Οι Μακεδόνες είναι (και) γενετικά Έλληνες - Δεν μπορεί να αποκλειστεί επιμειξία αρχαίων Ελλήνων με τους προγόνους των Καλάς - Ομιλία του γενετιστή Κ. Τριανταφυλλίδη

Οι Μακεδόνες είναι
(και) γενετικά Έλληνες
Δεν μπορεί να αποκλειστεί επιμειξία
αρχαίων Ελλήνων
με τους προγόνους των Καλάς
Ομιλία του γενετιστή Κ. Τριανταφυλλίδη

«Οι Μακεδόνες είναι (και) γενετικά Έλληνες». Με αυτόν τον τίτλο γίνεται ομιλία του γενετιστή Κ. Τριανταφυλλίδη, ομ. Καθηγητή ΑΠΘ, στις 17.7.2024, στις 6:30 μμ. στην Αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ της ομιλίας

Α) Οι Μακεδόνες έχουν παρόμοια γενετική σύσταση με τους άλλους Έλληνες. Η σύγκριση της γενετικής σύστασης ανάμεσα στους Έλληνες και τους Βούλγαρους έδωσε σε 4 από τις 5 συγκρίσεις στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα. Το πρότυπο της γενετικής σύστασης των Βούλγαρων ομοιάζει αυτό της Ασίας, ενώ της Ελλάδας με της υπόλοιπης Ευρώπης.

Β) Τα πληθυσμιακά δείγματα από την Βόρειο Ελλάδα (Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο) βρίσκονται γενετικά κοντά το ένα στο άλλο, όπως και τα δείγματα από την Νότια Ελλάδα (Αργολίδα, Κρήτη)

Γ) Οι Σλάβοι των Σκοπίων ομαδοποιούνται γενετικά με άλλους Σλαβικούς λαούς και ιδιαίτερα με τους Βούλγαρους.

Δ) Τα πολλαπλά γενετικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι, παρά την γεωγραφική γειτνίαση, η γενετική σύσταση των δύο γειτονικών σλαβικών λαών διαφέρει από εκείνη των Ελλήνων, οι οποίοι γενετικά ταξινομούνται πλησιέστερα προς τους Σλάβους της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ε) Απαντήσεις για τις ανακρίβειες για την γενετική καταγωγή των Μακεδόνων / Ελλήνων υπάρχουν:

        Ε.α) Στο βιβλίο “Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας” Συγγραφέας: Κ. Ν. Μάρτης. 

        Ε.β) Στο βιβλίο “Η γενετικη ιστορια των Ελλήνων – Το DNA των Ελλήνων” Συγγραφέας Κ. Τιανταφυλλίδης

        Ε.γ) Στο βιβλίο “The genetics origins of the Greeks”. Συγγραφέας Κ. Τιανταφυλλίδης

        Ε.δ) Στο επιστημονικό άρθρο “The Alleged Sub-Saharan African Origin of the Greeks? A Systematic Review of Genetic Research and Historical Documents Dispels Arnaiz-Villena’s Theory” by Chr. Karatzios, St. G. Miller, C. D. Triantaphyllidis (2011).

Στ) Από τα γενετικά στοιχεία μπορεί να υποστηριχθεί, έστω και με επιφυλάξεις, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί περιορισμένη επιμειξία ανάμεσα σε Ευρωπαίους / Έλληνες και προγόνους των Καλάς, και ότι η γενετική υπογραφή στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανιχνεύεται, μετά από 2.500 χρόνια, σε λαούς μακρινής γεωγραφικής περιοχής της Ασίας.

Ζ) Οι Έλληνες διακρίνονται γενετικά από τους Σλάβους σε πλήρη αντίθεση με τις λανθασμένες απόψεις του Φαλμεράγιερ, που υποστήριζε ότι πρόγονοι των σύγχρονων Ελλήνων είναι οι Σλάβοι.

Η) Με βάση τα γενετικά ευρήματα, οι σημερινοί Έλληνες μοιράζονται το 90% της γενετικής καταγωγής τους με τους πληθυσμούς που ζούσαν στην Βόρειο Ελλάδα πριν από 4.000 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.7.2024.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ:

Ο Ομότιμος Καθηγητής Κώστας Τριανταφυλλίδης είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Φυσιογνωσίας και διδάκτορας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Α.Π.Θ. Παρακολούθησε μεταδιδακτορικές σπουδές στη Γενετική στις Η.Π.Α., στην Γαλλία και στην Αγγλία. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. Τα δημοσιεύματά του στην Γενετική του Ανθρώπου αφορούν: 

        α) την μελέτη της γενετικής σύστασης των κατοίκων της Ελλάδας με κλασσικούς και DNA δείκτες με στόχο την διερεύνηση της βιολογικής ιστορίας των Ελλήνων και της σχέσης τους με άλλους λαούς της Ευρασίας, 

        β) την μοριακή διερεύνηση κληρονομικών ασθενειών, και 

        γ) την ανάλυση DNA για έλεγχο ιατροδικαστικών υποθέσεων. 

Κατά την διάρκεια της θητείας του έχει συγγράψει δεκάδες πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και το συγγραφικό του έργο έχει χιλιάδες αναφορές από άλλους επιστήμονες. ΄Εχει γράψει 10 διδακτικά βιβλία στην Γενετική και την Βιοτεχνολογία. Επί πλέον, είναι συγγραφέας πέντε εκλαϊκευμένων βιβλίων: 

        α) Η Γενετική Ιστορία της Ελλάδας - Το DNA των Ελλήνων (2014), 

        β) Η Γενετική Καταγωγή των Ελλήνων (2016), 

        γ) The Genetic Origins of the Greeks (2018), 

        δ) Η γενετική ιστορία των Ελλήνων-Το DNA των Ελλήνων (2020) και 

        ε) H έκρηξη της Γενετικής του ανθρώπου στον 21ο αιώνα: Εκεί που η δίκλωνη έλικα DNA συναντά την τεχνητή νοημοσύνη. Απαντήσεις σε 111 συχνές ερωτήσεις που επηρεάζουν την ζωή μας (2024). 

Δίδαξε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για επίκαιρα θέματα εφαρμογών μοριακής γενετικής και βιοτεχνολογίας και για τους βιοηθικούς προβληματισμούς που προκύπτουν από την χρήση και διαχείριση των γενετικών πληροφοριών.

Παρέμβαση θα κάνει ο κ. Χρ. Καράτζιος ιατρός νοσοκομείου του Μόντρεαλ Καναδά και πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά, ο οποίος στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον κ. Κ. Τριανταφυλλίδη.

Η εκδήλωση για την γενετική καταγωγή των Μακεδόνων είναι συνδιοργάνωση από Παμμακεδονικές οργανώσεις υφηλίου, μαζί με τα σωματεία «Δημοκρατική Πολιτεία» και «International Hellenic Association» - ΔΕΙΤΕ το και ΕΔΩ.

αρχαιοι Μακεδονες γενετικα ελληνες επιμειξια dna Ελληνων προγονοι Καλας γενετιστης Τριανταφυλλιδης γενετικη αρχαια Μακεδονια 2024, Εταιρεια Μακεδονικων Σπουδων Θεσσαλονικης γενετικη συσταση ελληνες Βουλγαροι συγκριση στατιστικα αποτελεσματα προτυπο Βουλγαρων Ασιας, Ελλαδας Ευρωπη πληθυσμιακα δειγματα πληθυσμος Βορειος βορεια Ελλαδα Ανατολικη Κεντρικη Θεσσαλια ηπειρος γενετικα δειγμα νοτια νοτιος Αργολιδα, Αργολις Κρητη σλαβοι Σκοπια Σκοπιανοι Σκοπιανο ομαδα σλαβικοι λαοι Βουλγαρια γεωγραφι σλαβικος λαος Ελληνας σλαβικο Κεντρικη Ευρωπης ανακριβειες καταγωγη βιβλιο πλαστογραφηση ιστορια Μαρτης DNA Greek Sub Saharan αφρικη African Origin μιλερ μιλλερ επιμιξια Ευρωπαιοι προγονοι υπογραφη στρατιωτες Μεγας Αλεξανδρος λαοι Ασιας λαθος λανθασμενες αποψεις Φαλμεραγιερ, Φαλμεραιερ προγονος συγχρονοι πληθυσμοι πριν 4.000 χρονια ΑΠΘ κατοικοι δεικτες βιολογικη βιολογια Ευρασια μοριακη κληρονομικες ασθενειες αναλυση ιατροδικαστικη δημοσιευση εργο Βιοτεχνολογια ανθρωπος 21ος αιωνας μχ δικλωνη ελικα πχ τεχνητη νοημοσυνη βιοηθικη γενετικες πληροφοριες Καρατζιος ιατρικη Παμμακεδονικη ενωση Καναδας Παμμακεδονικες οργανωσεις ενωσεις Δημοκρατικη Πολιτεια IHA Μακεδονικο θεμα ζητημα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ