ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και ΗΜΑΘΙΑ στον ίδιο παράλληλο: Την Ημαθία ονομάτισε ο βασιλιάς της Σαμοθράκης, Ημαθίων - της Β. Μπακάλη

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ της Ημαθίας:
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και ΗΜΑΘΙΑ
στον ίδιο παράλληλο:
Την Ημαθία ονομάτισε
ο βασιλιάς της Σαμοθράκης,
Ημαθίων

Της καθηγήτριας γαλλικής, Βίκυς Μπακάλη

Η ετυμολογία του ονόματος ΗΜΑΘΙΑ είναι ομηρικής προελεύσεως, από την λέξη: «ἄμαθος», που εδώ όμως, άμαθος δεν είναι ο απαίδευτος, αλλά ο αμμώδης.

Η λέξη άμαθος προέρχεται ετυμολογικά από την άμμο, και δηλώνει το αμμώδες έδαφος της πεδιάδας, ενώ αντιθέτως για την θαλασσινή άμμο υπάρχει η λέξη ψάμαθος. - Ψαμάθη ήταν μία από τις 50 Νηρηίδες και «προστάτιδα» τής άμμου τής θαλάσσης].

Στον Όμηρο, ἠμαθόεις (αρσ.), ἠμαθόεσσα (θηλ.), ἠμαθόεν (ουδέτερο), είναι ο αμμώδης.

Δηλαδή ΗΜΑΘΙΑ είναι η παράκτια, αμμώδης και βαλτώδης γη, γύρω από τον ποταμό Αξιό, που διαρρέει την περιοχή. Εκεί βρίσκονται τρία ποτάμια:

- ο Λύδιος (νυν Λουδίας),

- ο Αλιάκμων

και

- ο Αξιός.

Αλλά ιστορικώς είναι η περιοχή μεταξύ των ποταμών Αλιάκμονος και Αξιού. Για τούτο και το έδαφός της εκεί, είναι έντονα αμμώδες.


Κατά την Μυθολογία, η Ημαθία επήρε το όνομά της:

- Από τον βασιλιά της Σαμοθράκης, Ημαθίωνα, ο οποίος ήταν γιός τού Δία και της Πλειάδος Ηλέκτρας, αδελφός του Ιασίωνος, του Ηετίωνος και του Δαρδάνου. Ο Ημαθίων, όταν ο Δάρδανος έφυγε για την Τροία, απέμεινε μόνος βασιλιάς και καθόριζε αυτός τα Καβείρια Μυστήρια… - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης «Σαμοθράκη, Ιερά νήσος», εκδ. Ερωδιός.

..........................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Επί ημερών Ημαθίωνος Σαμοθράκης έγινε η εκστρατεία του Διονύσου στην Ινδία, και ο Ημαθίων συνέβαλε με στρατό.
Από την έλευση των Δαρδανιδών στην Τροία, έμεινε το όνομα Ημαθίων και εκεί. Έτσι έχουμε με το όνομα αυτό και έναν Τρώα πρίγκηπα, πατέρα του Ατυμνίου, από την Ναϊάδα Πηγασίδα, κόρη του Γρανικού.
- Είτε, με λιγότερες πιθανότητες, από τον υιό του Τιθωνού και της θεάς Ηούς, αδελφού του Μέμνονος, βασιλέως των Αιθιόπων. Τον εσκότωσε ο Ηρακλής, στον δρόμο του προς τον άθλο του για τα χρυσά μήλα του κήπου των Εσπερίδων. Ήταν βασιλεύς της πόλεως Λύγκου Βοιωτίας, - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Οι 88 πόλεις της αρχαίας Βοιωτίας" - η οποία ονομαζόταν παλαιότερα Πιερία, από τους Θράκες Πίερες. Η ιστορία αυτή μας μαρτυρά την έλευση των Βοιωτών στην Ανατολική Αφρική, απόρροια της οποίας ήταν η ίδρυση της πόλεως των Θηβών Αιγύπτου. Ήταν πατέρας του Αερόπου και του Ρώμου, ιδρυτού της Ρώμης(*)!..
Από την εγκατάσταση των Βοιωτών στην Αφρική, έμεινε και το όνομα Ημαθίων εκεί. Το συναντάμε σε θεοσεβή και δίκαιο γέροντα, παρόντα στους γάμους του Κηφέως. Τότε, όταν ο Φινέας θέλησε να αρπάξει την νύφη Ανδρομέδα, ο Ημαθίων, προσπάθησε με λόγους παραινετικούς να σταματήσει την απαγωγή. Αλλά ο Χρόμις του έκοψε το κεφάλι.

Η Μακεδονία, παλαιότερα ονομαζόταν Ημαθία, άρα προ Μακεδνού - βλ. Ησίοδος "Θεογονία", 984.

Υπάρχει και άλλος Ημαθίων, ένας από τους συντρόφους του Αινεία στην Ιταλία(*). Εσκοτώθη από τον Λίγηρα, σύμμαχο του Τύρνου, αντιπάλου του Αινεία - βλ. "Αινειάς".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτεύουσα της Ημαθίας, ΒΕΡΡΟΙΑ (< Φέρροια = η φέρουσα ροή), ευρίσκεται στον 40,5ό παράλληλο [40.50718965650962, 22.226575620935325], όπως και η ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΙΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ [40.50405714264275, 25.538953475922188] και φυσικά όλη η ιερή νήσος...

Οπότε η σχέσις Ημαθίωνος Σαμοθράκης προκρίνεται του Ημαθίωνος Βοιωτίας.

Πού, λοιπόν, ετελούντο τα Καβείρια Μυστήρια στην Ημαθία; - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

..........................................................

ΠΗΓΗΓ. Λεκάκης «Σαμοθράκη, Ιερά νήσος», εκδ. Ερωδιός. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος Περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.12.2023.

            - Νόννος "Διονυσιακα" 3.124.

            - Οβίδιος "Μεταμορφωσεις". 5.97

            - Κόιντος Σμυρναίος 3.300 - 302.

            - Βιργιλιος "Αιν." 9.571.

            - Grimal P. "The Dictionary of Classical Mythology".

            - Parada C. "Genealogical Guide to Greek Mythology" στο Studies in Mediterranean Archaeology, αρ. 107 εκδ. Coronet Books.



ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΗΜΑΘΙΑ 40ος 40,5 40,5ος παραλληλος γεωγραφικο πλατος ονομα βασιλιας της Σαμοθρακης, Ημαθιων Μπακαλη ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ Ημαθιας αμμωδης τοπος βασιλευς Ημαθιωνας ομηρος λεξη αμαθος λεξις ετυμολογικα αμμος, αμμωδες εδαφος πεδιαδα θαλασσινη αμμος ψαμαθος Ψαμαθη 50 πενηντα Νηρηιδες προστατιδα προστατις θαλασσας θαλασσης ημαθοεις ημαθοεσσα ημαθοεν παρακτια, βαλτωδης γη, βαλτος ελος ποταμος Αξιος περιοχη τρια ποταμια τρεις ποταμοι Λυδιος Λουδιας Αλιακμων ποταμι Αλιακμονας ελληνικη Μυθολογια, Διας ζευς Πλειαδα πλειας Ηλεκτρα Ιασιωνος, ιασιων Ηετιωνας ηετιων Δαρδανος Τροια, Καβειρια Μυστηρια πρωτευουσα βεροια ΒΕΡΡΟΙΑ, ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΙΣ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ιερη νησος θρακης θρακη Καβειροι ροη φερροια φεροια Δαρδανιδες Τροια, Τρωας πριγκηπας, πριγκηψ Ατυμνιος, ναιας Ναιαδα Πηγασιδα, πηγασις Γρανικος Τιθωνος θεα Ηω Ηως Μεμνονας, μεμνων βασιλιας Αιθιοπες αιθιοπια Ηρακλης, αθλος χρυσα μηλα κηπος των Εσπεριδων βασιλευς πολις πολη Λυγκος Βοιωτιας, αρχαια Βοιωτια Πιερια Αεροπος Ησιοδος Θεογονια Μακεδνος αρχαιοι Βοιωτοι Ανατολικη Αφρικη ιδρυση Θηβα θηβαι θηβες Αιγυπτου αιγυπτος Θρακες Πιερες θεοσεβης δικαιος γεροντας γερος γαμος γαμοι Κηφεως κηφεα κηφευς κηφεας Φινεας φινευς αρπαγη νυφης νυφη Ανδρομεδα, απαγωγεις απαγωγη Χρομις αποκεφαλισμος εκστρατεια Διονυσου θεος διονυσος Ινδια, στρατος μακεδονικος θρακικος Αινειας Ιταλια λιγηρ Λιγηρας, συμμαχος Τυρνος Αινειας Ρωμος, ιδρυτης Ρωμης ρωμη ιταλιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ