Ένας ΠΛΑΤΑΝΟΣ, που ζει ακόμη, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Μακεδονία: Στην ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ - ΓΟΡΓΟΠΗ του ΚΙΛΚΙΣ! - του Αθ. Ρούμπου

Ένας ΠΛΑΤΑΝΟΣ, που ζει ακόμη,
από την εποχή
του Μεγάλου Αλεξάνδρου
στην Μακεδονία:
Στην ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ - ΓΟΡΓΟΠΗ
του ΚΙΛΚΙΣ!
Να ανακηρυχθεί μνημείο!

Του καθηγητή Δενδροκομίας Αθανασίου Ρούμπου,

perin.thos@hotmail.com

Στέκει υπερήφανα. 

Πατάει γερά με τον έξοχο, κλασσικά διαμορφωμένο κορμό του. 

Έχει μια εντυπωσιακής ομορφιάς διακλάδωση που του δίνει το τέλειο σχήμα με το μεγαλύτερο δυνατό ύψος.

Αγέρωχος και επιβλητικός ζει και βασιλεύει αιώνες τώρα λες και θέλει να στέκει και να επιμένει να στέκει ακοίμητος φρουρός στα βόρεια σύνορα της χώρας. 

Οι εντόπιοι ισχυρίζονται ότι είναι ο μεγαλύτερος πλάτανος στα Βαλκάνια και ότι υπάρχει από τους χρόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

.................................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Άλλοι αναφέρουν ότι είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης.

Δίπλα είναι η αρχαία Ευρωπός.

Λέτε αυτό να είναι το μέρος, όπου ο λευκός ταύρος Ζευς έφερε την απαχθείσα κόρη Ευρώπη, από την οποία ονομάσθηκε η Ευρωπός και η Ευρώπη;

Και αυτός ο πλάτανος να είναι απόγονος του πλατάνου κάτω από τον οποίον συνευρέθησαν;

Παντού υπάρχει ένας μύθος στην Ελλάδα!

.............................................................

Βρίσκεται μεταξύ Αξιούπολης - στον 40ό παράλληλο [40°59′N 22°32′E] - και της κοινότητας Γοργόπης του Κιλκίς

Βγαίνοντας από τον κεντρικό δρόμο της Αξιούπολης προς Γουμένισσα, συναντά κανείς τον πλάτανο σε μικρή απόσταση στην αριστερή πλευρά.

Από τα πλέον υπέργηρα πλατάνια της χώρας μας. Μέση διάμετρος κορμού 4 μ. και ύψος 30 μ. Η διάμετρος του κορμού του είναι όμοια με την διάμετρο των κορμών των πλατάνων της Τσαγκαράδας του Πηλίου Μαγνησίας Θεσσαλίας και της Άνω Σκοτίνας Ολύμπου Πιερίας Μακεδονίας, το ύψος όμως του κορμού του που του προσδίδει γιγάντια εμφάνιση είναι υπερδιπλάσιο. Τόσο ο κορμός όσο και η κόμη του τον καθιστούν ιδιαίτερα εντυπωσιακό επιβλητικό δένδρο που υπερτερεί σε σχήμα και μέγεθος.

Η ηλικία των πλατάνων της Τσαγκαράδας Πηλίου και Άνω Σκοτίνας Ολύμπου που διαβιώνουν υπό ευνοϊκότερες συνθήκες, δροσερό καλοκαίρι, επαρκής εδαφική υγρασία από τις παρακείμενες πηγές, εκτιμάται ότι είναι άνω των 1.000 χρόνων

Εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο πλάτανος της Αξιούπολης διαβιώνει σε μία πεδινή περιοχή όπου το καλοκαίρι επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες και ότι υπερτερεί σε μέγεθος η ηλικία του είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Κατά περιόδους ο γύρωθεν του πλάτανου χώρος αποτέλεσε εξαιρετικό χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής με δημιουργία ανάλογης υποδομής.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.6.2024.

Άλλες ΠΗΓΕΣ: ΕιδήσειςGoogle. ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ.


ΠΛΑΤΑΝΟΣ, εποχη Μεγας Αλεξανδρος αρχαια Μακεδονια ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ ΑΞΙΟΥΠΟΛΙΣ - ΓΟΡΓΟΠΗ ΚΙΛΚΙΣ Ρουμπος αρχαιοτερος Ευρωπης αρχαιος Ευρωπος λευκος ταυρος Ζευς διας απαχθεισα κορη Ευρωπη, απαγωγη ονομα πλατανι απογονος μυθος Ελλαδα μνημειο κορμος διακλαδωση μεγαλυτερος Βαλκανια Γουμενισσα υπεργηρος πλατανια διαμετρος Τσαγκαραδα ορος Πηλιο Μαγνησια Θεσσαλια ανω Σκοτινα Ολυμπος Πιερια γιγαντιος κομη δενδρο ηλικια Πηλιον συνθηκες, δροσερο καλοκαιρι, εδαφικη υγρασια πηγες,1.000 χρονων υπεραιωνοβιος πεδιαδα ξηροθερμικες χωρος αναψυχης Kilkis axioupolis gorgopi 40ος παραλληλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ