Επί τέλους, επαν-εγκαινιάσθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Σαμοθράκη, αλλά για τον επαναπατρισμό του θεϊκού αγάλματος της Νίκης, από το Λούβρο, μήτε κουβέντα, μήτε υποψία διεκδίκησης! - του Γ. Λεκάκη

Επί τέλους, επαν-εγκαινιάσθηκε
το Αρχαιολογικό Μουσείο
στην Σαμοθράκη

Τα εγκαίνια του αποκατεστημένου κτηρίου και της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης επραγματοποιήθησαν από την υπουργο Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, κατά την διήμερη επίσκεψη εργασίας στην ακριτική νήσο.

Το θρακικό νησί, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, από ενωρίς, προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρχαιολόγων και ερευνητών, λόγω της ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας του Ιερού των Μεγάλων Θεών.

Ο Κυριακός Αγκωνίτης επισκέπτεται το Ιερό των Μεγάλων Θεών, τον Οκτώβριο του 1444 διασώζοντας στο οδοιπορικό του πολύτιμες μαρτυρίες. Από το 1863, που ο Γάλλος υποπρόξενος ανακάλυψε(*) το περίφημο άγαλμα της Νίκης, το οποίο μετέφερε στο Παρίσι, γαλλο-τσεχοσλοβακικές αρχαιολογικές αποστολές δραστηριοποιήθηκαν στην Σαμοθράκη. 

...................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη

Για τον επαναπατρισμό του θεϊκού αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, από το Μουσείο του Λούβρου, μήτε κουβέντα, μήτε υποψία διεκδίκησης... Κλεμμένη Ελλάδα είναι μόνον η Αθήνα...

(*) Ενημερώνουμε το ΥΠΠΟΑ, ότι δεν το ανακάλυψε ο Γάλλος υποπρόξενος, αλλά ένας εντόπιος Σαμοθρακίτης, σε αυθαίρετες ανασκαφές που γίνονταν από τον επίσημο Γάλλο... - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκακης "ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, ιερά νήσος".

.......................................................

Ακολούθως αμερικανικές επιστημονικές ομάδες, από το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Το ελληνικό κράτος ανέλαβε, από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, την προστασία, και την συντήρηση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων του νησιού.

Το Μουσείο, που σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό St. Shaw, στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών των μελών της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, στην Ελλάδα, εγκαινιάσθηκε το 1955 από τον Γ. Ράλλη, και ήταν το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στην Θράκη. Μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το 2013, η αποκατάσταση και η επέκταση του κτηρίου εντάχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ η επανέκθεση του χρηματοδοτήθηκε από το ίδιο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

 Στον χαιρετισμό της η κ. Λ. Μενδώνη, είπε: «Σήμερα αποδίδουμε στο νησί, στους κατοίκους και τους επισκέπτες του, το πλήρως αποκατεστημένο και αναβαθμισμένο Αρχαιολογικό του Μουσείο. Το Μουσείο της Σαμοθράκης είναι το 21ο Μουσείο που το Υπουργείο Πολιτισμού αποδίδει στους πολίτες και τους επισκέπτες της πατρίδας μας, από το 2019, που ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Από το 2019, μέχρι σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου, το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια με τους πόρους του ΕΣΠΑ και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποίησε και υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40.000.000 ευρώ. Από αυτά, μελέτες και έργα περίπου 6.500.000 ευρώ, υλοποιούνται στην Σαμοθράκη, στον αρχαιολογικό χώρο των Μεγάλων Θεών, στο Κάστρο, στον Πύργο του Φονιά. Τα έργα εκτελούνται από τις Κεντρικές και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, χάρη στην συνολική προσπάθεια πολύτιμων στελεχών του, αλλά και χάρη στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που εξασφαλίζει τις πιστώσεις, δημιουργώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να υλοποιούνται τα έργα. Επομένως, σήμερα όλοι χαιρόμαστε γιατί έχουμε ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα: Ένα νέο Μουσείο. Χαίρομαι ιδιαίτερα κι εγώ γιατί, το 2011, ήρθαμε και σχεδιάσαμε μια σειρά έργων, τα οποία ήδη έχουν τελειώσει ή ολοκληρώνονται. Είναι η μεγάλη παρέμβαση στο Κάστρο, η αποκατάσταση της Μονής του Χριστού, οι εργασίες στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και, σήμερα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, με την υποδειγματική συνεργασία ανάμεσα στις δύο Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου».

Αναφέρθηκε στα νέα έργα, τα οποία έχει σχεδιάσει το ΥΠΠΟ για την Σαμοθράκη: Την ολοκλήρωση των μελετών και την υλοποίηση του έργου για την περαιτέρω θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού των Μεγάλων Θεών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που πλήττουν την περιοχή, επί πλέον των αντιπλημμυρικών έργων που αφορούν στην Περιφέρεια και στα αρμόδια Υπουργεία, καθώς και τις μελέτες για την αποκατάσταση του παρακείμενου, στο Μουσείο, κτηρίου του παλαιού «Ξενία», ώστε να μετατραπεί σε πωλητήριο και αναψυκτήριο του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων.

Τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των υποδομών που δημιουργεί το κράτος από την τοπική κοινωνία. «Η αξιοποίηση αυτών των υποδομών είναι θέμα της Περιφέρειας, του Δήμου, της τοπικής κοινωνίας», επεσήμανε. «Εσείς πρέπει να προβάλετε τις πολιτιστικές υποδομές, να τις αναδείξετε, για να έρθει προστιθέμενη αξία στον τόπο, ο οποίος διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Να σκοπεύσετε σε έναν υψηλού επιπέδου τουρισμού, που θα προσφέρει στο νησί και θα συμβάλλει στην ανάπτυξή του. Έναν ποιοτικό τουρισμό, που δεν θα καταναλώνει μόνον φυσικούς πόρους. Έναν τουρισμό με ανταποδοτικά οφέλη στην νησιωτική σας κοινωνία. Και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για τα μικρά νησιά μας από ό,τι στον χερσαίο χώρο της πατρίδας μας».

Η υπουργος συνεργάσθηκε στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Σαμοθράκης, Αθ. Βίτσα, και τους συνεργάτες του, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Ευ. Πουλιλιού, του βουλευτή Έβρου Αν. Δημοσχάκη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ.

Πραγματοποίησε αυτοψία στον μεσαιωνικό Πύργο του Φονιά, αμυντικό έργο του 15ου αι., στο ανατολικό άκρον της βόρειας παραλίας της Σαμοθράκης, στις ανατολικές εκβολές, του ποταμού Φονιά. Η στερέωση, η αποκατάσταση του Πύργου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του, είναι έργο σε εξέλιξη, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 8.7.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.7.2024.

εγκαινια Αρχαιολογικο Μουσειο Σαμοθρακης, Σαμοθρακη επαναπατρισμος θεικο αγαλμα Νικη, Λουβρου, Λουβρο διεκδικηση αρχαιοκαπηλια νομος εβρου εβρος θρακης θρακη γρυψ γρυπας ελαφι ελαφος αρχαιος χορος αρχαια επιγραφη αρχαιος μυστης αρχαιες επιγραφες αρχαιοι μυστες καβειρια μυστηρια κτηριο επανεκθεση αρχαιολογια υπουργος Πολιτισμου Μενδωνη, ακριτικη νησος νησι θρακικο πελαγος βορειοανατολικο Αιγαιο, αρχαιολογος ερευνητης ιστορια Ιερο ιερον των Μεγαλων Θεων Κυριακος Αγκωνιτης αγκωνα ανκονα Μεγαλοι Θεοι Οκτωβριος 15ος αιωνας μΧ 1444 οδοιπορικο μαρτυρια 19ος 1863, Γαλλος υποπροξενος Παρισι, γαλλικη τσεχοσλοβακικη αρχαιολογικη αποστολη τσεχοσλοβακια επαναπατρισμος διεκδικησ Κλεμμενη Κλεμμενο Κλεμμενα Ελλαδα Αθηνα Γαλλια προξενος, Σαμοθρακιτης, αυθαιρετες ανασκαφες αμερικανικη επιστημονικη Ινστιτουτο Καλων Τεχνων Νεα Υορκη ελληνικο κρατος 1950, προστασια, μνημειο αρχαιολογικος χωρος Αμερικανος σοου Shaw, Αμερικη Σχολη Κλασσικων Σπουδων, ηπα Ελλας 1955 Ραλλης, πρωτο 2013, Υπουργειο 2019, Μητσοτακης κυβερνηση εργα Καστρο, Πυργος του Φονια 2011, αποκατασταση ιμ Μονη του Χριστου Χριστος Εφορεια Αρχαιοτητων Ροδοπης πλημμυρικα φαινομενα κλιματικη αλλαγη αντιπλημμυρικα εργα Ξενια Πολιτιστικοι Ποροι Δημος κοινωνια μοναδικο συγκριτικο πλεονεκτημα τουρισμος ποιοτικος ανταποδοτικα οφελη νησιωτικη νησιωτικοτητα Βιτσας, Πουλιλιος μεσαιωνικος μεσαιωνας Φονιας, αμυντικο εργο παραλια εκβολες, ποταμος χειμαρρος Φονιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ