Η θεά των Ελλήνων Ρέα βασίλισσα Ρεάλ και η πλατεία της Κυβέλης στην Μαδρίτη! - του Α. Γ. Λεκάκη

Η θεά των Ελλήνων Ρέα
βασίλισσα Ρεάλ
και η πλατεία της Κυβέλης
στην Μαδρίτη!

Του Ανδρέα Γ. Λεκάκηandlekakis@gmail.com

Τα τελευταία χρόνια οι καθιερωμένοι πανηγυρισμοί της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ρεάλ Μαδρίτης στην πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλμα της Κυβέλης, στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, έχουν γίνει συχνό φαινόμενο. Μόνο μέσα στην αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε άλλωστε, δύο φορές η Plaza de Cibeles / πλατεία της Κυβέλης γέμισε με φίλους του συλλόγου καθώς η ομάδα βρέθηκε δίπλα στο εντυπωσιακό αυτό άγαλμα για να γιορτάσει τόσο την κατάκτηση του Champions League, όσο και του πρωταθλήματος Ισπανίας.

Το έργο αυτό σχεδιάστηκε τον 18ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1780 από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Βεντούρα Ροντρίγκες, ενώ η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1782 από τους Φρ. Γκουτιέρες και Ρ. Μίτσελ. Αναπαριστά την Κυβέλη, την αρχέγονη θεά Ρέα δηλαδή, στην οποία έδωσαν το όνομα “Κυβέλη” οι Μακεδόνες και Θράκες Βρύγες – δημιουργοί της Φρυγίας Μικράς Ασίας - ΔΕΙΤΕ την ομιλία του Γ. Λεκάκη για την ΦΡΥΓΙΑ, ΕΔΩ - και η οποία υπήρξε σύμβολο της γονιμότητας, ενώ την λατρεία της διατήρησαν ακόμη και οι Ρωμαίοι μεταγενέστερα. Ακόμη και το όνομά της η Ρεάλ άλλωστε, το χρωστά στη θεά Ρέα (δηλαδή την Κυβέλη), την βασίλισσα των θεών. Φυσικά η παρουσία ενός τεράστιου αγάλματος του ελληνικού πανθέου σε κεντρικό σημείο της Μαδρίτης - πόλης που ίδρυσαν αρχαίοι Έλληνες - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ - δείχνει και τους στενούς δεσμούς της Ελλάδος με την Ισπανία, αφού είναι γνωστό πως από αρχαιοτάτων χρόνων οι Έλληνες είχαν δημιουργήσει αποικίες σε όλη την έκταση της Ιβηρικής Χερσονήσου, με την επιρροή τους να είναι εμφανής μέχρι και σήμερα.

Η Κυβέλη παρουσιάζεται επάνω σε ένα άρμα το οποίο σέρνουν δύο εντυπωσιακά λιοντάρια, ενώ ακριβώς δίπλα βρίσκεται και το χαρακτηριστικό περιρραντήριο.  Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Μαδρίτης το οποίο βρίσκεται και σε μία πολύ ξεχωριστή θέση, καθώς γύρω από την πλατεία όπου είναι τοποθετημένο το άγαλμα υπάρχει μια τετράδα επιβλητικών και πολύ σημαντικών κτηρίων της ισπανικής μητροπόλεως:

        - το Μέγαρο των Επικοινωνιών,

        - το Palacio de Linares,

        - το αρχηγείο του στρατού

και 

        - η Τράπεζα της Ισπανίας.

Οι εορτασμοί της Ρεάλ Μαδρίτης μετά από κάθε κατάκτηση σημαντικού κυπέλλου έχουν συνδεθεί άρρηκτα με το άγαλμα της Κυβέλης, με το οποίο οι παίκτες και ιδιαίτερα οι αρχηγοί της ομάδας έχουν μια σχέση σχεδόν λατρευτική, όπως έχει παραδεχθεί σε δηλώσεις του ο άλλοτε εμβληματικός αρχηγός της “βασίλισσας”, Σ. Ράμος. Ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός είναι ένας από αυτούς που έχουν σηκώσει κύπελλα δίπλα στο άγαλμα, έχοντας βάλει το όνομά του δίπλα σε αυτά παικτών όπως ο Ραούλ, ο Κασίγιας και ο Μαρσέλο. Το τελετουργικό έχει ως εξής: ο εκάστοτε αρχηγός της Ρεάλ ανεβαίνει μέχρι το σημείο όπου βρίσκεται το κεφάλι του αγάλματος, δένει στον λαιμό του ένα κασκόλ της ομάδας, του δίνει ένα φιλί και σηκώνει το κύπελλο.

Η παράδοση των πανηγυρισμών της Ρεάλ στην πλατεία της Κυβέλης κρατά εδώ και αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και τις συνεχόμενες κατακτήσεις πρωταθλημάτων από εκείνη τη σπουδαία ομάδα με τους Μπουτραγκένιο και Μίτσελ (της “πεντάδας του Γύπα” όπως έχει ονομαστεί), η φιέστα δίπλα στο άγαλμα έγινε θεσμός και έκτοτε κάθε σημαντικό κύπελλο που κατακτά η “βασίλισσα” γιορτάζεται εκεί, παρουσία πλήθους οπαδών και με σκηνές που κάνουν τον γύρο του κόσμου, δείχνοντας σε όλους πως ακόμη η πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα του πλανήτη έχει την... δική της ξεχωριστή σύνδεση με την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2024.

θεα Ελληνων Ρεα βασιλισσα Ρεαλ μαδριτης πλατεια Κυβελης Μαδριτη Λεκακης ισπανια αρχαιοι Ελληνες Κυβελη ποδοσφαιρικη ομαδα αγαλμα ισπανικη πρωτευουσα αγωνας Plaza de Cibeles συλλογος κατακτηση τσαμπιονς λιγκ Champions League, πρωταθλημα Ισπανιας εργο τεχνης 18ος αιωνας μχ 1780 Ισπανος αρχιτεκτονας Βεντουρα Ροντριγκες, κατασκευη 1782 Γκουτιερες Μιτσελ αρχεγονη αρχαιοι Μακεδονες Θρακες βρυγια Φρυγια συμβολο γονιμοτητας, Μακεδονια Θρακη βρυγες Φρυγες συμβολα γονιμοτητος γονιμοτητα γονιμοτης λατρεια Ρωμαιοι θεων ελληνικο πανθεο πανθεον Ελλαδα Ισπανια, αρχαιοτητα αποικια Ιβηρικη Χερσονησος αρμα λιονταρι σιντριβανι περιρραντηριο κτηριο μητροπολη Μεγαρο των Επικοινωνιων, παλασιο ντε λιναρες Palacio de Linares, αρχηγειο του στρατου Τραπεζα εορτασμος κατακτηση κυπελλο τροπαιο παικτες αρχηγος λατρευτικη Ραμος αμυντικος Ραουλ, Κασιγιας Μαρσελο τελετουργικο κεφαλι λαιμος κασκολ φιλι πανηγυρισμος 1980 Μπουτραγκενιο πενταδα του Γυπα γυπας φιεστα θεσμος γιορτη οπαδοι ποδοσφαιρο αθλημα αθλητισμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ