Του καθηγητή Φιλολόγου Πέτρου Ιωαννίδη, petrion18@gmail.com
Η παρομιώδης φράση αναφέρθηκε από τον Ρωμαίο λυρικό, ποιητή Κόιντο Οράτιο Φλάκκο, 65 - 8 π.Χ., «Dimidium facti, qui coepit, habet: sapere aude, incipe»
(Επιστολή ΙΙ του Ορατίου, ''Epistularum liber primius’'), βιβλίο 1, ποίημα 2, στ. 40).
[= Αυτός που ξεκίνησε είναι μισοτελειωμένος: (Τόλμα να μαθαίνεις! Ξεκίνα) Dare to know!] και χρησιμοποιήθηκε και από τον Γερμανό φιλόσοφο Εμμανουήλ Καντ, 1724 - 1804 μ.Χ., ως απάντηση στην ερώτηση: «Τι είναι Διαφωτισμός;», υποδηλώνοντας ότι είναι η περίοδος που χαρακτηρίζεται από την αυτόνομη σκέψη, απαλλαγμένη από κάθε είδους προκαταλήψεις, στερεότυπα και υπαγορεύσεις οποιασδήποτε εξουσίας.
Η παραίνεση αυτή υπονοεί ότι χρειάζεται τόλμη για να διαμορφώσουμε αυτόνομη σκέψη, που μπορεί να μας οδηγήσει στην αλήθεια μέσω της γνώσης.
Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα στηρίζουν τις αποφάσεις τους περισσότερο σε συναισθηματικά κριτήρια παρά σε λογικά επιχειρήματα. Αποφασίζουμε σε πολλές περιπτώσεις, για την καταλληλότητα κάποιου για οποιαδήποτε θέση, από στέλεχος επιχείρησης μέχρι πολιτικό, στηριζόμενοι κυρίως σε κριτήρια συμπάθειας και λιγότερο σε αξιοκρατικά στοιχεία γνώσεων και ικανοτήτων.
Εμείς, αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η παραινετική φράση αυτή αναφέρεται στο έργο «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου, 525 - 456 π.Χ., στους στίχους 999 - 1000.
Την απευθύνει ο Ερμής στον αμετανόητο και αλύγιστο ευεργέτη της ανθρωπότητας Προμηθέα:
ΕΡΜΗΣ: «Τόλμησον, ὦ μάταιε, τόλμησόν ποτε πρός τάς παρούσας πημονάς ὀρθῶς φρονεῖν».
(= Μα τόλμησε, επί τέλους ανόητε, τόλμησε να βάλεις / αποκτήσεις γνώση μπροστά στα πάθη σου).
Αρα, «Sapere aude» ήτοι ας τολμήσουμε να γνωρίζουμε, ερευνώντας χωρίς προκαταλήψεις, συναισθηματισμούς, βουλησιοκρατία και ιδεοληπτικές φαντασιώσεις την αλήθεια πίσω από τις λέξεις και τις πράξεις όσων ασκούν εξουσία, μη επιτρέποντας σε άλλους να σκέπτονται πριν από εμάς για εμάς, καταναλώνοντας έτοιμη πνευματική τροφή, αλλά να επιδιώκουμε μια πορεία στο δύσκολο δρόμο της διαμόρφωσης αυτόνομης σκέψης ακολουθώντας τον ορθολογισμό του Διαφωτισμού.
ΠΗΓΗ: εφημ. Εβδόμη, από την στήλη του συγγραφέα «ΕΤΥΜΟΛΟΓΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ – “ἄπιτε”!», 29.6.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.6.2024.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook