. Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης | e.kapsalis@spbt.gr, τηλ: 2554032210 και Γ. Αλεξοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Τύπου της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας | τηλ. 210 8228704 & 210 8227937, εσωτ. 117 | galexopoulou@ornithologiki.gr. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.12.2023.

νομος εβρου Ροδοπης προσκρουση πτηνο ανεμογεννητριες θρακη εβρος Ροδοπη προσκρουση πτηνων ανεμογεννητρια πουλι πουλια πουλιων νυχτεριδα ΠΕ αρπακτικα γυπας αρπακτικο νυχτεριδες θυμα θυματα θανατωση προστατευομενα ειδη οικοτοπος τραυματισμος μαυρογυπας, γερακαετος γερακι αετος σφηκιαρης αυτοματοποιημενο συστημα αποτροπης προσκρουσεων προστατευομενο ειδος Ορνιθολογικη Εταιρεια Ελλαδος ελλαδας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ