Η Βρετανία επαναπατρίζει κλεμμένα έργα τέχνης από τον αποικιακό στρατό της, στην Γκάνα, αλλά με «μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση» - του Γ. Λεκάκη

Η Βρετανία επαναπατρίζει
κλεμμένα έργα τέχνης
από τον αποικιακό στρατό της,
στην Γκάνα

Του Γιώργου Λεκάκη

Αντικείμενα που «φυλάσσονται» στο Βρετανικό Μουσείο και στο Μουσείο Victoria και Albert θα επαναπατριστούν στην Γκάνα, μετά την σύναψη μιας - δυστυχώς - «μακροπρόθεσμης δανειακής σύμβασης», τρόπο που σιγά-σιγά προσπαθεί να επιβάλλει και να καθιερώσει η Βρετανία και να πείσει την διεθνή κοινή γνώμη, ότι αυτός είναι ο σωστός, ενώ νομιμοποιεί τον κλέφτη!

Πολλά από τα 13 επαναπατριζόμενα χρυσά και ασημένια αντικείμενα, τα οποία κατασκευάσθηκαν από βασιλικούς χρυσοχόους των Asante[1], λεηλατήθηκαν τον 19ο αιώνα κατά την διάρκεια των πολέμων των Άγγλων με τους Ασάντε.

Επιπρόσθετα πολιτιστικά αγαθά «ελήφθησαν» από τους Βρετανούς, ως… αποζημίωση, που απέσπασαν βίαια οι Βρετανοί από τον τοπικό Αφρικανό βασιλιά…

Σημειωτέον, ότι ο Asantehene (ο βασιλιάς των Asante) ήλεγχε τα κοιτάσματα χρυσού της Γκάνας.

Τέλος, άλλα εκ των λεηλατημένων εκ Γκάνας πουλήθηκαν σε δημοπρασία, και ήταν σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε όλον τον κόσμο.

Στο κέντρο του μενταγιόν-σήματος του "ψυχοπλύστη"
- πλυντήριου ιερέα - διακρίνεται πυραμίδα,
στην κορυφή της οποίας υπάρχει σφαίρα.
Ενώ αναφέρεται το θηλυκό πλύστρα, δεν αναφέρεται αρσενικό ανδρός, 
που πλένει κατ' επάγγελμα!
Τα αντικείμενα θα εκτεθούν στο Μουσείο του Παλλατιού Manhyia, στο Κουμάσι, και περιλαμβάνουν ένα μικρό χρυσό στολίδι σε σχήμα σανκούο ή λαούτο-άρπα, ένα στολίδι σε σχήμα αετού, επίμηκες χρυσό στολίδι, με τρεις διακοσμητικές ταινίες, αλλά και ένα χυτό χρυσό σήμα, που φορούσε ο "soul washer" / «αυτός ο ειδικός ιερέας που ήταν επιφορτισμένος με τον καθαρμό της ψυχής» του Asantehene, ως σήμα της υπηρεσίας του, κ.ά.

Τα αντικείμενα που εκτέθηκαν στο V&A στο Λονδίνο είχαν αξιολογηθεί ως «παραδείγματα των λαμπρών τεχνικών χρυσοχοΐας, που εφαρμόζονταν για αιώνες από τους βασιλικούς χρυσοχόους Asante» και χρησίμευσαν ως έμπνευση για Βρετανούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές!

«Αυτά τα στολίδια έχουν νόημα πέρα από την υλική τους αξία. Είναι επενδυμένα με τα πνεύματα των πρώην βασιλιάδων των Asante και η διακόσμησή τους μπορεί να διαβαστεί από όσους γνωρίζουν το οπτικό λεξικό», λένε οι Γκανέζοι.

Τώρα θα εκτεθούν στην Γκάνα, για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια, ως μέρος μιας έκθεσης για τον εορτασμό του Ασημένιου Ιωβηλαίου του 2024 του Βασιλικού Οίκου του Asantehene, Osei Tutu II, καθώς και για τον εορτασμό της λήξης του πολέμου Αγγλο-Ασάντε του 1873-1874.

Η συμφωνία έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων εκκλήσεων προς τα δυτικά μουσεία να δώσουν πίσω κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά – την πολιτιστική κληρονομιά καταπιεσμένων λαών, που λεηλατήθηκαν από τους αποικιακούς στρατούς τον 19ο αιώνα ή εκλάπησαν από ιεραπόστολους ή πρέσβεις.

Τουλάχιστον το 90% της αφρικανικής πολιτιστικής περιουσίας ευρίσκεται σε ευρωπαϊκά μουσεία, σύμφωνα με έκθεση που ανέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμ. Μακρόν, ο οποίος αποφάσισε ότι μεγάλο μέρος τους πρέπει να επιστραφεί.

ΠΗΓΗ: «UK museums to loan looted gold artifacts to Ghana», CNN, 25.1.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.1.2024.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Asante, / Ashanti, λαός των Akan. Το βασίλειο των Ασάντε αρχίζει την δεκαετία του 1670.

Βρετανια επαναπατρισμος κλεμμενα εργα τεχνης αποικιακος στρατος, Γκανα, αντικειμενα Βρετανικο Μουσειο μακροπροθεσμη δανειακη συμβαση δανειο χρυσα ασημενια αντικειμενο κατασκευη βασιλικος χρυσοχοος ασαντε Asante λεηλασια 19ος αιωνας μχ πολομος αγγλοι αγγλια πολιτιστικα αγαθα Βρετανοι αποζημιωση, βια Αφρικανος βασιλιας αφρικη ασαντενε Asantehene κοιτασματα χρυσου λεηλατημενα δημοπρασια, ιδιωτικη συλλογη μουσεια αντικειμενο Παλλατι παλατι μανια μανυια Manhyia, Κουμασι, μικρο χρυσο στολιδι σανκουο λαουτο αρπα, λαουτοαρπα στολιδια αετος επιμηκες διακοσμητικη ταινια χυτο σημα, soul washer ειδικος ιερεας ιερευς καθαρμος ψυχης ψυχη υπηρεσια ψυχοπλυστης πλυσιμο λαμπρη τεχνικη χρυσοχοια εμπνευση καλλιτεχνες σχεδιαστες νοημα υλικη αξια επενδυση πνευμα βασιλιαδες οπτικο λεξικο Γκανεζοι 2024 Βασιλικος Οικος 1873 1874 συμφωνια εκκληση κλεμμενο πολιτιστικα αγαθα πολιτιστικη κληρονομια καταπιεση λαος αποικιοκρατες κλοπη ιεραποστολος πρεσβυς αφρικανικη πολιτιστικη περιουσια ευρωπαικα Γαλλος Προεδρος, Μακρον, γαλλια επιστροφη ασαντι Ashanti, λαοι ακαν Akan βασιλειο 17ος 1670 μενταγιον ψυχοπλυστης πλυντηριος πλυντηριο πλυντηρια πυραμιδα, κορυφη σφαιρα πλυστρα, ανδρας, πλυσιμο επαγγελμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ