Ο κατακλυσμός της Σαμοθράκης έγινε πριν 14.500 χρόνια… Συνεπώς η κυριαρχούσα άποψη, ότι την Ελληνική Γλώσσα, την έφεραν μαζί τους οι ινδοευρωπαϊκής καταγωγής Έλληνες, που έφθασαν στην Ελλάδα γύρω στο 2000 π.Χ. δεν ισχύει…

Ο κατακλυσμός της Σαμοθράκης
έγινε πριν 14.500 χρόνια…
Συνεπώς η κυριαρχούσα άποψη,
ότι την Ελληνική Γλώσσα,
την έφεραν μαζί τους
οι ινδοευρωπαϊκής καταγωγής Έλληνες,
που έφθασαν στην Ελλάδα
γύρω στο 2000 π.Χ.
δεν ισχύει…

Η ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ για το 3ο βιβλίο "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ - ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΛΑΩΝ", του καθηγητή Ηλία Μαριολάκου, θα γίνει από την ΕΜΑΕΜ, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, 6.30 - 8.30 μ.μ. στον Φιλολογικό Σύλλογο ‘Παρνασσός’ (Αίθουσα ‘Παλαμάς’), στην Πλατεία .Καρύτση, Αθήνα.

Εκτός από τον συγγραφέα, θα προλογίσουν οι καθηγητές:

            - Σ. Πριόβολου, Ομότιμη Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών ΕΚΠΑ.

            - Ε. Λέκκας, Καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

            - Στ. Παπαμαρινόπουλος, Καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της ΕΜΑΕΜ.

Στο τρίτο βιβλίο περιγράφονται οι δραστηριότητες των θεών της τέταρτης γενιάς, σύμφωνα με το γενεαλογικό δένδρο του Ησιόδου και η σχέση τους με το γεωπεριβάλλον, ξεκινώντας από τους θεούς-ποταμούς και τους έξι μεγάλους θεούς και θεές του Ολύμπου. Ακολουθούν οι θεοί των νεώτερων γενεών και τελικά οι διάφοροι ήρωες.

 Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στους ήρωες, προπάτορες των Ελλήνων, όπως και σε άλλους, λιγότερο γνωστούς ή εντελώς αγνοημένους, όπως ο Παλαμήδης και ο Αγχίσης, καθώς και σε πολλούς, που, μέσω των δραστηριοτήτων τους, αποδεικνύεται η καθοριστική συμβολή των προϊστορικών Ελλήνων, στη διαμόρφωση αρχικά του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού και στη συνέχεια του Ευρωπαϊκού και γενικότερα του Δυτικού.

 Στο βιβλίο καταβλήθηκε προσπάθεια να δοθεί απάντηση στα ερωτήματα, που σχετίζονται με την γένεση των θεών και συγκεκριμένα με το «πότε» και «για ποιους λόγους» δημιουργήθηκαν οι συγκεκριμένες γενεές των θεών, συνδέοντάς τες με τις καθοριστικής σημασίας κλιματικές μεταβολές και τις συγκλονιστικές επιπτώσεις, στην γεωπεριβαλλοντική εξέλιξη του ευρύτερου Αιγαιακού χώρου, κατά τα τελευταία 18.000 χρόνια, που είναι, στις λεπτομέρειές της, μοναδική σε ολόκληρο τον πλανήτη.

 Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στις θεογονίες των διαφόρων λαών, που κατοικούσαν γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο, (Σουμέριοι, Βαβυλώνιοι, Χετταίοι, Αιγύπτιοι, Ισραηλίτες) και ανέπτυξαν και αυτοί, σημαντικούς πολιτισμούς, κατά την προϊστορική κυρίως εποχή.

ΟΜΙΛΙΑ: «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. ΜΙΑ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ».

Ομιλητής: Ηλίας Μαριολάκος, ομ. καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Περίληψη ομιλίας:

Η γενικότερη εντύπωση, που επικρατεί στον κόσμο, είναι, ότι η Ελληνική Μυθολογία, είναι φανταστικές ιστορίες , δημιούργημα των ευφάνταστων αρχαίων Ελλήνων.

 Η Γεωμυθολογική έρευνα όμως, των τελευταίων ετών, απέδειξε, ότι πολλοί μύθοι, που συνδέονται με την μεγάλη κλιματική αλλαγή, που παρατηρήθηκε πριν 18.000 χρόνια και συνεχίστηκε μέχρι πριν 6.000 χρόνια και κυρίως με τις επιπτώσεις στο γεωπεριβάλλον του Αιγαιακού και Περιαιγαιακού χώρου, αποδεικνύει, ότι πολλοί μύθοι συνδέονται με φυσικά φαινόμενα, που η σύγχρονη Γεωεπιστήμη μπορεί να χρονολογήσει με ικανοποιητική ακρίβεια.

 Αυτό συμβαίνει με τον κατακλυσμό της Σαμοθράκης - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Σαμοθράκη, ιερά νήσος" - που περιγράφεται, από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη (1ος αι.π.Χ.). Τελευταίες έρευνες για πετρέλαια, που διεξήχθησαν σε ιζήματα του Εύξεινου Πόντου, απέδειξαν, ότι ο εν λόγω κατακλυσμός, εξελίχτηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ του 14.500 και 12.500 πριν από σήμερα (π.α.σ.). Επειδή την εποχή αυτή, δεν είχε ακόμα εφευρεθεί η γραφή, ο εν λόγω κατακλυσμός, πρέπει να έφθασε ως «ιστορικό γεγονός», ως προφορική παράδοση. Η διατήρηση όμως, μιας παράδοσης, επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτεί, ως απαραίτητη προϋπόθεση, οι νεώτερες γενιές να μιλούν την ίδια γλώσσα με τις παλαιότερες.

Άρα: Η Ελληνική Γλώσσα, πρέπει να ομιλείται συνεχώς, από το 14.000 π.α.σ., μέχρι τις μέρες μας, χωρίς διακοπή. Συνεπώς, η κυριαρχούσα άποψη, ότι την Ελληνική Γλώσσα, την έφεραν μαζί τους οι Ινδοευρωπαϊκής καταγωγής Έλληνες, που έφθασαν στην Ελλάδα γύρω στο 2000 π.Χ. δεν ισχύει.

ΠΗΓΗ: ΕΜΑΕΜ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.1.2024.

κατακλυσμος δαρδανου δαρδανος Σαμοθρακης πριν 14.500 χρονια αρχαια Ελληνικη Γλωσσα, Ινδοευρωπαιοι αρχαιοι ελληνες, Ελλαδα 2000 πΧ 4.000 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΩΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ ΘΕΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαριολακος Πριοβολου, Λεκκας, Παπαμαρινοπουλος, θεος τεταρτη γενεα γενεαλογικο δενδρο Ησιοδος γεωπεριβαλλον, ποταμιος Ολυμπος ηρωας προπατορες Ελληνων, Παλαμηδης Αγχισης, προιστορια Αρχαιοελληνικος Πολιτισμος Ευρωπαικος δυτικος βιβλιο γενεση κλιματικη μεταβολη επιπτωση γεωπεριβαλλοντικη εξελιξη αιγαιακος χωρς 18.000 μοναδικη θεογονια λαοι Ανατολικη Μεσογειος, Σουμεριοι, Βαβυλωνιοι, Χετταιοι, Αιγυπτιοι, Ισραηλιτες προιστορικη εποχη ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Μυθολογια, φαντασια μυθος αλλαγη 6.000 επιπτωσεις αιγαιο Περιαιγαιακος χωρος μυθοι φυσικα φαινομενα, Γεωεπιστημη χρονολογηση Σαμοθρακη Διοδωρος Σικελιωτης 1ος αιωνας πΧ πετρελαιο ιζημα Ευξεινος Ποντος 14.000 12.500 εφευρεση γραφη ιστορικο γεγονος προφορικη παραδοση

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ