ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Οστούν ανθρώπου 700.000 χρόνων βρέθηκε στην Οινωτρία της Κάτω Ιταλίας! – Πρώτα κατοικήθηκε η Νότια Ιταλία, και πολύ αργότερα η Βόρεια! - του Γ. Λεκάκη

ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Οστούν ανθρώπου 700.000 χρόνων
βρέθηκε στην Οινωτρία
της Κάτω Ιταλίας!
Πρώτα κατοικήθηκε η Νότια Ιταλία,
και πολύ αργότερα η Βόρεια!

Του Γιώργου Λεκάκη

Η αρχαιότερη ιταλική ανθρωπίνη παρουσία χρονολογείται στα 695.200 ± 6.200 και 614.000 ± 4.000 χρόνια (701.400 – 610.000) πριν από σήμερα, αλλά δεν ήταν σε καλή υγεία. Αυτό είναι μεγάλη ανατροπή, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα το αρχαιότερο ανθρώπινο κατάλοιπο στην νότιο Ιταλία ήταν ένα θραύσμα μηριαίου οστού, ενός θηλυκού ατόμου Homo erectus, που ονομάζεται Marpi, και χρονολογούνταν πριν από περίπου 300.000 χρόνια!(*)

Βρέθηκε στην διάσημη τοποθεσία Notarchirico (αρχαία ελληνική Αφροδισία - στην Venosa της αρχαίας ελληνικής Οινωτρίας – νυν Basilicata). Ανακαλύφθηκε το 1985.

Ήταν ένα τμήμα ανθρώπινου μηριαίου οστού. Ανασκαφές ξεκίνησαν το 2016.

Μάλιστα, χάρις στην χρονολόγηση με την μέθοδο 40Ar/39Ar, το εν λόγω δείγμα φαίνεται να είναι η αρχαιότερη ανθρωπίνη παρουσία στην ιταλική χερσόνησο, καθώς και μία από τις αρχαιότερες από το Μέσο Πλειστόκαινο της Ευρώπης.

Η τοποθεσία κατοικήθηκε επανειλημμένως για σύντομες περιόδους κατά την διάρκεια των μεσοπαγετώνων και παγετωδών φάσεων, μεταξύ του μεσοπαγετωνικού γεγονότος MIS 17 και του παγετωνικού MIS 16, καλύπτοντας μια περίοδο σχεδόν 100,000 χρόνων.

Αλλά αυτό που τραβάει τα βλέμματα στο εύρημα είναι η παθολογική του κατάσταση. Οι ερευνητές μπόρεσαν να καταλάβουν ότι το μηριαίο οστούν ανήκε σε νεαρό έφηβο άτομο, ίσως κοντά στην ενηλικίωση, και η παθολογία φαίνεται να συνδυάζεται με τον θάνατο του ατόμου ή σε κάθε περίπτωση το άτομο θα μπορούσε να ζήσει για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την εκδήλωση αυτής της παθολογίας. Η προσθήκη νέου οστού στην επιφάνεια του φλοιού δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του οστού δεν έχει επηρεαστεί από αυτήν την παθολογία. Ωστόσο, καθώς βρέθηκε μόνο μέρος του μηριαίου οστού, δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστεί ο παράγοντας ενεργοποίησης της παθολογίας, αλλά οι ερευνητές προσπάθησαν να περιορίσουν τον κατάλογο των ασθενειών ή των τραυματισμών, που διεγείρουν τις οστικές δυσπλασίες. Σε αυτήν την περίπτωση, η οστεοβλαστική απόκριση στα παθογόνα οδήγησε στην ανάπτυξη μιας νέας οστικής στιβάδας (περιοστική αντίδραση) η οποία διατάραξε τον φυσιολογικό σχηματισμό του φλοιώδους οστού:

        - Διαταραχές του κυκλοφορικού / αγγειακού συστήματος.

        - Αιματογενής οστεομυελίτιδα.

        - Κακοήθης όγκος, όπως το οστεοσάρκωμα.

        - Τραύμα.

Άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να είναι το σκορβούτο, η υπερβιταμίνωση Α, η υπεραγγείωση, που σχετίζεται με μια φλεγμονώδη απόκριση και άλλες παθολογίες που έχουν λάβει υπ’ όψιν οι ερευνητές. Ωστόσο, η περιοστική αντίδραση είναι ευρεία και μη ειδική, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα από παθολογικής άποψης. Ωστόσο, μπορεί να ειπωθεί ότι το άτομο έχει ζήσει με αυτήν την πάθηση για ένα ορισμένο διάστημα, περισσότερο από τον χρόνο που απαιτείται για να «αναδιαμορφωθεί» το οστούν, τουλάχιστον μια εβδομάδα, λόγω τραύματος. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μπορεί να πέθανε λόγω μιας από τις ασθένειες που αναφέρονται παραπάνω, αλλά η χρόνια φλεγμονή επηρέασε σίγουρα τις τελευταίες περιόδους της ζωής αυτού του νεαρού άνδρα.

Αυτό το άτομο, του οποίου το σεξουαλικό φύλο είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, ανήκει σε ένα αρχαϊκό είδος ανθρώπου και παρουσιάζει μορφολογικές διαφορές σε σύγκριση με τους Νεάντερταλ. Επομένως, πιστεύεται ότι μπορεί να ανήκει σε άτομο του Homo heidelbergensis. Είναι η διάφυση του δεξιού μηριαίου οστού που στερείται ολόκληρης της επιφυσιακής περιοχής, δηλαδή της κεφαλής και του λαιμού του οστού, και παρουσιάζει ορισμένους πλειομορφικούς χαρακτήρες, που μοιράζονται με άλλους ανθρώπους του Μέσου Πλειστόκαινου: ευρύς υποτροχαντηρικός βόθρος, έντονη πλάγια ακρολοφία, πλατυμερής εγγύς τομή, υποκυκλικό σχήμα διατομής του μεσαίου άξονα και παχύ φλοιό. Το να ανήκει στους Νεάντερταλ αποκλείσθηκε ακριβώς λόγω της κατανομής του φλοιώδους οστού κατά μήκος της εγγύς περιοχής της διάφυσης, η οποία είναι διαφορετική από αυτήν του Νεάντερταλ.

Επί πλέον, τα 15 στρώματα της τοποθεσίας έδωσαν επίσης υπολείμματα πανίδας και λιθικά που αντιπροσωπεύουν την πιο εκτεταμένη αλληλουχία ανθρώπινης κατοίκησης κατά την διάρκεια του MIS 17-16, τουλάχιστον στην νότια Ιταλία.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια μοναδική τοποθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς εκεί βρέθηκε όχι μόνον το αρχαιότερο οστούν ανθρώπου της ιταλικής χερσονήσου, αλλά και το αρχαιότερο λιθικό συγκρότημα Αχελαίας τεχνολογίας, που χρονολογείται πριν από περίπου 680.000 χρόνια.

ΠΗΓΗ: Il. Micarelli, κ.ά. «The oldest fossil hominin from Italy: Reassessment of the femoral diaphysis from Venosa-Notarchirico in its Acheulean context», Quaternary Science Reviews, vol. 334, 108709, 15.6.2024. Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος Περιηγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.5.2024.

(*) Στην τοποθεσία εκτός από πολυάριθμα πέτρινα εργαλεία έχουν ευρεθεί και υπολείμματα μεγάλων ζώων (ελέφαντες, βίσσονες, βόδια και ρινόκεροι, που ανήκουν σε εξαφανισμένα είδη).

ΑΝΑΤΡΟΠΗ Οστουν ανθρωπου 700.000 χρονια πριν Οινωτρια Κατω Ιταλια κατοικηση Νοτια Βορεια Λεκακης οστα ανθρωπος νοτιος βορειος αρχαιοτερη ιταλικη ανθρωπινη παρουσια χρονολογηση 695.200 614.000 701.400 – 610.000 υγεια νοταρκιρικο Notarchirico βενοσα αφροδισια Venosa αρχαια ελληνικη Οινωτριας βασιλικατα Basilicata 1985 ανθρωπινο μηριαιο οστο ανασκαφη 2016 παλαιοτερη χερσονησος, Μεσο Πλειστοκαινο Ευρωπη μεσοπαγετωνες παγετωδης φαση μεσοπαγετωνικο γεγονος MIS 17 παγετωνικο MIS 16, παγετων παγετωνας ευρημα παθολογια μηρος νεαρος εφηβος ατομο, ενηλικιωση, θανατος οστα φλοιος τραυματισμος οστικη δυσπλασια οστεοβλαστικη αποκριση παθογονο οστικη στιβαδα περιοστικη αντιδραση φλοιωδης διαταραχη κυκλοφορικ αγγειακο συστημα αιματογενης οστεομυελιτιδα κακοηθης ογκος, οστεοσαρκωμα τραυμα ασθενειες σκορβουτο, υπερβιταμινωση βιταμινη Α, υπεραγγειωση, φλεγμονωδης αποκριση παθηση τραυμα ασθενεια φλεγμονη νεαρος ανδρας σεξουαλικο φυλο αδυνατον αρχαικο ειδος ανθρωπου μορφολογια Νεαντερταλ Homo heidelbergensis χομο χαιντελμπεργκενσις διαφυση δεξιο μηριαιον επιφυσιακη περιοχη κεφαλη λαιμος πλειομορφικος υποτροχαντηρικος βοθρος, εντονη πλαγια ακρολοφια, πλατυμερης εγγυς τομη, υποκυκλικο σχημα διατομη μεσαιος αξονας παχυς πανιδα λιθινα αλληλουχια λιθινο συγκροτημα Αχελαια τεχνολογια 680.000 πετρινα εργαλεια υπολειμματα ζωο ελεφαντας, βισσονας, βοδι ρινοκερως εξαφανισμενα ειδη ελεφας, βισσων, βοδια εξαφανισμενο ειδος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ